Interesanti fakti par 103. sērijas mājām Ziņas

Interesanti fakti par 103. sērijas mājām

Svētdiena, 23 jūlijā, 2017

Vai zinājāt, ka kopā ar 103. sērijas inženieriem un arhitektiem kopā strādājuši arī mēbeļu ražotāji? Viņi ir izstrādājuši virtuves mēbeles un dažādus skapjus. Piedāvājam 10 interesantus faktus par 103. sērijas mājām.

103. sērijas mājas var tikt uzskatītas par tipveida apbūves trešās paaudzes mājām. Projekts tika apstiprināts 1966. gadā, bet masveida celtniecība tika uzsākta tikai pēc 5 gadiem.
Atšķirībā no lielākās daļas tipveida māju, 103. sērijas mājas ir būvētas ne tikai no betona paneļiem – nesošo sienu būvniecībā ir izmantoti ķieģeļi.

Atkritumu vads ir elements, kas raksturīgs ēkām, kuras ir augstākas par 5 stāviem (piemēram, 602. vai 119. sērijas mājām, par kurām mēs rakstījām iepriekš). Piecstāvu mājās atkritumu vads tika ierīkots tikai 103. sērijas otrajā izlaidumā. Ja dzīvojat šīs sērijas mājā un tajā nav atkritumu vada, tas nozīmē, ka šī ēka ir projekta pirmais izlaidums.
103. sērijas māju plānojuma izstrādē izmantots dzīvokļu zonēšanas princips – sanitārie mezgli atrodas pie guļamistabām, dzīvojamā istaba ir tieši saistīta ar virtuvi. Projektā paredzēti arī vairāki ērti sienas skapji.
Kopā ar arhitektiem un inženieriem, kuri veidoja 103. sērijas mājas, strādājuši arī mēbeļu izstrādātāji. Plānojuma aprakstā pie kopējām skicēm ir rakstīts, ka virtuves gabarītiem Latvijas PSR Mežsaimniecības un mežrūpniecības ministrija ir izstrādājusi īpašu mēbeļu komplektu ar aukstuma skapi. Mēbeles nonāca mazumtirdzniecībā.
Vairākos literatūras avotos 103. sērijas mājas 80-tajos gados raksturotas ne tikai kā izteiksmīgas, bet arī cilvēcīgas. Skaidrojuma šim raksturojumam nav, tāpat kā nav nekādu piemēru par iespējamo iepriekšējo tipveida apbūves paaudžu “necilvēcību”.

Arhitekti A. Plēsums un Dz. Ozoliņa adaptēja 103. sēriju, lai sēriju varētu izmantot arī lauku apvidū. Piemēram, Ventspils rajona Zlēkās tika uzbūvēts šādu māju masīvs. Ķieģeļu sienas ļauj māju izvietot ne tikai pilsētvidē, bet arī reljefā. Fasādes ar tekstūru un ķieģeļu sienas pēc kritiķu domām saskaņojas ar tradicionālo apbūvi ne tikai Rīgā, bet arī citās Latvijas pilsētās.
Visizplatītākajam 103. sērijas variantam katrā stāvā ir 3 dzīvokļi – tie var būt vienas, divu un trīs istabu dzīvokļi, trīs divistabu dzīvokļi vai citas kombinācijas. Ja stāvā ir tikai divi dzīvokļi, tas nav specprojekts, bet gan viena no oficiālām masveida modifikācijām. Šādā mājā ir katrā stāvā ir viens trīsistabu un viens četristabu dzīvoklis.
Ir acīmredzams, ka sarežģītības līmenis, lai uzbūvētu 103. sērijas piecstāvu māju ar 3 dzīvokļiem katrā stāvā, ir zemāks, nekā, piemēram, deviņstāvu 119. sērijas mājai ar 4 dzīvokļiem katrā stāvā – nepieciešamas tikai 1535 cilvēkdienas. Bet, tā kā nesošās sienas ir būvētas no ķieģeļiem, 1 kvadrātmetrs prasa veselas 2,13 cilvēkdienas (Dati par 119. sērijas mājām meklējami iepriekšējās publikācijās).
Biežāk nekā citām sērijām, 103. sērijas mājas kalpoja par pamatu individuālu projektu izstrādei, tas ir, specprojektiem. Šīs grupas mājām raksturīga nestandarta fasāde, uzlabots plānojums un papildus palīgtelpas – parametri, kas ir piemēroti tukšuma aizpildīšanai Rīgas vēsturiskajā centrā.

 

Avots: riga.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 24 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas