Jaunpils pili apmeklētājiem varēs atvērt pēc Būvniecības valsts kontroles biroja atzinuma Ziņas

Jaunpils pili apmeklētājiem varēs atvērt pēc Būvniecības valsts kontroles biroja atzinuma

Trešdiena, 16 augustā, 2023

 Jaunpils pili apmeklētājiem varēs atvērt pēc Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) atzinuma, aģentūru LETA informēja pils valdes locekle Kristīne Liepiņa.

Jaunpils pili pēc vētras apsekojusi būvinspektori un inženieri no Tukuma pārvaldes, Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes (NKMP) eksperti, bet jaunnedēļ plānots Būvniecības kontroles biroja apsekojums.

Pašlaik tiek veikti drošības pasākumi, lai pēc iespējas ātrāk varētu pili atvērt apmeklētājiem, cerot to izdarīt pēc 20.augusta. Taču tikai pēc BVKB atzinuma būs skaidrs, vai veiktie drošības pasākumi ir pietiekami un pils atverama apmeklētājiem.

Nav noslēpums, ka augusts ir kāzu laiks, sacīja Liepiņa, un saistībā ar vētras postījumiem jau nācies atcelt vairākus pasākumus, kā dēļ SIA "Jaunpils pils" cieš netiešos zaudējumus.

Pils darbinieki strādā, lai pēc iespējas mazāk pilī iekļūtu lietus. Tomēr pils jumts ir tik stipri bojāts, ka Liepiņa cīņu ar nokrišņiem raksturoja kā "cīņu ar vējdzirnavām". Pils dakstiņu jumts, kas likts 1907.gadā, vētras radīto vibrāciju dēļ zaudējis stabilitāti, izbirusi dakstiņu saistviela, bet paši dakstiņi ir krusas sabojāti, tādēļ jumtu nāksies pilnībā noņemt un klāt no jauna, izvērtējot katru vēsturisko dakstiņu atsevišķi.

Kamēr nav veikts jumta remonts, pils jumtu plāno apvilkt ar tentu, pašlaik tam tiek izstrādāta tāme.

Tāpat būs jāmaina daļa logu ar visiem rāmjiem dienvidu pusē, kas visvairāk sabojāti vētrā un krusā. Ir norautas un sabojātas arī ārējās palodzes. 70.gados logos liktās vitrāžas ir apdrošinātas, arī par to atjaunošanu būs jādomā, skaidro Liepiņa.

Līdzekļu vākšanai pils remontam augusta beigās notiks labdarības koncerts, kurā savu dalību jau apstiprinājuši Olga Rajecka, Ieva Akurātere, Igo, Daumants Kalniņš, Kristīne Zadovska, Vestards Šimkus, pasākumu vadīs Baiba Sipeniece. Dalībnieku saraksts vēl tiek precizēts un tiks izziņots tuvākajā laikā.

Jaunpils pils ir Valsts nozīmes kultūras piemineklis, liecina ieraksts NKMP vietnē "mantojums.lv".

Kā iepriekš ziņots, pirmdien Latviju šķērsoja pērkona negaiss un stipra vētra, kas dažviet atnesa ļoti lielu krusu un intensīvas lietusgāzes, gāžot kokus, izpostot būves, transportlīdzekļus un infrastruktūru.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 26 dienu portālā
Bija online 4 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē