EM: Latvijā sperti nozīmīgi soļi būvniecības kvalitātes uzlabošanā Новости

EM: Latvijā sperti nozīmīgi soļi būvniecības kvalitātes uzlabošanā

Вторник, 19 марта, 2019

Ir pagājuši pieci gadi kopš Zolitūdes traģēdijas, un daudzi uzdod jautājumu: vai varam justies droši, ekspluatējot publiskas būves? Vai būvniecības nozarē ir vērojamas pārmaiņas ēku kvalitātes paaugstināšanā?

Uzskatu, ka šajos piecos gados ir sperti nozīmīgi soļi, lai Latvija varētu lepoties ar būvniecības nozari, lai mēs ikviens varētu justies droši publiskajās ēkās.

Lielāka drošība

Latvijā ir izveidota pastiprināta publisko būvju uzraudzība, ko veic Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB). Tas uzrauga un kontrolē publiskās ēkas ne tikai būvniecības procesā, bet arī ekspluatācijas laikā. Kopš BVKB izveides pārbaudītas vairāk nekā 4350 būvju  un pieņemtas ekspluatācijā vairāk nekā 320 ēku.

Īpaši pieminama ir Latvijā izveidotā ēku ekspluatācijas uzraudzība, kas ir unikāla un būtiski labāka par citām Eiropas Savienības valstīs ieviestajām sistēmām. Ekspluatācijas kontroles ietvaros BVKB palīdz būvju īpašniekiem identificēt ēku ekspluatācijas nepilnības un laikus t;as novērst. Līdz ar to varam teikt, ka BVKB veiktā ēku ekspluatācijas uzraudzība sevi pierādījusi kā efektīvu pasākumu ēku drošības veicināšanā.

2019. gadā efektīvāk

No 2019. gada 1. septembra ēku ekspluatācijas uzraudzība būs vēl efektīvāka, jo visi tehniskie apsekošanas atzinumi būs sagatavojami Būvniecības informācijas sistēmā. Savukārt būvspeciālistam, kurš ir veicis būves tehnisko apsekošanu, jau patlaban ir pienākums iesniegt ziņojumu piecu darba dienu laikā, ja konstatēta iespējama būves bīstamība. Ja bīstamība netiek konstatēta, tehniskās apsekošanas atzinums jāiesniedz būvvaldei viena mēneša laikā. Apstiprinātais risinājums dos iespēju apzināt būvju tehnisko stāvokli un pievērst uzmanību tām būvēm, kurām ir lielāki riski.

Atgādināšu, ka BVKB uzrauga tādu jaunu publisku ēku būvniecību un pārbūvi, kurās paredzēts vienlaikus uzturēties vairāk nekā 100 cilvēkiem, būves, kuru paredzētajai būvniecībai atbilstoši likuma Par ietekmes uz vidi novērtēšanu 4. panta 1. daļas 1. punktam piemērota ietekmes uz vidi novērtējuma procedūra, kā arī jaunas būves vai esošu būvju pārbūves, kuru ieceres iesniedzējs ir pašvaldība, ja publisku būvdarbu līguma cena ir 1,5 miljoni eiro vai lielāka.

Būvprojektu kvalitātes uzraudzībai ieviests neatkarīgs pārbaudes mehānisms – būvprojektu ekspertīze. Latvijā sarežģītām būvēm – trešās grupas būvju būvprojektiem – ir ieviesta būvprojektu kvalitātes pārbaude, ko var veikt būvspeciālisti, kas nav saistīti ar būvprojekta izstrādātāju, kuriem ir ievērojama pieredze un nevainojama reputācija.

Standarti būs pieejami visiem

Darbam būvniecības nozarē tiek piesaistīti pieredzējuši speciālisti. Lai to nodrošinātu, būtiski pilnveidota būvspeciālistu sertifikācija, piemēram, eksāmenos prasām iekļaut būtiskus jautājumus un uzdevumus, kas saistīti ar ugunsdrošību un energoefektivitāti.

Lai nodrošinātu vienmērīgi augstu sniegto pakalpojumu kvalitāti, no 2019. gada būvniecībā ieviesta plānveida, sistemātiska un padziļināta būvspeciālistu darbības kvalitātes uzraudzība, ko veiks kompetences pārbaudes institūcijas. Pārbaudes notiks, izvērtējot riska kritērijus. Lai būvspeciālisti būtu informēti par jaunākajām būvniecības prasībām, no 2019. gada visiem pieejami būvniecības standarti, kas svarīgi kvalitatīvai projektēšanai un būvniecībai.

Četru acu princips

Ekonomikas ministrija uzskata, ka šie pasākumi ir būtiski būvniecības kvalitātes celšanā, taču joprojām ir daudz jautājumu, pie kuriem vēl strādājam. Ekonomikas ministrija sagatavojusi grozījumus Būvniecības likumā, kas nosaka precīzu atbildības sadalījumu starp būvniecībā iesaistītajām pusēm, kā arī ieviesusi efektīvāku apdrošināšanas mehānismu. Lai uzlabotu būvprojekta kvalitāti un novērstu kļūdas arī otrās grupas būvprojektos, plānots ieviest četru acu principu, proti, cits atbilstošas jomas būvspeciālists papildus veiks nepieciešamos aprēķinus – pārbaudīs būvprojekta izstrādātāja piedāvāto risinājumu. Turpināsim pilnveidot Būvniecības informācijas sistēmu, nodrošinot funkcionalitāti efektīvākai ēku un būvju ekspluatācijas uzraudzībai.

 

Žurnālu "Būvinženieris" var abonēt https://buvinzenieriem.lv/ , https://abone.pasts.lv vai Latvijas pasta nodaļās, savukārt  iegādāties žurnālu var "Preses serviss" tirdzniecības vietās: http://www3.presesserviss.lv/buvinzenieris/

 

http://www.buvinzenierusavieniba.lv/
https://buvinzenieriem.lv/
https://www.facebook.com/BuvinzenierisLBS/

Vineta Silberga @vineta_silberga
https://www.buvbaze.lv/vineta_silberga/
6 лет 10 месяцев 12 дней на портале
Был онлайн 25 августа в 12:04
Строительный поисковик