Cenu veidošanās migla būvniecībā Ziņas

Cenu veidošanās migla būvniecībā

Pirmdiena, 10 jūlijā, 2023

Būvniecība ir resursu ietilpīga, bet pie vispārējās inflācijas cenas var arī samazināties.

Ikviens jau vismaz otro gadu novēro dažādu preču cenu izmaiņas. Par nožēlu, patērētāja maciņš liecina par to, ka cenas lielākoties pieaug. Būvniecība ir nozare, kas nav izņēmums. Piemēram, Latvijas Būvinženieru Savienība, atsaucoties uz Centrālās statistikas pārvaldes datiem, norāda, ka būvniecības izmaksas uz 2023.gada maiju, salīdzinot ar pagājušā gada maiju, ir vidēji pieaugušas par 5,3%.

Vienas no būtiskākajām izmaiņām, kas ietekmē būvniecības izmaksas, ir strādnieku darba samaksa - 8%. Ir pieaugušas arī mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas par 6,8%, bet būvmateriālu cenas palielinājušās par 3,4%. Tomēr šāda statistika var būt maldinoša, jo neatspoguļo visu būvniecības izmaksu izmaiņas.

Veicot jaunu ēku būvniecību vai jau esošu ēku rekonstrukciju vai restaurāciju, būtisku izmaksu sastāvdaļu veido logi un durvis. Uzrunājot vienu no lielākajiem Latvijas logu un durvju ražotāju SIA Flora, tā direktors Edijs Vegners norāda, ka viņa dati liecina par pretējo. Salīdzinot 2022. un 2023.gada jūnija mēnešu cenas, kuras saņem uzņēmuma patērētājs, ir kļuvušas par 7-10% zemākas. Viens no galvenajiem iemesliem tam, kādēļ koka logi un durvis ir kļuvušas lētākas, ir cenu kritums izejmateriāliem - koks, stikls u.c.

Šada pretruna veidojas datu apkopošanas metodoloģijā, jo saskaņā ar CSP darbinieku skaidrojumu, datus viņi iegūst un apkopo par būvniecības nozari no būvniecības uzņēmumiem. Savukārt, būvnieki uzrāda no 2022.gada maija līdz 2022.gada maijam pieaugumu logu un durvju pozīcijās par 2,8%. Līdz ar to, ja gala patērētājs vērstos pie ražotāja, piemēram, tāda kā SIA Flora, tajā pašā pārskata periodā iegūtu cenu, kas ir zemāka līdz pat 10%.

Papildus tam E. Vegners min faktu, ka SIA Flora pievērš lielu uzmanību koka brusu ražošanai, kas ir koka loga rāmja pamats, tādējādi uzlabojot logu kvalitāti un ražošanas efektivitāti. Savukārt, ražošanas efektivitāte palīdz taupīgāk izmantot koksni un samazināt izmaksas. Rezultātā - visiem vēlamais teiciens "Labi un lēti!" ir iespējams, ja vien vēršas pie ražošanas uzņēmuma.

SIA FLORA ir ģimenes uzņēmums, kas ir dibināts 1991.gadā. Tā specializācija ir koka logi, koka ārdurvis un iekšdurvis, kā arī stiklotās koka fasādes koka konstrukcijām. Uzņēmums atrodas Jelgavā, bet pieņem pasūtījumus un veic uzstādīšanu objektos visā Latvijā un ārpus tās.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 26 dienu portālā
Bija online 4 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē