Pietrūkst pāris kvadrātmetru? Padomi mazas guļamistabas iekārtošanai Aktuālie padomi

Pietrūkst pāris kvadrātmetru? Padomi mazas guļamistabas iekārtošanai

Ceturtdiena, 6 jūlijā, 2017

Mēs visi sapņojam par lielām un plašām dzīvojamās zonas telpām, tomēr skarbā realitāte mums liek atskārst, ka reizēm jābūt pieticīgākiem. Tiesa gan, tas nebūt nenozīmē, ka jādzīvo saspiestībā un haosā, bet gan jāiemācās veidot gaiša un brīva dzīves telpa.

 Aizmirsti par tradicionālajiem principiem

Lai gan parasti gultai vajadzētu būt centrālajam guļamistabas elementam, reizēm nākas pieļaut atkāpes un doties praktiskāka ceļa virzienā. Mazās guļamistabās vajadzētu atturēties no vispārpieņemtā principa novietot gultu tālākās sienas centrā un to ar sānu piebīdīt pēc iespējas tuvāk sienai. Šādi vienam no mājas iemītniekiem būs nedaudz apgrūtināta ierāpšanās gultā (šī ir tā reize, kad vari priecāties, ja dzīvo viens), tomēr iegūsi vairāk brīvas vietas citām mēbelēm. Sienas pusē naktsskapīša vietā vari lieliski izlīdzēties ar nelielu sienas plauktiņu, uz kura nepieciešamības gadījumā iespējams novietot naktslampiņu un modinātājpulksteni.

Iegādājoties gultu, esi nedaudz pieticīgāks un izvēlies modeli ar rāmi ne lielāku par 160×200 cm, turklāt dod priekšroku paceļamajai gultai vai modelim ar izvelkamu veļas nodalījumu. Šeit varēsi glabāt segas, spilvenus, gultas veļu un, ja vieta atļauj, arī citas lietas, piemēram, sezonas apģērbu.

Gultas zonu papildini ar diviem mīkstiem, nelieliem paklājiem, kas novietoti brīvās gultas puses malā un brīvajā galā. Tādējādi arī iekšpusē guļošais cilvēks, kāpjot ārā no gultas, uzreiz nesajutīs auksto grīdu un blakus paklājam varēs novietot čības.

Mazāk ir labāk

Ja telpa ir maza, tajā jāatrod vieta tikai pašam svarīgākajam. Atvadies no visa liekā, īpaši dažādiem niekiem, kas aizņem virsmas, kuras varētu izmantot citiem mērķiem. Lai mazā istabā neradītu saspiestību un haosu, jācenšas pēc iespējas mazāk izmantot grīdas platību. Tas attiecas gan uz mēbeļu izvietošanu, gan ikdienas mantu glabāšanu. Ja guļamistabā ir iebūvētais sienas skapis, atsakies no kumodes un visas drēbes saliec skapja plauktos. Ja tomēr tajos nav iespējams organizēti sakārtot apakšveļu un smalkāku apģērbu, kumodi ievieto skapja plašākajā atvērumā. Tādējādi ietaupīsi dārgo grīdas platību un nepieblīvēsi istabu ar liekām mēbelēm. Savukārt, lai telpu turētu maksimāli brīvu, ikdienā centies neko nelikt uz zemes. Ja nepieciešams, istabas stūrī vari novietot krēslu mājas apģērbam, halātam vai siltākam pledam. Izņēmums ir telpaugi masīvos podos, kurus droši var likt uz zemes. Šādos gadījumos tie kalpos kā lieliska stila odziņa, jo šobrīd godā tiek turēts sauklis “daba ienāk mājā”. Mazāki telpaugi vai griezto ziedu vāzes lieliski iederēsies uz palodzes, kur iespējams novietot arī ikvakara lasāmvielu.

Avots: dzivenotiek.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 23 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē