PADOMI Parkets vai lamināts  kā izvēlēties Актуальные советы

PADOMI Parkets vai lamināts kā izvēlēties

Четверг, 10 мая, 2018

Grīda ir interjera dizaina sastāvdaļa un telpas funkcionālais pamats. Grīdas konstrukcija sastāv no vairākiem slāņiem – grīdas pamatnes, hidroizolācijas, siltuma, skaņas izolācijas un grīdas seguma, kas nodrošina telpas komforta līmeni. Parkets un lamināts ir grīdas segumi, kas paredzēti interjeru grīdu apdarei. Lai arī nereti vizuāli līdzīgi, būtībā tie ir radikāli atšķirīgi materiāli.

Parketa dēļu galvenais izejmateriāls ir dabīgs koks, bet lamināts ir mākslīgi radīts grīdas apdares panelis. Telpas funkcijai atbilstošs un interjera stilam piemērots grīdas segums ir pozitīvu emociju garantija ikdienā un ieguldīto līdzekļu ekonomija ilgtermiņā. Lai pieņemtu lēmumu, kuru no grīdas segumiem izvēlēties, vēlams precīzi noformulēt savas vēlmes, vajadzības un iespējas. Jābūt absolūti pārliecinātam par to, kurš no abiem materiāliem labāk piemērots konkrētās telpas funkcijai un vairāk atbilstošs Jūsu dzīves stilam.

Pirms grīdas seguma izvēles jāatbild uz sekojošiem jautājumiem:
1) kādai telpai (guļamistabai, kabinetam, priekšnamam u.c.) grīdas segums paredzēts,
2) kāda ir paredzamā noslodze šajā telpā – minimāla, vidēja vai intensīva (cik bieži un cik liels cilvēku daudzums tajā uzturēsies),
3) kāda papildus slodze grīdas segumam vēl iespējama (regulāra saskare ar ielas apaviem un augstpapēžu kurpēm, smiltīm, dubļiem u.t.m.l.).

Ne mazāk svarīga loma grīdas seguma izvēlē ir Jūsu gaumei un īpašām vēlmēm attiecībā uz grīdas dizainu un praktiskajām īpašībām:
1) parkets ir ekoloğiski tīrs un 100% dabīgs, silts, klasiski elegants un respektabls grīdas segums, kas ir vērtība pati par sevi un tāpēc pieprasa atbilstošu attieksmi;
2) lamināts ir moderns un oriğināls, ļoti ciets un izturīgs, izcili viegli kopjams grīdas segums ar daudzveidīgi plašu dizainu, faktūru un krāsu toņu diapazonu.
Abiem materiāliem ir vairāki veidi un pielietojuma iespējas, dažādi vizuālie risinājumi, klasifikācijas un ieklāšanas nosacījumi, kā arī atšķirīgas funkcionālās kvalitātes un ekspluatācijas noteikumi.

Mūsdienās parkets kļuvis par zināma prestiža simbolu – kā grīdas segumu to izvēlas cilvēki ar augstām dzīves kvalitātes prasībām. Parketa funkcionālā un vizuālā daudzveidība šodien piemērojama radikāli atšķirīgam pielietojumam – gan respektabliem darba kabinetiem, viesistabām un citām privātām telpām, gan sabiedriskiem interjeriem, koncertzālēm, sporta kompleksiem un jahtu klājiem.

Parkets - tā veidi un pielietojums
Tirgus piedāvājumā ir parkets no dažādām pasaules valstīm un daudzveidīgām koku šķirnēm. Atkarībā no izejmateriāla un izgatavošanas tehnoloğijām izšķir vairākus parketa veidus, no kuriem populārākie ir masīvkoka, trīsslāņu un divslāņu parkets, finierētā parketa plāksnes, dabīgā korķa un bambusa parkets. Masīvkoka parkets ir biezi (līdz 22mm), dažāda garuma dēļi, kas izgatavoti no viena koka gabala – ja ozols, tad visā dēļa garumā, platumā un biezumā – ozols. Šim parketa veidam izmanto tikai īpaši atlasītu, augstvērtīgu koksni, kuru žāvē un rūpnieciski apstrādā ar jaunāko tehnoloğiju palīdzību, lai maksimāli samazinātu dabīgā materiāla jūtīgumu pret dažādu vides apstākļu ietekmi. Visās četrās dēļa pusēs iestrādātas spundes un gropes, kas ieklāšanas procesā nodrošina stabilu savienojumu. Tirgus piedāvājumā ir arī masīvkoka parketa dēļi ar fāzējumu (45º leņķī izveidotu dēļa maliņu), kas vizuāli izlīdzina dēļu biezuma atšķirības, ļauj iztikt bez papildus slīpēšanas un labi izceļ ieklātās grīdas koksnes struktūru. Masīvkoka parketa dēļi ar fāzējumu īpaši labi piemēroti ieklāšanai pēc, t.s., „kuģa klāja” grīdas apdares principa. Neliela izmēra dēlīši no masīvkoka (saukti arī par gabalparketu) lieliski noder dažāda veida parketa zīmējumu veidošanā, no kuriem populārākie ir „skuja”, „pinums” un citi – pavisam zināmi vairāk kā 100 dažādi veidi grīdas raksta izveidošanai. Abos dēlīšu sānos un galos ir spundes vai gropes, pēc kurām tos mēdz iedalīt arī „labās un kreisās puses” dēļos. Kā „dzīvs” un dabas veidots materiāls masīvkoka parkets ir jūtīgs pret temperatūras izmaiņām. Piemēram, ja ziemas laikā telpa netiek apkurināta, parketa dēļi var piesūkties ar mitrumu un, žūstot, veidot plaisas savienojumu vietās. Šī problēma ir viegli novēršama, ja telpā regulāri tiek uzturēta pastāvīga temperatūra (ne zemāka par +16º C) un mitruma līmenis (30-60%).

 

Priekšrocības:

masīvkoka un gabalkoka parkets ir ekoloģiski tīrs, silts un vizuāli skaists grīdas segums, ļoti izturīgs pret vairākkārtēju slīpēšanu/atjaunošanu, tāpēc pie pareizas ieklāšanas un ekspluatācijas var kalpot gadu desmitiem ilgi.

Trūkumi: darbietilpīga ieklāšanas tehnoloģija un salīdzinoši augsta cena par kvadrātmetru, izteikta jūtība pret krasām temperatūras izmaiņām un citu vides apstākļu ietekmi. Masīvkoka parkets nav piemērots apsildāmām grīdām un telpām ar tiešu ūdens klātbūtni — vannas istabām, pirtīm, saunām (izņemot tīkkoka un citu eksotisko kokšņu parketu, kas ir mitrumizturīgs un paredzēts pat jahtu klāja
grīdas apdarei ).

Lamināts - Ideāls grīdas apdares risinājums mūsdienīgiem cilvēkiem ar aktīvu dzīves veidu un pozitīvu attieksmi pret laikmeta novitātēm. Lamināts ir ļoti izturīgs, ciets, antistatisks un viegli kopjams mākslīgais apdares materiāls, kas radīts kā dabīgā parketa alternatīva. Pateicoties krāsu un dizainu daudzveidībai, šis grīdas segums lieliski piemērojams gan moderna, gan klasiska stila interjera dizaina koncepcijai. Laminātu sāka ražot Zviedrijā 1989.gadā un šodien tas nenoliedzami kļuvis par vienu no populārākajiem grīdas segumiem. Nosaukums cēlies no angļu vārda laminate, kas tiešā tulkojumā nozīmē kārtains un raksturo lamināta būtību – no vairākiem slāņiem jeb kārtām izgatavotu materiālu. Šodien laminātu ražo arī Āzijas un citas valstis, bet Latvijas tirgū populārāks ir Eiropā ražotais lamināts, kuru piedāvā tādi ražotāji kā Tarkett (Vācija), Alloc (Norvēğija), Kaindl un Egger (Austrija), EPI (Francija) un citi. Tirgus piedāvājumā ir lamināts kā perfekta koka dēļu, akmens un flīžu imitācija, kas vizuāli nav atšķirama no oriğināla, kā arī moderni avangarda dizaina risinājumi.

Lamināts ir 6 – 12 mm bieza, rūpnieciski izgatavota vairākslāņu konstrukcija. Tradicionāli lamināta panelis veidots no četrām kārtām. 1 pamatslānis – ļoti cieta HDF vai MDF kokšķiedras plāksne, 2 apakšslānis – sintētisks un ūdensizturīgs aizsardzības materiāls, 3 dekoratīvs virslānis – redzamā daļa, (izgatavota no sintētiski apstrādāta papīra, kas piesūcināts ar koka sveķiem jeb melamīnu), 4 caurspīdīgs alumīnija oksīda pārklājums virskārtas papildus aizsardzībai. Ražošanas procesā visas kārtas augstā temperatūrā tiek sapresētas, veidojot viendabīgas masas materiālu. Jo biezāks pamatslānis, jo cietāks, izturīgāks un dārgāks lamināts.


Priekšrocības un trūkumi

Kā mākslīgi radītam materiālam laminātam ir vairākas laikmeta prasībām atbilstošas priekšrocības:

y daudzveidīgs dizains – praktiski neierobežotas vizuālās izvēles iespējas, y izcila cietība un nodilumizturība – droši var staigāt ar ielas apaviem un augstpapēžu kurpēm, kā arī nesatraukties par mājdzīvnieku nagu skrāpējumiem, y augsta termoizturība – lieliski piemērots apsildāmām grīdām, y gaismas un ugunsdrošs materiāls – UV staru ietekmē nemaina krāsu un nejūtīgs pret saskarsmi ar degošu cigareti, y viegla un ātra ieklāšana, vēl vieglāka kopšana – vienkārši iztīriet ar putekļu sūcēju vai mitru drānu!

Vairāk vai mazāk traucējoši kādam var šķist lamināta trūkumi:
y skaļš grīdas segums – slikti absorbē ne tikai soļu radītās skaņas, bet arī citus telpā iespējamos trokšņus, y auksts materiāls – lai arī vizuāli atgādina koku, tas ir mākslīgs segums, kas jūtams pieskaroties vai staigājot pa grīdu basām kājām, y ar ūdeni nesavienojams materiāls – nav paredzēts ieklāšanai vannas istabās vai citās telpās ar tiešu ūdens klātbūtni, y nav atjaunojams – ja lamināts ir sabojāts, tas jāmaina, jo restaurēt to nav iespējams! 

Turpmākajos rakstos uzzināsiet, kā pareizi ieklāt parketu un laminātu vērtīgu informāciju no Reaton, kas ir ilggadējs un stabils Latvijas tirgus līderis kvalitatīvu apdares materiālu, mēbeļu un interjera priekšmetu mazumtirdzniecībā, ka arī piedāvā optimālu materiālu komplektāciju celtniecības projektiem.

Vairāk informācijas:

SIA „Reaton, LTD”

Adrese: Čiekurkalna 2.līnija 74, Rīga, Latvija, LV-1026

Тālrunis: +371 67 551 616

e-pasts: reaton@reaton.lv

 

Mēs strādājam Jums – Personībai ar augstām dzīves kvalitātes prasībām!

Aivars Litaunieks @aivars_litaunieks
https://www.buvbaze.lv/aivars_litaunieks/
6 лет 6 месяцев 1 день на портале
Был онлайн 04 октября в 11:48
Строительный поисковик