Kļuvis zināms, kā pēc labiekārtošanas darbiem izskatīsies Dailes teātra teritorija Новости

Kļuvis zināms, kā pēc labiekārtošanas darbiem izskatīsies Dailes teātra teritorija

Воскресенье, 31 марта, 2019

Rīgas domes Īpašuma departamenta rīkotajā Dailes teātra teritorijas labiekārtojuma metu konkursā uzvarēja arhitektu biroja „MADE arhitekti” projekts, kura autori ir arhitekti Miķelis Putrāms, Linda Krūmiņa, Evelīna Ozola, Mārtiņš Vaskis un Krists Lūkins, grafiskais dizainers Edgars Zvirgzdiņš.


Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks stāsta: „Par Dailes teātra teritorijas atjaunošanu tika diskutēts jau vairākus gadus un Rīgas pašvaldībai kopā ar valsts institūcijām ir izdevies rast vienotu risinājumu teritorijas atjaunošanā. Gandarījums, ka metu konkursā projektus iesniedza jauni un talantīgi Latvijas arhitekti. Jau šogad plānojam sākt projekta realizēšanu pašvaldībai piederošajā teritorijas daļā - Brīvības ielas pusē - no teātra kasēm līdz Matīsa ielai.”

Dailes teātra direktors Andris Vītols saka: „Dailes teātris un tās teritorija ir vienots ansamblis, un tā ir vienoti jāatjauno līdz teātra simtgadei. Konkursā uzvarējušais autoru darbs visprecīzāk atbilst Dailes teātra moto „Skaidrība, Vienkāršība, Kaislība.””

„Projekts ir detalizēti izstrādāts un sniedz argumentētas atbildes uz visiem metu konkursa pamatjautājumiem. Autori respektē modernisma arhitektes Martas Zigrīdas Staņas pamatideju. Ir saglabāts, bet vienkāršots terasējums, tā virziens ir atbilstošs teātra ēkas novietnei. Laukuma risinājums ir reizē demokrātisks un Dailes teātri kā būtisku sabiedrisku ēku respektējošs. Rekreācijas funkcijas Šarlotes ielas areālā veiksmīgi atrisinātas, tāpat transporta un loģistikas jautājumi. Mākslinieka Irbītes piemineklis integrēts laukuma plānojumā. Tematiskas galerijas piedāvājums telpā zem galvenā foajē apjoma ir apsveicams,” savu vērtējumu par metu konkursa uzvarētājiem sniedz Dailes teātra teritorijas labiekārtojuma metu konkursa žūrijas priekšsēdētājs un Latvijas Republikas Kultūras ministrijas arhitektūras eksperts Jānis Dripe.

"Kopumā Dailes teātra teritorijas labiekārtojuma metu konkursā tika iesniegti astoņi projekti."

Otrās vietas godalgu saņēma darbs ar devīzi „MSVV1269”, kura autori ir SIA „ainavu projektēšanas darbnīca ALPS”. Metu projektu veidojuši ainavu arhitekti Ilze Rukšāne, Mētra Augškāpa, Māris Bušs, Indra Ozoliņa, Alise Zālīte, Helēna Gūtmane, Marks Geldofs, piedaloties ainavu arhitektūras studentiem Agnesei Ozolai, Annai Laganovskai. Mēbeļu un elementu dizaina autore ir Ilze Ķēniņa, gaismas dizaina - Ilze Leduskrasta, mediju specialists - Edijs Vucens, vizualizācijas autore - Santa Aulmane, bet projekta arhitekte ir Mārīte Spurdzāne.

Godpilno trešo vietu ieguva projekts ar devīzi „DALT 2019”, kura autori ir personu apvienība SIA „SUDRABA ARHITEKTŪRA” un ainavu arhitekte Linda Zaļā („ZALA LANDSCAPE ARCHITECTURE”).

Vairāki metu projekti saņēma veicināšanas balvas. Tie ir: projekts ar devīzi „VIDE 1111” (autori SIA „RUUME arhitekti”, SIA „IE.LA inženieri”, SIA “CMB”), projekts ar devīzi „MART2020” (autori „VP ARHITEKTS”), projekts ar devīzi „DAIM2020” (autors SIA „Mailītis A.I.I.M”), projekts ar devīzi “DTL19” (autori SIA „Zenico Projekts” - meta autori R.J.Mucenieks, K. Dortāns, T. Stuce, V. Valgums, V. Valgums) un projekts ar devīzi „CUBE 1001” (meta autori ir Andis Špaks, Natalija Ņitavska, Madara Markova, Artūrs Mengots un Rēzija Jurševska).

Lai iegūtu arhitektoniski augstvērtīgu un funkcionāli pārdomātu Dailes teātra publiskās ārtelpas risinājumu, Rīgas domes Īpašuma departaments no 16. janvāra līdz 5 .martam bija izsludinājis metu konkursu zemesgabaliem Brīvības ielā 75 un Šarlotes ielā 5.

Dailes teātra teritorija labiekārtojuma metu konkursa komisiju vada Latvijas Republikas Kultūras ministrijas arhitektūras eksperts Jānis Dripe. Komisijas priekšsēdētāja vietnieks ir Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks. Komisijas sastāvā ir Valsts akciju sabiedrības „Valsts nekustamie īpašumi” valdes locekle Kitija Gruškevica, VSIA „Dailes teātris” direktors Andris Vītols, Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes priekšnieks Juris Dambis, Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāvis Viesturs Brūzis, kā arī arhitekti - Ineta Tumaševska, Jānis Lejnieks, Ieva Zībarte un Daiga Veinberga.

Teritorija pie Dailes teātra daļēji ir gan valsts, gan pašvaldības īpašums - teātra skvēra daļa Bruņinieku ielas pusē un Brīvības ielas pusē līdz teātra kasēm ir „Valsts nekustamo īpašumu” pārvaldībā, atlikusī daļa Brīvības ielas pusē - no kasēm līdz Matīsa ielai - Rīgas pašvaldības īpašumā.Skvērs pie Dailes teātra ir Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorija. Skvērs izveidots 1976. gadā, kad šajā vietā uzbūvēja Dailes teātra ēku. 1999. gadā skvērā atklāja māksliniekam Voldemāram Irbem veltītu pieminekli. Plānots visas teritorijas atjaunošanas darbus realizēt līdz Dailes teātra 100. gadadienai – 2020.gada novembrim.

 

 

 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 2 месяца 16 дней на портале
Был онлайн 13 часов назад
Строительный поисковик