Kas ir izdevīgāk – pirkt vai īrēt? Aktuālie padomi

Kas ir izdevīgāk – pirkt vai īrēt?

Otrdiena, 20 jūnijā, 2017

Izvēle starp mājokļa iegādi un apmešanos īrētā miteklī ir viens no svarīgākajiem lēmumiem mūsu dzīvē. Lai gan sākumā var šķist, ka visu izšķir tikai rocība, patiesībā lēmuma pieņemšana jābalsta arī daudz individuālākos faktoros.

Īres maksa vai kredītmaksājums?

Varam saderēt, ka tu kaut reizi esi nodomājis, ka ikmēneša īres maksas vietā tu tikpat labi varētu segt arī kārtējo kredītmaksājumu un dzīvot pats savā mājoklī. Šī brīža situācija nekustamo īpašumu tirgū patiešām atbalsta šādu pieņēmumu, tomēr atceries, ka tā nebūs vienmēr. 

Dzīvē viss notiek cikliski, tāpēc, kaļot plānus par mājokļa iegādi, jāņem vērā tavas dzīves kopējā bilde.

Pastāvīga dzīvesvieta vai pagaidu miteklis?

Tu esi gatavs noenkuroties vai par nākotni vēl nav nekādas skaidrības? Ja šobrīd vēlies izmēģināt padzīvot dažādās dzīvesvietās vai līdz galam neesi izlēmis, kur vēlies apmesties, prātīgāk būtu īrēt.

Tajā pašā laikā jāpatur prātā, ka mājokļa iegāde ar bankas aizdevuma palīdzību tev nekādā gadījumā neuzliek par pienākumu nākamos 10, 20 vai 30 gadus dzīvot vienā dzīvesvietā. Ja pēc pāris gadiem mainās dzīves apstākļi vai tu vienkārši vēlies pārcelties, tev ir visas iespējas pārdot īpašumu un tādā veidā atbrīvoties no kredītsaistībām. Tu vari sameklēt pircēju pats vai vērsties bankā pēc palīdzības, turklāt, ja īpašumu izdosies pārdot par lielāku summu, atlikums tiks pārskaitīts uz tavu kontu.

Paļaušanās uz citiem vai pats savas dzīves noteicējs?

Dzīvojot īres mājoklī, tu nekad nevari būt pilnīgi drošs par to, cik ilgi tajā vēl varēsi apmesties. Pēc līguma termiņa beigām īpašniekam ir tiesības to nepagarināt, turklāt arī līguma darbības laikā to iespējams lauzt, tādējādi tev vienmēr jābūt plānam B. Ja vēlies skaidru skatu nākotnē, apsver mājokļa iegādes iespēju.

Prasme iedzīvoties vai iespēja pielāgot mājokli savām vēlmēm?

Īrējot mājokli, jārēķinās, ka tas nav tava, bet mājokļa īpašnieka pils, tāpēc lielākoties tev būs jāspēj pielāgoties viņa gaumei telpu iekārtojumā un izvēlētajos dizaina risinājumos. Tas nozīmē arī to, ka bez saimnieka ziņas nedrīkstēsi urbt caurumus un izdaiļot sienas ar saviem plauktiem. No otras puses, dzīve īres mājoklī var būt ļoti bezrūpīga, jo tev nebūs jāuztraucas par remontdarbiem un mēbeļu izvietojumu – viss jau būs gatavs dzīvošanai.

Pirmā iemaksa kredītam

Diemžēl Latvijā vēl nav izveidojusies spēcīga uzkrāšanas tradīcija, tāpēc ļoti bieži var gadīties, ka esi gatavs iegādāties pats savu mitekli, taču trūkst naudas pirmajai iemaksai. Šādā gadījumā vari vērsties bankā un piedāvāt papildus ķīlu, piemēram, vecākiem piederošu nekustamo īpašumu.

Protams, nekad nav par vēlu sākt krāt. Šādai pieejai ir divi ieguvumi – tiek uzkrāta pirmā iemaksa un, regulāri atliekot summu kredītmaksājuma apmērā, viena vai divu gadu laikā gūsi priekšstatu, vai vispār vari atļauties uzņemties kredītsaistības.

Kas jāņem vērā, nolemjot iegādāties mājokli?

Nosliecoties par labu mājokļa iegādei, noteikti jāņem vērā teritorijas infrastruktūra un nākotnes perspektīvas konkrētajā reģionā. Ieteicams apmeklēt vietējo pašvaldību, lai noskaidrotu, vai tieši blakus tavam īpašumam nākotnē nav iecerēts būvēt vilciena sliežu ceļu vai kādu industriālu būvi.

Piesakoties hipotekārajam kredītam, jāpatur prātā, ka var mainīties procentu likmes. Augot ekonomikai, tās parasti kāpj, tiešā veidā ietekmējot tava regulārā kredītmaksājuma apjomu. 

Avots: dzivenotiek.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 21 diena portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē