Liepājā ekspluatācijā nodota Lielās ielas 3 ēkas pārbūve Ziņas

Liepājā ekspluatācijā nodota Lielās ielas 3 ēkas pārbūve

Otrdiena, 25 jūlijā, 2023

Liepājas pilsētas būvvalde 13.jūlijā pieņēma ekspluatācijā Lielās ielas 3 ēkas pārbūvi - no agrākās administratīvās ēkas tā pārbūvēta par 23 apartamentu īpašumu, līdz ar to papildinot pilsētā pieejamo naktsmītņu klāstu.

Ēka celta 1860.gadā kā īres nams ar iespaidīgām, milzu četrām kolonnām ēkas priekšpusē. 1872.gadā pēc īpašnieka Johana Karla Šneidera pasūtījuma arhitekts Pauls Makss Berči ēku pārbūvējis tādā izskatā, kādā ēka saglabājusies līdz mūsdienām. Gan padomju okupācijas gados, gan pēc tam ēkā bijušas izvietotas dažādas administratīvas iestādes. Pēdējos gados ēka nebija apdzīvota.

Trīsstāvu ēka būvēta uz augsta mūra cokola ar pagrabu. Ēkai ir māla ķieģeļu mūra ārsienas ar kaļķa javas apmetuma apdare. Lielās ielas fasāde un abu gala fasāžu apdare veidota rusta tehnikā. Pagalma fasādei - gluds apmetums. Fasāžu dekoratīvās apdares elementi labi saglabājušies. Bojātie vai trūkstošie elementi atjaunoti pēc orģinālajiem paraugiem un tāda paša sastāva kaļķa javas. Pagalma pusē bēniņu stāvā ēkas vidusdaļā atjaunotas trīs logu ailas to sākotnējā veidolā, kādas bijušas pirms ēkas pārbūves.

Lielās ielas fasādē labi saglabājušās ieejas durvis, kuras restaurētas. Tāpat Lielās ielas puses fasādē 1. un 2. stāvā saglabājušies visi vēsturiskie koka logi, kuru vērtnēs gan vēlākā laika posmā ierīkoti vēdlodziņi. Logi restaurēti un pārstikloti. Tur, kur vēsturiskie logi zuduši, jaunie koka logi izgatavoti analogi pēc vēsturiskajiem paraugiem. Tāpat labi saglabājušās vēsturiskās balkonu norobežojošās margas no čuguna lējuma, kas atjaunotas.

Pēc īpašuma pārbūves namā ierīkoti 23 apartamenti ar vienu, divām un trīs istabām.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 25 dienu portālā
Bija online 48 minūtes pirms
Meklētājs būvniecības nozarē