Vairāku laboratoriju izveidē LLU ieguldīti 2,65 miljoni eiro Новости

Vairāku laboratoriju izveidē LLU ieguldīti 2,65 miljoni eiro

Пятница, 11 октября, 2019

Pēc nedēļas, 16.oktobrī, Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) tiks atklātas vairākas jaunas laboratorijas, kuru izveidē ieguldīti 2,65 miljoni eiro, vēl aptuveni divus miljonus paredzēts ieguldīt aprīkojuma iegādē, aģentūru LETA informēja augstskolas pārstāve Lana Janmere.

Kā pirmās plkst.10 atklās LLU Augu aizsardzības zinātniskā institūta telpas Paula Lejiņa ielā 2. Jaunajās telpās institūts sācis strādāt šogad pēc Latvijas Augu aizsardzības pētniecības centra konsolidācijas. Institūta zinātnieki veic zinātniskos un praktiskos pētījumus par kultūraugiem kaitīgajiem organismiem - slimību ierosinātājiem, kaitēkļiem un nezāļu bioloģiju un mijiedarbību ar kultūraugu. Tāpat tiek izstrādātas, adaptētas un demonstrētas ilgtspējīgas kaitīgo organismu ierobežošanas tehnoloģijas, metodes un produkti.

Institūta vadītājs Jānis Jaško klāstīja, ka pašlaik pētnieki īsteno 17 pētnieciskos projektus, tostarp par robotizētas nezāļu ierobežošanas iekārtas izstrādi, bioloģisko preparātu pārbaudi slimību un kaitēkļu ierobežošanai ābeļdārzos, krūmcidoniju slimību un kaitēkļu monitoringu un lēmuma atbalsta sistēmas izstrādi kviešu audzētājiem par slimību ierobežošanu. Par šīm un citām augu aizsardzības tēmām tiek sniegtas konsultācijas un demonstrējumi zemniekiem, kā arī gatavotas zinātniskās publikācijas Latvijas un starptautiskajai zinātnieku sabiedrībai.

Institūta telpu atjaunošanā ieguldīti 1,4 miljoni eiro, bet zinātniskā inventāra iegādē - 400 000 eiro. Turklāt blakus ēkai izveidota pilotsiltumnīca eksperimentu īstenošanai.

Savukārt LLU Biotehnoloģiju zinātniskās laboratorijas Viedo tehnoloģiju nodaļas un Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas telpas Rīgas ielā 22 atklās plkst.11. Abas nodaļas izvietotas vēsturiskajā ratnīcas ēkā Valdekas pils kompleksā un paredzētas visu LLU pārstāvēto zinātņu nozaru fundamentālajiem pētījumiem un zināšanu pārnesei.

Ēkas atjaunošanā ieguldīts finansējums 850 000 eiro apmērā.

Līdz šim Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļa atradās Jelgavas pilī. Pašlaik nodaļa ieguvusi plašas telpas, kas piemērotas tikšanos organizēšanai ar uzņēmējiem un zinātniekiem, kā arī nelielu semināru organizēšanai. Janmere klāstīja, ka ar nodaļas iesaisti tiek attīstīti inovatīvi tehnoloģiskie risinājumi un pakalpojumu un produktu realizācija ar paaugstinātu pievienoto vērtību. Sabiedrībā plašāk zināmi dažādi Jelgavā izstrādātie pārtikas produkti, kas no zinātnieku laboratorijām nonākuši ražošanā un tirdzniecības vietās, taču nodaļa meklē iespējas tehnoloģiju pārnesei arī citās nozarēs.

Nodaļas vadītāja Sandra Muižniece - Brasava atklāja, ka jaunajās telpās plānoti tīklošanās un jaunrades pasākumi, ideju izstrādes un aprobācijas meistarklases, kā arī ar intelektuālā īpašuma aizsardzību saistīti semināri un darba grupu pasākumi. Būtiska loma tiks pievērsta, stiprinot LLU sadarbību ar pašvaldībām un dažādām uzņēmēju organizācijām gan Zemgalē un Latvijā, gan ārpus Latvijas robežām.

Turpretim Viedo tehnoloģiju nodaļa ir pilnībā jauna zinātniskā laboratorija, kas vēl tiek veidota un kurā paredzēts izvietot jaunās paaudzes pētniecības iekārtas. LLU skaidroja, ka tās būs nozīmīgs atbalsts fundamentālajiem pētījumiem lauksaimniecībā, pārtikas zinātnē, veterinārmedicīnā un citās nozarēs, un nodrošinās rezultātu starptautisko konkurētspēju un uzticamību. Laboratorijas aprīkojumu veidos gan plaši zināmi un pielietoti instrumenti, gan aparatūra, kas Latvijā nav pieejama un ko varēs izmantot visu LLU fakultāšu un institūtu pētnieki.

Kopumā Viedo tehnoloģiju nodaļas aprīkojuma iegādē plānots ieguldīt ap diviem miljoniem eiro.

Janmere uzsvēra, ka laboratoriju atklāšana ir nozīmīgs solis LLU zinātnisko resursu koncentrācijai Pārlielupē, kurā jau izvietotas Veterinārmedicīnas fakultāte, Veterinārā klīnika, Pārtikas tehnoloģijas fakultāte, Biotehnoloģiju zinātniskās laboratorijas divas nodaļas, Lauksaimniecības fakultātes Augu aizsardzības un Augu bioloģijas nodaļas, Dārzkopības un apiloģijas laboratorija un Vides un būvzinātņu fakultātes Ainavu arhitektūras un plānošanas katedra.

Zinātnes infrastruktūru LLU paplašina, izmantojot īpašumā esošos objektus Jelgavā, kuri līdz šim maz izmantoti, un piemērojot tos pētniecības un zināšanu pārneses funkciju veikšanai.

"Mūsu universitātes zinātniskā darbība ietver visa inovācijas dzīves cikla pētījumus, sākot no fundamentāliem un lietišķiem pētījumiem līdz to rezultātu ieviešanas ražošanā. Kā tas izskatās, raugoties no patērētāja perspektīvas? Spējam izpētīt tomāta šūnas ģenētiskā līmenī, izstrādāt tomāta stādam piemērotākās agrotehnoloģijas, paplašināt tomāta kā produkta pielietojumu un sadarbībā ar uzņēmēju padarīt uz tomāta bāzes veidoto produktu pieejamu patērētājiem. Tātad nodrošināt zinātniski pamatotu ceļu no šūnas līdz veikala plauktam," pētniecības specifiku universitātē raksturoja LLU zinātņu prorektore Irina Arhipova. 

Viņa arī apgalvoja, ka universitātē ir ļoti spēcīgi zinātnieki, taču lai, viņu darbu augsti vērtētu starptautiskā līmenī un veikto pētījumu rezultātiem būtu ietekme, nepieciešamas jaunākās paaudzes iekārtas un laboratoriju aprīkojums, kas tiek iegādāts gan jaunajos institūtos un laboratorijās, gan esošajās laboratorijās.

Ziņas un publikācijas topas sadarbība ar būvniecības namu "Kurši"! Īstie būvmateriāli: www.kursi.lv .

 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 2 месяца 17 дней на портале
Был онлайн 18 апреля в 21:47
Строительный поисковик