2.DAĻA par 602. sēriju: baļķis līdzsvaram un smilšukastes Ziņas

2.DAĻA par 602. sēriju: baļķis līdzsvaram un smilšukastes

Svētdiena, 6 augustā, 2017

Portāls Riga.lv turpina atklāt interesantus faktus par sērijveida apbūvi Rīgā. Iepriekš mēs jau rakstījām par 119., 464. un 103. sērijas namiem, bet tagad ir pienākusi kārta iepazīstināt lasītājus ar 602. sērijas interesantāko īpatnību apraksta otro daļu.

Pirmo daļu var izlasīt šeit.

Projektējot 602. sēriju, bija plānots palielināt stāvu skaitu līdz 12 un apakšstāvos izvietot tirdzniecības telpas. Taču Rīgā mikrorajonu ainavas daudzveidību jau nodrošināja 104. sērijas ēkas (ar 12 vai 16 stāviem) vai pēc individuāliem projektiem būvētas ēkas tirdzniecības un pakalpojumu jomas objektiem.
Tāpat kā dažās 119. sērijas ēkās, arī 602. sērijas namos, kuros pirmajā stāvā ir ratiņtelpa, ir arī piecistabu dzīvokļi.

Rīgā visizplatītākais ir 602. sērijas variants ar 9 stāviem. Tomēr pastāv arī izņēmumi, piemēram, ēkai, kas atrodas Jāņa Grestes ielā 12, no kopumā 5 sekcijām divas ir ar 8, bet pārējās – attiecīgi ar 9, 7 un 6 stāviem. Savukārt 10 stāvu ēkas – nams Praulienas ielā 12 un vēl daži nami Sergeja Eizenšteina ielā – ir veidotas no 9 parastiem stāviem un vēl viena augšstāva, kurā atrodas mākslinieku darbnīcas.
602. sērijas uzdevums bija ātri un kvalitatīvi apmierināt pilsoņu vajadzības pēc atsevišķa mājokļa – projekta aprakstā ir teikts, ka sekciju daudzveidība ļaus ikvienā kvartālā vai mikrorajonā nodrošināt praktiski jebkādu dažādu dzīvokļu tipu proporciju.
602. sērijas ēku dzīvokļos ir lielas virtuves (līdz 9 m2). To ērtās proporcijas (gandrīz kvadrātveida forma) ļauj izvietot pilnu komplektu virtuves mēbeļu, pieliekamo skapi un elektrisko ledusskapi.
Katra kāpņutelpa ir aprīkota ar liftu, kura celtspēja ir 320 kg. Tomēr lifta durvis atrodas starp stāviem, un tas ievērojami apgrūtina, piemēram, bērnu ratiņu pārvietošanu.

Bēniņus 602. sērijas namos bija paredzēts izmantot veļas žāvēšanai, bet ar ģipškartona starpsienu palīdzību sadalītos pagrabus – dažādu produktu un mantu glabāšanai.
Saskaņā ar projektu dzīvokļos bija paredzēts uzstādīt konvekcijas sildierīces „Komforts 20” ar aprēķināto siltumnesēja temperatūru 70-95 °С, taču mūsdienu apkures sistēmu uzbūves dēļ šādi elementi zaudē savu efektivitāti.
Jaunās, otrās paaudzes tipveida apbūves masveida īstenošanas koncepcija paredzēja ne tikai infrastruktūras izveidi, bet arī teritorijas labiekārtošanu. Rūpīgā pieeja šim jautājumam izpaudās detaļās. 602. sērijas ēkas projektā Bauskas ielā 201 bija iekļauta smilšukaste, 6 soliņi, 5 kāpnes un 1 kāpelēšanas konstrukcija, 1 šūpoles, 1 baļķis līdzsvara trenēšanai un 1 statīvs paklāju tīrīšanai. Papildus dabīgās floras saglabāšanai bija apstiprināts plāns iedēstīt 27 mīkstās vilkābeles, 17 krokaino rožu stādus, 22 Amūras ceriņus un 3 parastās liepas. Jau toreiz saskaņā ar projektu iedzīvotājiem bija piešķirtas 11 autostāvvietas, kas 1980. gada apstākļos bija vairāk nekā pietiekami.
No arhitektūras viedokļa laikabiedri visaugstāk novērtēja Mežciema apbūvi. Lai novērstu silueta vienveidīgumu, 602. sērijas 9 stāvu ēkas mijās ar 104. sērijas 16 stāvu ēkām. Viens no galvenajiem projektētāju un būvnieku uzdevumiem bija izveidot gaišpelēkas krāsas dzīvojamo ēku masīvu, ko padara krāšņāku deviņstāvu namu sarkanie paneļi un kas ir labi redzams no visām piegulošajām satiksmes maģistrālēm.

Avots: riga.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas