Jauno dzīvokļu pietiks trim gadiem Ziņas

Jauno dzīvokļu pietiks trim gadiem

Otrdiena, 21 novembrī, 2023

Pieprasījums pēc jauniem mājokļiem Rīgā ir krities: tiek gaidīts, ka, noslēdzot 2023. gadu, tiks reģistrēts apmēram 1300 pirmreizējo nekustamo īpašumu attīstītāju pārdošanas darījumu. Ja tas tiešām tā notiks, tas būs par 37 % mazāk nekā 2022. gadā. Jāpiebilst, ka 2022. gada rezultāts bija par 30 % mazāks nekā 2021. gada rezultāts. Šādi skaitļi tika minēti kompānijas Bonava Latvija organizētajā diskusijā “Virsotne sasniegta? Kad un cik ātri kritīsies banku kredītu likmes (Euribor)?”.

Kompānijas Colliers Izpētes un konsultāciju departamenta asociētā direktore Agija Vērdiņa, kas piedalījās šajā diskusijā, norādīja, ka 2022. gadā Latvijā tika uzcelti turpat 3000 jauno dzīvokļu, bet no tiem savus īpašniekus ieguva 2000. Tas nozīmē, ka veidojas preces pārpalikums. No matemātikas viedokļa pie pašreizējiem tirdzniecības tempiem jau uzcelto un nepārdoto dzīvokļu, kā arī pašlaik celtniecības stadijā esošo dzīvokļu pietiks trim gadiem. Tiesa gan, tirgus jau ir sācis pašregulēties: daļa attīstītāju pēdējā gada laikā ir apturējuši jaunu projektu uzsākšanu, tādējādi samazinot jauno dzīvokļa kopējā piedāvājuma spiedienu. Kā pastāstīja Agija Vērdiņa, daudzdzīvokļu apbūvei piemērotu gruntsgabalu iegādes darījumi 2023. gadā ir kļuvuši par lielu retumu.

Runājot par situāciju ar jauno mājokļu būvniecību, kompānijas Bonava Latvija tirdzniecības un mārketinga daļas vadītājs Kaspars Ekša minēja šādus statistikas datus: 2023. gadā mājokļu celtniecības pašizmaksa Latvijā bija par 51 % augstāka nekā 2018. gadā, un praktiski nav nekādu iespēju, ka tā varētu pazemināties, kas ļautu pazemināt jauno dzīvokļu cenas. “Ja pieprasījums pēc jauniem dzīvokļiem pieaugs, radīsies piedāvājuma deficīts un cenas pieaugs,“ — šādu notikumu attīstības scenāriju Kaspars Ekša uzskata par iespējamāku.

Romans Golubevs @user_9210717
https://www.buvbaze.lv/user_9210717/
4 gadi 5 mēnešu 14 dienu portālā
Bija online 13 jūlijā 09:58
Meklētājs būvniecības nozarē