Tukuma novadā pērn īstenoti 29 nozīmīgi investīciju projekti par 6,7 miljoniem eiro Ziņas

Tukuma novadā pērn īstenoti 29 nozīmīgi investīciju projekti par 6,7 miljoniem eiro

Ceturtdiena, 18 janvārī, 2024

Tukuma novadā 2023.gadā īstenoti 29 nozīmīgi investīciju projekti par kopumā 6,7 miljoniem eiro, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

No kopējās summas Eiropas Savienības (ES) fondu finansējums bija 1,6 miljoni eiro, pašvaldības finansējums - nedaudz vairāk par diviem miljoniem eiro, bet valsts budžeta dotācija - 0,4 miljoni eiro.

Pērn tika saņemti aizņēmumi projektu realizēšanai 2,7 miljonu eiro apmērā.

Tukumā pērnā gada aprīlī noslēgusies bērnudārza "Vālodzīte" ēkas energoefektivitātes paaugstināšana. Projekta kopējās izmaksas ir 1 867 550 eiro. Jūlijā jaunajās telpās iegādātas un uzstādītas mēbeles un tehnika par kopējo summu 176 370 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN). Šis projekts finansēts no pašvaldības budžeta.

Pabeigti būvdarbi Annas, Kalna, Miera un Magoņu ielās Tukumā par kopējo summu 743 178 eiro ar PVN, tai skaitā projektēšanas izmaksas.

Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projektā deinstitucionalizācijas plāna projektā pabeigti būvdarbi daudzdzīvokļu ēkā Celtnieku ielā 3, kur pārbūvēti trīs dzīvokļi. Veikti remontdarbi arī atbalsta personāla telpai, labierīcībām un dušas telpai. Papildus par pašvaldības budžeta līdzekļiem ēkā uzstādīts pacēlājs personām ar kustību traucējumiem, ārpusē ir izbūvēts lifts un panduss. Kopējās būvdarbu izmaksas ir 528 187 eiro.

Izbūvēts automašīnu stāvlaukums pie Tukuma slimnīcas un poliklīnikas. Būvdarbu gaitā tika veikta asfaltbetona seguma demontāža, ūdensvada un lietus ūdens kanalizācijas tīklu atjaunošana, siltumapgādes kameras atjaunošana, betona apmaļu un betona bruģakmens izbūve ietvēm un stāvlaukumam, apgaismojuma izbūve, kā arī veikti labiekārtošanas darbi. Iestājoties nelabvēlīgiem laikapstākļiem, līdz 2024.gada 31.maijam ir atlikta atsevišķu labiekārtojuma elementu - solu, atkritumu urnu, velo statīvu un brīdinājumu stabiņu - uzstādīšana. Kopējās būvniecības izmaksas, kas ietver arī projektēšanas, autoruzraudzības un būvuzraudzības izmaksas, ir 652 168 eiro.

Decembrī pabeigta gājēju pārvada pārbūve pār dzelzceļu Tukumā. Labiekārtots priekšlaukums no pilsētas puses, demontēts gaisa pārvada kāpņu posms un izbūvētas jaunu kāpņu konstrukcijas, uzstādītas jaunas margas, veikta bojāto tilta daļu atjaunošana, kā arī jauna virsējās kārtas seguma izbūve. Ierīkots apgaismojums uz tilta un gar kāpnēm līdz Pils ielai. Būvdarbu kopējā summa ir 416 793 eiro.

Pērn arī pabeigti Tukuma pils torņa jumta restaurācijas darbi - atjaunots jumta segums un jumta konstrukcijas, nodrošinot jumta konstrukciju normatīvo nestspēju. Maksimāli saglabātas vēsturiskās jumta konstrukcijas, veikta fasāžu augšdaļas - dzegas - sanācija un erodējušo posmu atjaunošana, kur tas nepieciešams, jumta seguma ieklāšana ar māla dakstiņiem. Kopējās izmaksas ir 168 888 eiro ar PVN, tai skaitā būvprojekta izstrāde.

Septembrī sākti gājēju un velosipēdu celiņa un autosstāvvietu izbūves darbi Tirgus, Kandavas un Veļķu ielu posmos, Tukumā, I kārta. Tiek veikta gājēju ietvju un velosipēdu ceļu būvniecība ar betona bruģa segumu, LED apgaismojuma izbūve, pašteces lietus kanalizācijas izbūve, automašīnu stāvvietu sakārtošana, autobusa pieturas vietas ar paplašinājumiem un aprīkojuma izbūve, un citi darbi. Būvdarbu kopējās izmaksas ir 813 388 eiro, ieskaitot PVN.

Ūdenssaimniecības sakārtošanai Tukuma pilsētā ieguldīti 0,45 miljoni eiro. Šo darbu laikā sākta Durbes kanalizācijas sūknētavas pārbūves projekta izstrāde, iegādāta asenizācijas automašīna, izbūvēts Meža ielas ūdensvads, iegādāta un uzstādīta asenizācijas pieņemšanas iekārta, atjaunotas ēkas notekūdeņu attīrīšanas iekārtās "Tīlē".

2023.gadā Tukuma pilsētā kopā ūdensvada un kanalizācijas pieslēgumu izveidei pašvaldības līdzfinansējumu saņēmuši 65 nekustamie īpašumi par summu 112 272 eiro. Vidēji uz vienu īpašumu iztērēti 1727 eiro.

Kandavas un pagastu apvienībā decembrī tika pārbūvēts auto stāvlaukums, atjaunotas un papildinātas koka gājēju laipas Čužu purva pastaigu takā, stāvlaukumā izbūvēta vides pieejamības prasībām atbilstoša tualetes ēka, uzstādīti labiekārtojuma elementi. Papildus veikti arī biotopu apsaimniekošanas pasākumi 27,5 hektāru (ha) platībā. Projekta kopējās izmaksas ir 370 782 eiro.

Smārdē oktobrī noslēdzās asfaltēšana pašvaldības 1,8 kilometru (km) garam ceļa posmam, kas ved no Ventspils šosejas līdz Ružu karjeram, Smārdes pagastā. Kopējās izmaksas ir 390 649 eiro.

Smārdes pagasta "Raudas SAC" katlu mājā veikta katlu mājas tehnoloģiskās iekārtas rekonstrukcija, malkas katli nomainīti pret granulu katliem, to jauda ir 230 kilovati (kW) un 500 kW. Uzstādīti arī divi granulu silosi, katrs ar tilpumu 26 kubikmetri, rezervē uzstādīts šķidrā kurināmā apkures deglis ar jaudu 500 kW. Kopējās darbu izmaksas ir 139 079 eiro.

Dabas liegumā "Plieņciema kāpa" izbūvētas gājēju laipas, pludmales labiekārtojums ar soliņiem, rotaļu iekārtām un pārģērbšanās kabīnēm, izveidota skatu platforma, apmeklētāju ērtībām pieejama stacionārā tualete, izvietoti jauni informācijas stendi. Veikti arī biotopu stāvokļa uzlabošanas pasākumi atbilstoši dabas aizsardzības plānam. Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 389 328 eiro.

Decembrī veikti Engures kultūras nama vienkāršotās atjaunošanas būvdarbi - ieejas mezgla nenesošo starpsienu demontāža, jauna vējtvera izbūve, halles sienu, griestu un grīdas atjaunošana, papildinot tos ar dizaina risinājumiem, kā arī veikta durvju nomaiņa no vestibila uz zāli un abām kāpņu telpām, kā arī uz bibliotēku. Kopējās būvniecības izmaksas - 173 286 eiro ar PVN.

Deinstitucionalizācijas plāna projektā Slampes pagastā blakus kopienas centram "Rīti" uz vecās skolas pagraba pamatiem ir uzbūvēta grupu dzīvokļu māja, kurā izveidotas septiņas dzīvojamās istabas un citas koplietošanas telpas. Kopējās būvniecības izmaksas ir 778 112 eiro.

Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju, Tukuma novadā 2022.gada 1.janvārī bija 46 929 iedzīvotāji. Tukuma novada pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumi 2023.gadam bija 77,2 miljoni eiro.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 25 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē