Apbalvoti Latvijas labākie jaunuzņēmumi Ziņas

Apbalvoti Latvijas labākie jaunuzņēmumi

Otrdiena, 12 septembrī, 2023

 "Startup dienas" ietvaros pirmo reizi pasniegtas balvas labākajiem Latvijas jaunuzņēmumiem astoņās kategorijās, aģentūru LETA informēja pasākuma organizatori.

Septiņās kategorijās uzvarētāju noteica Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas "Startin.LV" izveidota žūrija, bet astotajā kategorijā - "Kopienas izvēle" - favorīts tika izvēlēts sabiedrības balsojumā.

Kategorijā "Straujākais izrāviens" par uzvarētāju atzīts uzņēmums "Naco Technologies", kas izstrādā nano pārklājumu un citus jaunus materiālus zaļā ūdeņraža ražošanai. Savukārt kategorijā "Jaunpienācējs" uzvarējis "Swotzy", kas ir izveidojis asistentu e-komercijas uzņēmumiem, kas palīdz gudrāk organizēt preču piegādi.

Kategorijā "Labākais izaugsmes stadijas jaunuzņēmums" par labāko atzīts "Giraffe360", kas izstrādājis mākslīgajā intelektā balstītu video un foto uzņemšanas kameru nekustamo īpašumu nozarei.

Savukārt par "Jaunuzņēmumu, kas rada lielāko sociālo ietekmi" atzīts "Cellbox Labs", kas veido orgānus uz čipa, ko var izmantot, lai precīzi pielāgotu zāles katram pacientam un testētu medikamentus bez dzīvnieku iesaistes. Bet kategorijā "Labākais iekārtu tehnoloģiju jaunuzņēmums" par uzvarētāju izvēlēts "Aerones" - vēja turbīnu apkopes uzņēmums, kas piedāvā robotizētu remonta un uzturēšanas sistēmu.

Vienlaikus kategorijā "Labākais programmatūras jaunuzņēmums" balvu ieguvis "Web Scraper" - interneta "skrāpēšanas" paplašinājums, kas darbojas bez programmatūras, un tā izmantošanai nav nepieciešamas programmēšanas zināšanas.

Savukārt par "Dibinātāju-iedvesmu" atzīts "Printify" līdzdibinātājs Artis Kehris.

Jaunuzņēmumam "Cellbox Labs" balvu pasniedza Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kas savā uzrunā sacīja, ka "šodien apbalvotie uzņēmumi ir spilgts piemērs tam, ka mums netrūkst ambīciju mainīt Latviju. Jaunuzņēmumu idejas maina to, kā darbojas nozares un attīstās inovācijas".

Rinkēvičs norādīja, ka Latvijai ir nepieciešamas ekonomikas pārmaiņas un jaunuzņēmumiem ir jābūt daļai no tām.

Uzvarētāja noteikšanai astotajā kategorijā tika dots vārds jebkuram interesentam balsojumā Jaunuzņēmumu balvas mājas lapā. Pasākuma organizatori norāda, ka cīņa līdz pēdējai minūtei norisinājās starp trim jaunuzņēmumiem - "BirgerMind", "PrintyMed" un "Giraffe360".

Katrs no tiem kādu brīdi bijis pirmajā vietā, tomēr pēdējās 12 stundas vadībā bija jaunuzņēmums "BirgerMind".

Papildus tika apbalvoti vēl vairāki jaunuzņēmumi, kurus balvai izvirzīja citi ekosistēmas pārstāvji, tostarp digitālās veselības klasteris balvu pasniedza jaunuzņēmumam "Sepsican", kas izveidojis risinājumu agrīnai sepses diagnostikai ar kameras un mašīnmācīšanās algoritma palīdzību.

Latvijas Blokķēdes asociācija balvu pasniedza uzņēmumam "Dyor", kas izstrādā rīku, kas analizē kriptovalūtas tirgu un palīdz atrast labākās krioptovalūtas maiņas iespējas.

Atvērtā inovāciju kustība "Vefresh" par saviem favorītiem atzina jaunuzņēmumu "Bruntor", kas ražo sūtījumu piegādes uzņēmumiem paredzētu elektrisko skrejriteni ar kravas kasti.

Rīgas Tehniskā universitāte par saviem favorītiem nosauca divus uzņēmumus, kas abi ir saistīti ar ūdens tehnoloģiju inovācijām - "Waterson Technologies", kas apstrādā ūdensapgādes sistēmu sensoru datus ar mašīnmācīšanās algoritmiem un aprēķina bioloģiskā piesārņojuma varbūtību, un "SUBmerge Baltic", kas veido dažādiem zemūdens uzdevumiem piemērotu dronu.

Iniciatīva "Cleantech For Baltics" savu balvu piešķīra jaunuzņēmumam "Naco Technologies". Uzņēmums izstrādā nano pārklājumu un citus jaunus materiālus zaļā ūdeņraža ražošanai.

Savukārt "Printful" par jaunuzņēmumu, kas varētu kļūt par nākamo "vienradzi", nosauca "Giraffe360" - mākslīgajā intelektā balstītu video un foto uzņemšanas kameru nekustamo īpašumu nozarei.

Latvijas Jaunuzņēmumu balvas pasniegšana notika gadskārtējās "Startup dienas" ietvaros, kuras organizēšanu atbalsta Ekonomikas ministrija, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, kā arī Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 25 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē