PADOMI: Regulējam plastmasas logus un durvis ziemai Актуальные советы

PADOMI: Regulējam plastmasas logus un durvis ziemai

Четверг, 12 октября, 2017

Vai iespējams pašam noregulēt plastmasas logus un durvis? 

Iespējamās problēmas

– Ja ir nedaudz tehnisko zināšanu, plastmasas logu regulēšana parasti nesagādā problēmas. Ja logs vai durvis ķeras, piemēram, pie apakšējās rāmja malas, ar regulēšanas skrūvi apakšējā eņģē to paceļ mazliet uz augšu. Šajā gadījumā būs vajadzīga 4 mm seššķautņu atslēdziņa. Lai paceltu durvis uz augšu, regulēšanas skrūvi apakšējās eņģes augšpusē griež pulksteņa rādītāja virzienā. Ja ķeras augšējā mala, lai vērtni nolaistu uz leju, skrūve jāgriež pretēji pulksteņa rādītāja virzienam.

Ja ķeras sānu mala, regulē ar skrūvi, kas atrodas eņģes sānos. Tai var piekļūt, atverot loga vai durvju vērtni.

Vērtni virzienā pa labi vai pa kreisi regulē ar skrūvi augšējā eņģē. Arī šī skrūve jāgriež vai nu pulksteņa rādītāja virzienā, vai pret to atkarībā no tā, kura vērtnes mala ķeras. Skrūve jāpagriež dažus apgriezienus un jāpārliecinās par rezultātu.

Ja problēma ir lielāka, noteikti jāpaaicina palīgā pieredzējis meistars. Iespējams, loga vai durvju rāmis ir nosēdies vai pat savērpies un vajadzīgs nopietnāks remonts.

Ja vērtne nepiespiežas rāmim…

Vērtne jāregulē arī tad, ja tā nepietiekami piespiežas rāmim. Par to var pārliecināties, vējainā dienā pieliekot plaukstu pie aizvērta loga malas. Ja jūtama gaisa plūsma, nepieciešams regulēt. Durvīs var iespiest plāna papīra loksnīti. Ja to nevar pakustināt, viss ir kārtībā. Jāatceras, ka aizvērtam logam jābūt cieši noslēgtam!

Katrai logu furnitūrai ir ekscentriskas detaļas, un tām pretī uz loga rāmja – pret­plāksnītes, kas fiksē loga vērtni pie rāmja un to piespiež. Pagriežot šo detaļu, loga vērtni piespiež stiprāk vai vājāk. Ir furnitūras, kurām ekscentrus regulē ar seššķautni, bet citām to dara ar atslēdziņu.

Ja ekscentru regulēšana nepalīdz, visticamāk, logu blīvgumijas ir zaudējušas savas īpašības. Ja gumijas ievietotas speciālās gropēs un ir viegli izņemamas, atliek tikai tās nomainīt. Taču atsevišķos logu modeļos gumija ir iekausēta plastmasā. Arī to var nomainīt, bet vajadzīgi speciāli darbarīki, ar kuriem izfrēzē vecās gumijas un izveido gropi jaunajām. Šo darbu labāk uzticēt pieredzējušam meistaram

Kā pareizi kopt logus

Gandrīz neviens saimnieks nedara vēl kādu svarīgu darbu, taču reizi sezonā logu blīvgumijas jāieziež ar silikona smēri – to pašu, ko izmanto automobiļu durvju gumiju aizsardzībai pret piesalšanu ziemā. Smēre neļaus gumijām kļūt cietām un zaudēt savas īpašības.

Vēl viena būtiska nianse – ikviena loga furnitūrā ir daudz kustīgo detaļu, kurām, tāpat kā jebkuram citam mehānismam, jābūt ieeļļotām. Par eļļošanas nepieciešamību parasti atgādina arī piktogramma uz furnitūras. Katrā vietā, kur redzamas kustīgas detaļas, jāiepilina piliens šķidrās minerāl­eļļas. Tas uzlabos slīdamību, un furnitūras detaļas kustēsies daudz vieglāk, neķersies.

 

Источник: la.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 2 месяца 13 дней на портале
Был онлайн 07 апреля в 18:12
Строительный поисковик

Подборка услуг по теме