Atvieglota būvniecības ieceres grozīšana Ziņas

Atvieglota būvniecības ieceres grozīšana

Piektdiena, 14 jūlijā, 2017

10. jūlijā, 2017.gadā stājas spēkā grozījumi Būvniecības likumā, kas būtiski pilnveidos būvniecības nozares regulējumu, mazinot administratīvo slogu un sekmējot godīgas konkurences nodrošināšanu nozarē, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrija (EM).

"Soli pa solim veicam izmaiņas būvniecības nozares regulējumā, lai radītu tādu uzņēmējdarbības vidi, kas sekmēs straujāku nozares izaugsmi un mazinās ēnu ekonomiku šajā sektorā. Mazinot administratīvo procedūru skaitu un padarot būvniecības procesu vienkāršāku uzņēmējam, mūsu galvenais kritērijs joprojām ir un būs arī turpmāk ēkas drošība un kvalitāte, lai mēs ikviens justos droši ēkās, kurās dzīvojam un strādājam," uzsver ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Ar grozījumiem Būvniecības likumā tiek atvieglotas prasības būvniecības ieceres grozīšanai, kā arī sakārtots regulējums attiecībā uz atkāpēm no tehniskajām prasībām, kas palielinās būvniecības procesa efektivitāti un samazinās administratīvo slogo būvniecības procesa dalībniekiem.

Līdz šim būvniecības regulējums attiecībā uz atkāpēm no tehniskajām prasībām nebija pietiekami detalizēts, kā arī nebija noteikti gadījumi, kuros nav nepieciešama nekāda veida saskaņošana, lai atkāptos no tehniskajām prasībām. Līdz ar grozījumiem likumā noteikts, ka gadījumā, ja atsevišķi nolietojušies būves elementi vai konstrukcijas tiek nomainītas pret būvizstrādājumiem, kuri nodrošina vismaz līdzvērtīgas ekspluatācijas vai tehniskās un fizikālās īpašības, atkāpes no tehniskajām prasībām nav jāsaskaņo. Papildus skaidri noteikts, kādos gadījumos iestādes saskaņo, bet kādos gadījumos būvspeciālists var saskaņot atkāpes no tehniskajām prasībām. EM uzsver, ka atkāpties no mehāniskās stiprības un stabilitātes prasībām gan nevarēs.

Tāpat Būvniecības likumā veiktas izmaiņas saistībā ar būvniecības ieceres grozīšanu, paredzot, ka izmaiņas būves novietojumā, būvapjomā un fasādes risinājumā būs pieļaujamas pēc to saskaņošanas ar būvvaldi vai institūciju, kura pilda būvvaldes funkcijas. Ar izmaiņām varēs paredzēt arī tādu pirmās vai otrās grupas inženierbūvju, pirmās grupas ēku vai otrās grupas palīgēku būvniecību, kas nebija iepriekš paredzēta.

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē