PADOMI – MAZAS MĀJAS BŪVNIECĪBAI Актуальные советы

PADOMI – MAZAS MĀJAS BŪVNIECĪBAI

Четверг, 10 октября, 2019

Ja esam nolēmuši būvēt mazu māju, tas noteikti nebūt nav tādēļ kad tas būtu ūuu – forši maza mājiņa, ticiet  85% cilvēkiem tomēr patīk plašums, pārsvarā gan tas ir finansiālu apstākļu vadīts lēmums, nevēloties iejūgties kredītu slogā vai arī pagaidu atlikšana ar lielākas mājas projekta īstenošanu, taču no otras puses skatoties, lielas dzīvojamās mājas ikdienas uzturēšanas izmaksas nav nemaz tik mazas un ļoti bieži pat visu platību nemaz neizmantojam.

Diezgan maldīgs ir uzskats kad maza mājiņa maksā maz, protams būvniecības izmaksas salīdzinot ar lielāku māju ir zemākas, taču skatoties uz ēkas m2 izmaksām paveras pavisam cita aina, izmaksas uz 1 m2 mazai mājiņai var pārsniegt pat 2-3 reizes, tādēļ mazas ēkas būvniecība ir jāveic plānoti un gudri.

Kā zināms ēkas pamati pat spēj sastādīt 20% no visām ēkas kopējām izmaksām, tādēļ mazai ēkai noteikti iztiekam bez nopietniem pamatiem  un tie arī nav nepieciešami un pie šāda nosacījuma ēka nokļūst pārvietojamas ēkas statusā, tātad būvējam bez būvatļaujas. Ēku iespējams uzstādīt, novietot uz betona plāksnēm, skrūvpāļiem vai vienkārši uz piemājas bruģakmens klājuma, ja tomēr ēka tiek uzstādīta uz stabveida pamatiem, tad atcerieties kad būvatļauja nebūs nepieciešama ja ēku klasificēsiet kā sezonas būvi vai veidosiet to līdz 25m2 lielai platībai.

Mājiņu noteikti ieteicamāk būtu veidot pārvietojamu, jo pienāks mirklis kad tā vairs nebūs nepieciešama, tad arī to būs iespējams pārvietot uz citu vietu vai arī pārdot, šādi atgūstot mājiņas būvniecības procesā iztērēto naudu. Pārvietojamu mājiņu arī ir vieglāk veidot, jo to iespējams būvēt teritorijā kas ir apsargājama un kurā atrodas visas komunikācijas, pluss vēl ja šī teriorija atrodas tuvāk kā jūsu izvēlētais zemes gabalas, ietaupīsiet uz transporta izmaksām gan materiālu piegādei, gan paša nokļūšanai būvdarbu vietā.

Veidojot mājiņu pārvietojamu gan būtu vēlams būvniecības procesā neaizrauties ar tās izmēriem, visērtāk pārvietojama būs mājiņa jūras konteineru izmēros, platumā 2,50 metri un garumā līdz 12 metriem, šajos izmēros veidotas mājas transportēšana neradīs nekādas problēmas. Lai nu kā bet 2,50 metru platums ir tikai mājiņas ārējie izmēri, iekšpusē tā būs krietni mazāka tikai vairs 2,10 metru plata, tā kā mazliet par šauru, bet ceļu satiksmes noteikumos ir atkāpe (iespējams transportēt kravu kas izvirzīta tālāk par 0,4 m no priekšējo vai pakaļējo gabarītlukturu ārējās malas) kas nozīmē kad ēku droši varam veidot 3,50 metrus platu, tiesa ne katrs vadītājs to uzņemsies transportēt, bet cik gan mēs bieži to taisāmies darīt.

Nereti mājiņu izmantojam tikai gada siltajos mēnešos un protams kur gan ir visskaistāk kā tieši pie dabas krūts, kādā vietā tālu no pilsētas kņadas upītes krastā, taču lai cik tas skumji arī nebūtu, šādas mājiņas visbiežāk arī kļūst par garnadžu upuri. Kā risinājums būtu pārvietojama mājiņa, mājiņa uz riteņiem, bet mūsu ceļu satiksmes noteikumi nav tik pretimnākoši kā citās valstīs un šāda piekabes pārbūve diez vai beigsies ar reģistrācijas apliecības izsniegšanu jūsu mājiņai, bet mājiņas aizvilkšanai pāziemot kaimiņu sētā mēs domājams arī varētu iztikt bez šīs csdd formalitātes.

Mazas mājiņas platība ir neliela, pašiem vietas pareizi plānotā mājiņā pilnā pietiktu, taču ir lietas kam nepieciešama uzglabāšana sausumā (dārza mēbeles un piederumi, garāžas lietiņas) šīm lietām mājas iekšpusē noteikti nav vietas, šeit ideāls risinājums būtu mājiņas uzstādīšana uz pāļu tipa pamatiem   vai metāla konstrukcijas, šādā veidā panākot vēl papildus platību zem ēkas. Šo platību iespējams arī iestiklot un ziemas dārzs vai grilla zona kur aizvējā baudīt vakarus būs gatava.

Maza mājiņa tātad mazi apkures izdevumi un kā tās apsildei protams visērtāk izmantot kamīna tipa krāsniņu, pametot mājiņu uz ilgāku laiku tās apsildei varam arī izmantot elektrību, jo mājiņas platība ir neliela, tātad patērētā elektro enerģija arī nebūs sāpīgs sitiens maciņam.

 

Ja apdzīvosim mājiņu arī aukstajos ziemas mēnešos tad noteikti bez siltināšanas neiztikt, sienas mājiņai noteikti nepārsniegs 150mm biezumu tādēļ kā siltinājumu jāizmanto tikai kvalitatīvi siltumizolācijas materiāli un darbs jāpaveic ļoti rūpīgi, jo 150mm siltinājums nav liels, taču pietiekošs lai justos komfortabli arī ziemas mēnešos, tikai pie nosacījuma ja siltinājums ir ieklāts kvalitatīvi.

Ir divu veidu siltumizolācijas materiāli kas iederētos mazas mājiņas siltināšanai, viens no materiāliem ir cietās vates plāksnes, cietās tādēļ jo ja mājiņu paredzēts transportēt, tad tranportēšanas laikā vate sienās nesasēdīdies un nereadīs neaizpildītus tukšumus. Otrais veids būtu siltināt izmantojot aminoplasta putas, ar šīm putām piepildīts mājiņas karkass būs siltāks kā izmantojot vati, taču arī dārgāks un ieklāšanu būs iespējams paveikt tikai speciālistiem ar aprīkojumu, taču tas atspēlēsies uz apkures izmaksām.

 

Mājiņas iekšējo apdari veicam no materiāliem pie kuriem būs viegli piestiprināt dažādas detaļas un priekšmetus, reģipsis šajā ziņā noteikti nederēs, bet lieliski noderēs kādas no koka plāksnēm vai koka dēlīši. Līderis šajā ziņā noteikti būtu finiera plāksnes, tās ir izturīgākas kā pārējās un veido vienlaidu laukumu bez sarežģītas tekstūras un mazākiem savienojumiem, kas būtu ļoti svarīgi iekārtojot mazas telpas, jo telpa gaišāka jo plašāka tā vizuāli izskatīsies.

Telpas iekārtojumam jāpievērš īpaši liela uzmanība, kā viens no priekšnoteikumiem būtu guļamzonu izvietot telpas otrajā stāvā, jo tai augsti griesti nespēlē būtisku lomu, savukārt zem guļamzonas izvietojam virtuvi vai vannas istabu. Mājiņas centrālā zona ar augstajiem griestiem telpa liksies plašāka, tāpat vizuāli telpu paplašinās lielāki logi un durvis ar stiklojumu. Mēbeles protams izvietojam iebūvētās pēc iespējas izmantojot un pielāgojot katru telpas centimetru, šādi veidotā mājiņā pat 25 m2 platībā jutīsimies ļoti ērti, kaut ideālā platība būtu ap 35m2 tātad salīdzināms ar vienistabas dzīvokļa platību, plus parēķinot kad gulta novietota otrajā stāvā, tātad platības ziņā iegūstam pat lielāku dzīvojamo zonu kā vienistabas dzīvoklī, viela pārdomām.

Veidojot 35m2 lielu mājiņu pašu spēkiem un pareizi visu plānojot iespējams iekļauties 10-15.000 eiro robežās, plus protams būtu mājiņas iekārtošana – iebūvētās mēbeles, bet tas protams ir specifisks darbiņš un labāk tomēr uzticams speciālistiem it īpaši ja nav pieredzes, taču galu galā iekļaujoties 20.000 eiro un par to iegūstot neatkarīgu dzīvojamo platību nemaz nav slikti, nepieciešama tikai mazliet uzņēmības un protams zemes pleķītis kur mājiņu pēcāk novietot, taču visas kopējās izmaksas būs vienlīdzīgas ar dzīvokļa iegādi un pašam sava māja – neizklausās nemaz slikti…

Nenoliedzami visērtāk būs būvēt mājiņu pārveidojot jūras konteineru, stingrs karkass, nekādas problēmas ar pārvietošanu, mazākas būvniecības izmaksas, taču protams mazliet visu skaisto ainu pabojā konteinera izmēri, bet ar izdomu ir iespējams paveikt neiespējamo.

Ziņas un publikācijas topas sadarbība ar būvniecības namu "Kurši"! Īstie būvmateriāli: www.kursi.lv .

 

Vladimirs Klujevs @rubric
Руководитель проекта
5 лет 3 месяца 21 день на портале
Был онлайн 19 июля в 09:50
Строительный поисковик