Zemes enerģija ērtākai un lētākai dzīvei Актуальные советы

Zemes enerģija ērtākai un lētākai dzīvei

Понедельник, 10 июня, 2019

Alternatīvās enerģijas un to pielietojums sadzīvē Latvijā kļūst arvien populārāks. Tas ir daudz draudzīgāk videi, un, kas būtiski, ilgtermiņā krietni vienkāršāk un lētāk. Tas pilnā mērā attiecas arī uz zemes siltuma jeb ģeotermālo enerģiju, kuru cit starp var izmantot arī patīkama iekštelpu klimata nodrošināšanai un ventilācijas sistēmas pasargāšanai. To nodrošina SIA “GHT” ražotās iekārtas. Un vislabākos Eiropā ražo tieši pie mums, Latvijā!

 

Mūsu vecajā, mīļajā zemītē slēpjas neizsmeļami, tagad ikvienam ēkas īpašniekam un interesentam pieejami enerģijas resursi – ģeotermālā enerģija. Siltumsūkņi, kurus izmanto māju apsildei, nu jau vairs nav ne jaunums, ne eksotika, taču tas nebūt nav vienīgais veids, kā izmantot ģeotermālo enerģiju mājsaimniecības vajadzībām.

 

Viens no tiem ir izmantot Sia “GHT” iekārtas, ar kuru palīdzību zemes siltuma enerģija tiek efektīvi novadīta līdz ēkas ventilācijas sistēmai. Tie patērē niecīgu elektroenerģijas daudzumu, ļaujot krietni ietaupīt uz ventilācijas ekspluatācijas izdevumu rēķina. “GHT” iekārtas ziemā uzsilda ienākošo āra gaisu, bet vasarā – patīkami atvēsina.








Lai nedzīvotu kā hermētiskā traukā

Būtiski saprast, ka tas nav tikai jautājums par komfortu (kas arī nav mazsvarīgi), faktiski tā ir nepieciešamība, it īpaši tā dēvētajās energoefektīvajās ēkās, kādas šobrīd tiek būvētas arvien vairāk.   Tas pats attiecas arī uz senākos laikos celtajām privātmājām, kā arī uz daudzdzīvokļu ēkām, kuras tiek siltinātas un modernizētas; vecie, šķirbainie logi un durvis tiek nomainīti pret plastikāta logiem un jaunām, blīvi piegulošām ārdurvīm.


Tādējādi gan tiek izpildītas mūsdienu būvniecības likuma prasības, tomēr galarezultātā rodas būve, kas veidota tā, lai pēc iespējas mazāk zaudētu siltumenerģiju. Protams, mūsu klimatiskajos apstākļos siltumenerģijas ekonomija ir ļoti būtiska – tā ļauj ne tikai samazināt apkures izmaksas, bet arī kopējos CO² izmešus atmosfērā. Saprātīgi izlietot un maksimāli taupīt resursus ir svarīgi ikvienam atbildīgam cilvēkam. Tomēr ir kāds ļoti svarīgs aspekts, par kuru mēdz aizmirst – šādi veidota celtne faktiski kļūst tikpat hermētiska kā burka, kurai uzskrūvēts vāks: svaigais gaiss netiek iekšā, sasmakušais, saindētais ar izelpoto CO² – netiek ārā. Telpās rodas palielināts mitruma daudzums – gan cilvēku, gan mājas ierīču un iekārtu radītais (uz vienu personu tas ir apm. 4 l). Arī telpās esošie sintētiskie materiāli rada izgarojumus. Pat neliels gaisa piesārņojums var radīt veselības problēmas, īpaši maziem bērniem un alerģiskiem cilvēkiem. Sasmacis iekštelpu gaiss traucē gan strādāt, gan koncentrēties, gan labi izgulēties, turklāt vienkārši liek justies slikti.

 

Daudzdzīvokļu ēkās diemžēl vienīgais risinājums ir turēt vaļā logus, kas laupa jēgu energoefektīvai ēkai. Savukārt privātmājas īpašnieks jau savlaicīgi var ieplānot un ierīkot centralizēto ventilācijas sistēmu. Vienīgā problēma – tās ekspluatācijas un uzturēšanas izmaksas, kas rodas no palielinātā mājsaimniecības elektro patēriņa, taču arī tam ir risinājums – ģeotermālās jeb zemes siltuma enerģijas izmantošana.

 

Ņemot vērā to, ka saskaņā ar Energoefektivitātes direktīvu 2012/27/ES sākot ar 2019.gada 1.janvāri viendzīvokļa ēkām pieļaujamais patēriņš uz apkuri sastāda tikai 60 kWh/m2 gadā un sākot ar 2021.gada 1.janvāri jaunbūvēm jāatbilst gandrīz nulles enerģijas ēkām. Lai ēka sasniegtu 2021. gada prasības šādus rādītājus bez rekuperācijas sistēmas nav sasniedzami un obligāti pielietojami.

 






Siltums ziemā, vēsums – vasarā

 

Ventilācijas sistēmās gaiss, gluži loģiski, ieplūst no ārienes. Tomēr viss nav tik vienkārši. Ja ziemā, piemēram, vairākas dienas valda «mīnusi», kas parasti tā arī ir, ventilācijas sistēma var aizsalt – un tas draud ne tikai ar diskomfortu, bet arī ar dārgu remontu vai pat sistēmas nomaiņu. Iespējams iegādāties vai nu elektriskos priekšsildītājus, kas patērē elektrību, vai apkures kaloriferus, kuri savukārt patērē apkures katla jaudu, turklāt tos ir salīdzinoši dārgi uzstādīt. Taču iespējams ventilācijas sistēmai pievienot GHT iekārtas, un problēma būs atrisināta – tiks nodrošināta perfekta, nepārtraukta ventilācijas sistēmas darbība, arī elektroenerģijas patēriņš būs niecīgs.

 

Savukārt vasarā GHT iekārta veic ienākošā karstā gaisa dzesēšanu. Nav jāiegādājas «elektrības rijējs» – kondicionieris. Salīdzinājumam – lai iegūtu enerģijas, kondicionieris pats patērē 2 kW elektroenerģijas, tādēļ tā lietderības koeficients ir 3. GHT iekārtām lietderības koeficients ir 100 – lai iegūtu līdz pat 5kW siltuma, vai, attiecīgi, aukstuma enerģijas, tas patērē nieka 0,05 kW.

 

Tātad ar vienu iekārtu tiek «nošauti divi zaķi» – ziemā gaiss tiek sasildīts, lai pasargātu ventilācijas sistēmu, vasaras karstumā savukārt ēkā ieplūst spirdzinošas gaisa strāvas, un turklāt ar ļoti minimālu enerģijas patēriņu. Te jāpiebilst arī, ka GHT iekārtas var vienkārši salāgot ar centralizētajām ventilācijas sistēmām, ātri ierīkot, tie ir izdevīgi, ekoloģiski, palielina ventilācijas efektivitāti, paaugstina mājokļa komfortu, kalpo ļoti ilgu laiku, ekspluatācijas izmaksas ir niecīgas un apkope neprasa praktiski nekādu pūļu.



Kā tas darbojas?

 

Gruntī visu gadu ir praktiski vienāda temperatūra; ziemā nedaudz zemāka – apm. +5–8°C, vasarā – 10–14°C (apm. 2 m dziļumā). Ar to pilnīgi pietiek, lai ziemā gaisu sasildītu līdz ventilācijas sistēmai nepieciešamajiem 0°C, bet vasarā – atdzesētu līdz patīkamai iekštelpu temperatūrai. Atliek tikai šo zemes siltumu aizvadīt līdz sistēmai.

 

GHT iekārtas izmanto zemes siltumu, kas ar cauruļu sistēmas jeb kontūra palīdzību novada zemes siltumu uz siltummaini. Kontūrs tiek izveidots no polietilēna (PE) caurulēm. To parasti izvieto 1,5–2 m dziļumā (ne dziļāk kā 5 m). Cauruļu garums atkarīgs gan no konkrētā produkta, gan no grunts veida. Piemēram, mālaina un mitra zeme var novadīt vairāk siltuma nekā irdena un smilšaina grunts. Cauruļu garumam mājas iekšpusē nav nekādas nozīmes, tādēļ iekārtu var novietot jebkur, kur tas nepieciešams.

 

Pazemes kontūru veido horizontālu, vai nu izrokot lielu laukumu, vai veidojot tranšeju sistēmu, vai arī izmantojot vertikālo urbumu. Atsevišķos gadījumos, izvērtējot iespējas, var pieslēgties pie apkures siltumsūkņa zemes kontūra. Ģeotermālo cauruļu sistēmu iespējams pielāgot gan jaunceļamai ēkai, gan jau esošai mājai un tās ventilācijas sistēmai.



IEGUVUMI, izmantojot GHT iekārtas:

* nav jāiegādājas divas ierīces – elektriskais priekšsildītājs/ pēc sildītajs (ventilācijas iekārtām) un kondicionieris

* ekoloģisks enerģijas ieguves veids

* tiek izmantoti atjaunojamie energoresursi

* niecīgs elektroenerģijas patēriņš

* augsts lietderības koeficients

* ļoti ilgs ekspluatācijas laiks

* vienkārša apkope

* tiek ražoti un iegādājami Latvijā – labākie Eiropā gan pēc tehniskajiem parametriem, gan izpildījuma kvalitātes, gan cenas.


Sīkāka informācija par GHT iekārtām.




Artiva Sia @artiva_proclima
Ventilācijas un norobežojošo konstrukciju hermetizācija
5 лет 5 месяцев 2 дня на портале
Был онлайн 20 января в 14:48
Строительный поисковик