5 faktori, kas jāņem vērā, novērtējot un izvēloties mājokli Aktuālie padomi

5 faktori, kas jāņem vērā, novērtējot un izvēloties mājokli

Svētdiena, 2 jūlijā, 2017

Jauna mājokļa meklējumi ir kā nebeidzams piedzīvojums, kas liek lauzīt galvu par skaistāko, piemērotāko, kvalitatīvāko, izdevīgāko vai vienkārši lētāko variantu. Lai gan ik katrā mūsu lēmumā slēpjas arī kāds emocijās balstīts arguments, būtiski turēt sevi grožos, lai vienu no lielākajiem dzīves lēmumiem nepieņemtu pārāk vieglprātīgi.

Dodoties apskatīt katru no izvēlētajiem mājokļiem, ņem līdzi šo novērtēšanas un salīdzināšanas tabulu, kā arī pildspalvu, lai uzreiz varētu piefiksēt lietas, par kurām vēlāk, iespējams, piemirsīsi.

Katram dzīvokļa vai mājas izvēles faktoram izvērtē nozīmi, 3 punktus piešķirot ļoti nozīmīgiem faktoriem, bet 1 punktu – maznozīmīgiem faktoriem. Tad katru faktoru novērtē ar punktiem skalā no 1 līdz 10. Sareizini nozīmes un vērtējuma punktus, lai iegūtu katra faktora kopējo rezultātu. Saskaiti tos visus kopā un iegūsi mājokļa skaitlisko novērtējumu. Jo lielāks kopējais skaitlis, jo mājoklis atbilstošāks tavām vēlmēm.

Mājvietas meklēšanai jāpieiet racionāli, jo pirmajā brīdī viss var šķist lieliski, taču vēlāk var atklāties dažādi zemūdens akmeņi.

Vides faktori

Izvēloties potenciālo nākotnes dzīves vietu, kārtīgi pārdomā dažādus ar vidi saistītus jautājumus. Neaprobežojies tikai ar vēlamā mikrorajona noteikšanu. Šeit svarīgi saprast, cik ļoti mājokļa atrašanās vieta atvieglos, vai tieši otrādi – apgrūtinās –, tavu ikdienas dzīvi. Cik tālu atrodas darbs, bērnudārzs, skola, sabiedriskā transporta pietura un pārtikas veikals? Varbūt mājas pagalms ir nesakopts, un kaimiņi neatstāj pārāk labu pirmo iespaidu? Tāpat tev skaidri jāzina, cik svarīga tavā dzīvē ir saule. Vai tā dienas vidū sildīs viesistabu, vai redzēsi to tikai agri no rītiem vannas istabā?

Ēka

Aplūkojot mājokli, noteikti pievērs uzmanību arī pašas ēkas vizuālajam un tehniskajam stāvoklim. Kāds ir tās nolietojums? Vai mājas sienas nav saplaisājušas un uz tām redzamas nevēlama mitruma pēdas? Obligāti noskaidro arī zemes īpašuma statusu, turklāt daudz pateiks priekšā arī kāpņu telpas aromāts un pagrabs – varbūt tas ir applūdis vai kaut kur manāmi grauzēju postījumi? Ievācot informāciju par ēku, neaizmirsti noskaidrot arī tās apsaimniekotāju un uzzināt, vai mājai izveidojušies parādi. Un, galu galā, ievāc informāciju par mājas projektu. Kādas ir priekšrocības un tipiskākās problēmas?

Mājokļa faktori

Mirklī, kad sper kāju pār durvju slieksni, ievelc dziļi elpu. Vai jūti nepatīkamu pelējuma aromātu? Ja tā, tad apskates laikā noteikti jācenšas atrast tā iemesls. Varbūt uz sienām redzams kapilārais mitrums? Vai augšējā stāvā uz sienām var pamanīt piloša jumta atstātas mitruma pēdas? Kaut vizuāli novērtē arī elektroinstalāciju, sanmezgla un kopējo remonta kvalitāti. Protams, neaizmirsti izvērtēt arī dzīvokļa plānojumu un citus faktorus, piemēram, apsaimniekošanas un komunālo pakalpojumu izmaksas, autostāvvietas esamību un stāva priekšrocības, kurā dzīvoklis atrodas.

Finansiālie faktori

Iespējams, noskatītais mājoklis ir perfekts, un tevi viss apmierina, taču tas maksā veselu bagātību. Iepriekš pats sev nosaki, cik nozīmīga tev ir īpašuma cena un finansējuma avots. Izmantosi mantojumā saņemto naudu vai vērsīsies bankā pēc hipotekārā kredīta?

Emocionālais faktors

Ja esi nonācis krustcelēs, un tev ir jāizvēlas starp vairākiem, lieliskiem variantiem, šī ir tā reize, kad vari klausīt savai sirdsbalsij. Ja galvā klusa balstiņa izmisīgi sauc “Gribu šo!”, tad, iespējams, lūkojies uz savu nākotnes dzīves vietu.

Avots: dzivenotiek.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 15 dienu portālā
Bija online 07 aprīlī 18:12
Meklētājs būvniecības nozarē