Izstrādāti Rīgas kanālmalas saglabāšanas norādījumi Ziņas

Izstrādāti Rīgas kanālmalas saglabāšanas norādījumi

Otrdiena, 27 decembrī, 2022

Lai saglabātu vietējās nozīmes arhitektūras pieminekli "Pilsētas kanāla apstādījumi", Nacionālās kultūras mantojuma pārvalde izstrādājusi Rīgas kanālmalas saglabāšanas norādījumus.

Šie norādījumi jāievēro gan fiziskām, gan juridiskām personām, lai saglabātu kanālmalas apstādījumus, kas ir to īpašumā vai valdījumā.

Īpašnieka vai valdītāja pienākums ir informēt pārvaldi par katru bojājumu.

Lai nodrošinātu Arhitektūras pieminekļa aizsardzību ir noteikta aizsardzības zona 100 metru vai individuāla aizsardzības zona ap vietējās nozīmes arhitektūras pieminekli.

Lai nodrošinātu Arhitektūras pieminekļa teritorijas uzturēšanu un saglabāšanu, īpašniekam regulāri jāveic teritorijas uzturēšana, saglabājot vēsturisko labiekārtojuma raksturu tai skaitā žogus un stādījumus, nepieļaujot pašizsējas koku un krūmu augšanu, kas var bojāt arhitektūras pieminekli.

Ja paredzēti Arhitektūras pieminekļa pārveidošanas darbi, kas rada izmaiņas vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļa saglabājamajās vērtībās, nepieciešams saņemt Pārvaldes atļauju izpētes, konservācijas vai restaurācijas darbiem.

Par Arhitektūras pieminekļa aizsardzības noteikumu pārkāpšanu var tikt piemērota administratīvā atbildība.

Katra īpašnieka vai valdītāja pienākums ir laikus informēt pārvaldi par būvniecības iecerēm un jebkuru saimniecisko darbību savā īpašumā, kas pārveido apkārtējo vidi arhitektūras pieminekļa aizsardzības zonas robežās vai kas var ietekmēt pieminekļa saglabāšanu, piekļūšanu tai vai tās vizuālo uztveramību.

Arhitektūras pieminekļa teritorijā nedrīkst izvietot eksplozīvas, ugunsnedrošas, ķīmiski aktīvas un atmosfēru piesārņojošas vielas, kas var to apdraudēt, kā arī iekārtas, kas izraisa vibrāciju, un vidi degradējošas materiālu krautuves un izgāztuves.

Kā aģentūru LETA informēja SIA "Rīga meži", kas apsaimnieko kanālmalu, uzņēmums atzinīgi novērtē Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes izstrādātos norādījumus, ar kuru palīdzību tiktu saglabāti Rīgas kanāla apstādījumi un arhitektūras pieminekļi, kas šajā Rīgas daļā ir gana blīvi izvietoti.

SIA "Rīgas meži" apsaimnieko vairāk nekā 400 hektārus Rīgas zaļās teritorijas, tostarp arī pilsētas kanālmalu.

Uzņēmuma pamatpienākumi ir Rīgas parku, skvēru un zaļo zonu uzturēšana. 

Kā norāda uzņēmums, ja tā apsaimniekotajās teritorijās tiek kaut kas mainīts vai no jauna izbūvēts, tas tiek skaņots ar atbildīgo Mājokļu un vides komiteju vai citām pašvaldības institūcijām.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 27 dienu portālā
Bija online 28 aprīlī 22:15
Meklētājs būvniecības nozarē