Veiklais palīgs dārzā – kultivators Актуальные советы

Veiklais palīgs dārzā – kultivators

Четверг, 22 августа, 2019

Dārza darbi nereti saistās ar smagu un fizisku piepūli, uzrokot un irdinot zemi, veidojot dobes, iekopjot jaunas vietas. Taču darbam nebūt nav jābūt fiziski smagam, lai tas sniegtu labus rezultātus. Gluži pretēji – izmantojot mūsdienīgu aprīkojumu, dārza darbi ne tikai sagādās daudz prieka, bet arī saudzēs ķermeni un tiks paveikti daudz augstākā kvalitātē, nekā vienkārši izmantojot roku spēku.

Viens no labākajiem mazdārziņa iekopšanas palīgiem – kultivators. Tādēļ šoreiz – nedaudz par to, kādas priekšrocības šāds dārza palīgs sniedz un kādi ir lielākie ieguvumi dārzam un augsnei.

 

Kultivatora darbības princips

Kultivators ir ierīce, kas ar īpašiem nažiem uzirdina un apveļ zemi, vienlaikus braucot uz priekšu, atliek vien to vadīt vēlamajā virzienā. Rezultātā tiek iegūta irdena augsne, kas gatava dobju ierīkošanai.

Galvenās priekšrocības, ko sniedz kultivators

Atkarībā no dārza izmēra ir pieejami dažāda izmēra un jaudas kultivatoru modeļi. Pagalmā, kur jāapstrādā vien puķu dobes, pietiks ar mazāku ierīci, savukārt, iekārtojot jaunus dārzus iepriekš neapkoptās platībās, jaudīga ierīce ar spēcīgu motoru būs labākais palīgs.

Saudzē muguru un locītavas

Lai darbinātu kultivatoru, nav nepieciešams pielietot fizisku, tas nav jāstumj vai jāceļ, atliek vien to vadīt vēlamajā virzienā. Līdz ar to arī vecāka gadagājuma dārzkopji var darboties bez piepūles.

Universāls palīgs ilgiem gadiem

Kultivators ir viena no tām ierīcēm, kas kalpos daudzas sezonas. Uzticamais un jaudīgais motors nezaudēs veiktspēju arī pēc vairākiem gadiem, savukārt nažus iespējams pēc nepieciešamības uzasināt.

Ergonomisks

Ierīču dizains izstrādāts, ņemot vērā faktiskos dobju iekopšanas paradumus – dobju platums, nepieciešamais uzirdināšanas dziļums u.tml.

Viegli darbināms un ērti lietojams

TF klases kultivatori ir aprīkoti ar transportēšanas riteni, kas būtiski atvieglo to nogādāšanu uz nepieciešamo vietu dārzā vai transportēšanu. Visi vadības elementi izvietoti uz rokturiem, tāpēc ir viegli sasniedzami. Husqvarna kultivatori vēl izceļas ar to, ka tos ir ērti vadīt un manevrēt, strādājot jebkādā augsnē un jebkādos laikapstākļos.

Plašs pielietojumu klāsts

Kultivators spēj paveikt daudz – uzirdināt blīvu velēnu, tādējādi veicinot kuplāku tā augšanu, iekopt pat cietu augsni, uzrušināt puķu un dārzeņu dobes. Tāpat tieši kultivators būs labākais palīgs pavasarī, kad jāsagatavo dobes jaunajiem sējumiem.

Stabilitāte un drošība

Husqvarna TR klases kultivatori ir izstrādāti tā, lai papildu svars gultos tieši uz riteņiem, tā nodrošinot stabilu vadāmību un līdzsvaru. Praktiski izvietotie aizsargi nodrošina uzirdinātās zemes un netīrumu novirzīšanu prom no lietotāja.

Ilgmūžība un izturība

Praktiskie kultivatori izstrādāti, domājot par ilgiem darba gadiem. Tie ir paredzēti intensīvam un smagam darbam vairāku gadu garumā.

Husqvarna kultivatoru klases

Husqvarna piedāvā ievērojamu kultivatoru modeļu klāstu. Ikviens atradīs savām prasībām piemērotāko modeli, ņemot vērā gan plānoto darbu smagumu, gan arī apstrādājamās teritorijas platību. Arī tad, ja jāiekopj vien pagalms, ir vērts apsvērt kultivatora iegādi, jo, raugoties ilgtermiņā, šī viena ierīce palīdzēs iekopt puķu dobes, dārzeņu vagas un vienkārši uzirdināt augsni daudzu gadu garumā, tas noteikti nav untums vienai sezonai.

Husqvarna piedāvā piecas kultivatoru sērijas. Katra nākamā ir nedaudz jaudīgāka par iepriekšējo un attiecīgi piemērota intensīvākam darbam un lielākām platībām. 200. sērija noderēs tiem, kam ir vien pāris puķu dobes un dažas dārzeņu vadziņas, savukārt 500. sērija ir radīta profesionāļiem un tiem, kam kultivators ikdienā ir neaizstājams darbarīks. Sākot no 400. sērijas, kultivatori ir aprīkoti ar pārnesumu kustībai atpakaļgaitā, tas nozīmē, ka ar šiem agregātiem negadīsies iestigt pat vissarežģītākajā augsnē.

Vēl viens kultivatorus raksturojošs parametrs – darba dziļums. Tas var būt no 15 līdz 30 centimetriem.

Dārza kultivatori darbojas arī kā zemes frēzes kultivatori – tas nozīmē, ka ar tiem ir iespējams apstrādāt augsnes virskārtu tā, lai varētu iekopt dārzu arī vietās, kur iepriekš auga vien zāle.

Svarīgi aspekti, izvēloties kultivatoru

  • Nažu veids – naži ir tie, kas nonāk saskarē ar zemi un paveic visu darbu, tādēļ svarīgi, lai tie būtu izturīgi, ilgi kalpotu, kā arī nepieciešamības gadījumā ērti nomaināmi.
  • Platums – kultivatori pieejami darbam dažādos platumos, tādēļ pirms iegādes ieteicams saprast, kāds būtu ērtākais platums esošajām vajadzībām.
  • Papildu aprīkojums – pirms iegādes ieteicams noskaidrot, ar kādiem papildu piederumiem var aprīkot attiecīgo modeli – daudziem modeļiem pieejami papildpiederumi, kas ļauj to pārvērst par arklu, vagotāju, zemes frēzi, kā arī izmantot kā velēnu griezēju vai arklu. Ja kaut kas no minētā ir aktuāli vai varētu būt aktuāli nākotnē, to ieteicams noskaidrot, iegādājoties kultivatoru.
  • Kustības virziens – ja augsne ir mīksta, tad pietiek ar kustību uz priekšu, savukārt sarežģītākiem zemes gabaliem vai teritorijām, kas tiek pirmoreiz iekoptas, ieteicams apsvērt tāda modeļa iegādi, kas pieļauj arī kustību atpakaļgaitā – tā var ērtāk izkļūt no vietām, kur, piemēram, ir blīvs sakņu tīklojums.

Ja vēlaties uzzināt vairāk par Husqvarna kultivatoriem, to funkcijām un pieejamajiem papildpiederumiem, ielūkojieties Husqvarna tīmekļvietnē vai dodieties uz tuvāko Husqvarna autorizēto veikalu un uzziniet, kā kultivators var atvieglot arī jūsu dārza darbus un palīdzēt iegūt rekordražas.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 2 месяца 21 день на портале
Был онлайн 18 апреля в 21:47
Строительный поисковик