Durvis vērs atjaunotā Raiņa vasarnīca Jaundubultos Новости

Durvis vērs atjaunotā Raiņa vasarnīca Jaundubultos

Среда, 15 мая, 2019

25. maijā, sākot no plkst. 14.00, ikviens interesents tiek aicināts uz Raiņa sētas svētkiem Poruka prospektā 61, Jūrmalā, kuru laikā tiks atklāta Raiņa 1904. gadā celtā vasarnīca. Māja ir unikāla, jo tieši šeit Rainis rakstījis vienu no saviem ievērojamākajiem darbiem “Uguns un nakts”. Pašlaik, pateicoties uzņēmīgai latviešu ģimenei, māja ir atguvusi savu autentiskumu un vērs durvis plašākai publikai.

Pasākumā apmeklētājus gaida piemiņas plāksnes atklāšana, grāmatas “Mūsu priedes. Rainis un Aspazija Jaundubultos” prezentācija, pūtēju orķestra “Jūrmala” koncerts, attēlu izstāde “Toreiz Aleksandra prospekts 16, tagad Poruka prospekts 61”, ekskursija restaurētajā vasarnīcā, kā arī Raiņa un Aspazijas darbu lasījumi, informē organizatoru pārstāve Madara Gavare.

"Latviešu dzejnieku Raiņa un Aspazijas vasarnīca Jaundubultos pieredzējusi tieši to pašu, ko lielākā daļa Jūrmalas veco skaisto koka māju. Tāpat kā citas to nesaudzēja padomju okupācija, toties atjaunotā neatkarība (atšķirībā no daudzām citām koka mājām, kam tieši neatkarīgās valsts gados pienāca dramatisks gals) devusi tai jaunu dzīvi. Līdzīgi cilvēku mūžam, arī māju mūžs bieži vien atkarīgs no laimīga gadījuma. Šīs vasarnīcas unikālā atdzimšana sākās 2016. gada pavasarī, kad ideālistisku mērķu vadīti tās atjaunošanu un apsaimniekošanu uzņēmās Jūrmalā dzīvojoša latviešu ģimene," stāsta M. Gavare.

Tagad, kad ēka ir ieguvusi jaunu elpu, tā savās telpās būs gatava uzņemt dažāda veida kultūras pasākumus. Ēkas pirmajā stāvā ir plaša zāle, kura spēs uzņemt pat 50 viesus. Pēc ēkas atjaunošanas sešas zāles kolonnas ir ieguvušas jaunu veidolu. Tēlnieks Kārlis Alainis šīs kolonnas stilizēti ir izveidojis kā lauztās priedes. Savukārt otrajā stāvā identiski fotogrāfijām ir atjaunota Raiņa istaba, kas gan toreiz, gan tagad iekārtota skaistajā, stiklotajā ēkas tornītī, bet Aspazijas istabā iekārtota neliela muzeja telpa, kurā pie kafijas krūzes būs iespēja smelties radošumu, lasot kādu no izcilā dzejnieka grāmatām. Arī balkons, uz kura Rainis un Aspazija pavadīja laiku, ir atjaunots tā vēsturiskajā izskatā, norāda organizatoru pārstāve.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 1 месяц 25 дней на портале
Был онлайн 24 марта в 19:56
Строительный поисковик