Dienas gaismas nozīme tavas mājas dizainā Актуальные советы

Dienas gaismas nozīme tavas mājas dizainā

Среда, 6 февраля, 2019

Dienas gaisma jau vairāk nekā 4 miljonus gadu ir mūsu planētas vissvarīgākais resurss, tomēr mēs vēl joprojām neizmantojam to visā pilnībā. Bez saules gaismas mēs nevarētu pastāvēt. Lai arī kur mēs būtu, mēs vienmēr meklējam labāko vietu, kur atpūsties. Parasti tā ir vieta saulītē.  Pat dienas beigās, kad noriet saule, tā rada mūsos patīkamas emocijas. Ko mums vajadzētu darīt, lai pilnvērtīgi izmantotu dienas gaismu?

Jau gadsimtiem ilgi dienas gaisma ir izmantota kā galvenais interjera apgaismošanas avots, un tā ir ļoti ietekmējusi arhitektūru kopš laika, kad sākusies ēku celtniecība. Ir svarīgi saprast, cik un pa kurieni ēkā ienāks dienas gaisma, kā arī kāda būs iekšējā apdare. Gaišas sienas, griesti un grīdas var atstarot gaismu vietās, kur citos gadījumos saglabātos tumšs un neapgaismots.

Pareizi rīkojoties ar dienas gaismu, tu vari izcelt dažādas ēkas daļas. Vai arī tu vari piešķirt dabīgo apgaismojumu telpām, kur parastos gadījumos būtu nepieciešams mākslīgais apgaismojums. Arī neliels dabiskais apgaismojums var radīt nomierinošu un maigu atmosfēru, kas derēs atpūtas telpai. Jo vairāk dienas gaismas ienāk telpā, jo tā šķitīs lielāka.

Ir tik daudz veidu, kā maksimāli palielināt dienas gaismas iekļūšanu ēkā. Katra gaismas iekļūšana ēkā rada atšķirīgu atmosfēru, tāpēc ir svarīgi apsvērt šo tēmu pirms ēkas būvniecības uzsākšanas. Lai sasniegtu vēlamo dienas gaismas ieplūšanu mājā, ir būtiski izvēlēties pareizo logu atrašanās vietu, to izmēru un skaitu. Tomēr gaismas izplatīšanās palielināšana ne vienmēr nozīmē uzlabotus dienasgaismas faktorus, ir svarīgi nodrošināt pareizu līdzsvaru starp gaismas intensitāti un gaismas izplatīšanos telpā.

Dienasgaismas faktors ir gaismas attiecība, izteikta procentos, kas skar mājas jumtu, salīdzinājumā ar apjomu, kas atrodas 850 mm virs telpas grīdas.

Zemāk redzamais piemērs ir ar jumta logiem ar tikai 1,41m2 dienas gaismas apgabalu, kas tiek izplatīts no viena, diviem vai četriem logiem. Stiklotās daļas apjoms paliek nemainīgs, bet gaismas izplatīšanās ir diezgan atšķirīga.



Jumta slīpums ir 45 grādi, telpas izmērs – 6x6m. 

Salīdzinot vidējos dienasgaismas faktorus, tie tiek samazināti, lietojot vairāk un mazākus logus.

Tāpēc logu pozicionēšana ir ārkārtīgi svarīga, lai mēs saņemtu pietiekami daudz dienas gaismas.

Ir daudz triku, kurus varat izmantot, lai maksimāli palielinātu gaismu, kad tā ir ienākusi mājā. Piemēram, izmantojiet augstu novietotus logus, var nodrošināt dabisku dienasgaismu mājas aizmugurē, kur blakus esošās ēkas traucē izmantot vertikālos logus. Un, gudri izmantojot iekšējo stiklojumu vai caurspīdīgus materiālus, gaisma turpinās izplatīties pa māju.

Tomēr, jo vairāk dienas gaismas mājās ieplūst, jo lielāka ir nepieciešamība to kontrolēt, tāpēc pārliecinieties, ka logi ir aprīkoti ar žalūzijām, saulessargiem vai slēģiem, kas palīdzēs izkliedēt gaismu brīžos, kad tā nav nepieciešama.

Smelies iedvesmu dienas gaismas risinājumiem šeit:

https://www.velux.lv/piemeri-iedvesmai/istabu-galerija

Uzzini vairāk par gaismas kontroli šeit:

https://www.velux.lv/produkti/zaluzijas-un-slegi






Dmitrijs Astašonoks @da
General Manager
5 лет 3 месяца 11 дней на портале
Был онлайн 24 ноября в 11:27
Строительный поисковик