Alberta laukumā tiks uzstādīts piemineklis, kas veltīts Rīgas balzama izgudrotājam Ziņas

Alberta laukumā tiks uzstādīts piemineklis, kas veltīts Rīgas balzama izgudrotājam

Pirmdiena, 17 oktobrī, 2016

Rīgas dome plāno veikt Alberta laukuma rekonstrukciju, ko pilsētnieki pazīst kā nelielo skvēru, kas atrodas Vecrīgā, pie tramvaja pieturas „13. janvāra iela”.

Vēl šeit tiks uzstādīts „Rīgas melnā balzama” izgudrotāja – aptiekāra Abrahama Kunces, kas dzīvojis Rīgā 18. gadsimtā, piemineklis.

Tikmēr pilsēta pieņem ziedojumus, lai realizētu šo projektu. 2015. gada augustā holdinga kompānija „Amber Beverage Group”, kas sevī ietver uzņēmumu „AS Latvijas balzams”, sadarbībā ar Rīgas domi izziņoja atklāto projekta skiču konkursu, lai izvēlētos pieminekļa, kas veltīts aptiekāram Abrahamam Kuncem, dizanu.

Piemineklis tiktu uzstādīts Alberta laukumā Vecrīgā.

Tajā pašā laikā konkursa dalībniekiem bijis jāpiedāvā savs laukuma attīstības redzējums un koncepcija. Konkurss noslēdzās pagājušā gada 9. oktobrī. Tika saņemti deviņi darbi, žūrija atlasījusi labākos projektus.

Savukārt 13. oktobrī Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja pieņēmusi lēmumu – pieņemt ziedojumu no uzņēmuma „Amber Beverage Group” Alberta laukuma rekonstrukcijai un Abrahama Kunces pieminekļa izveidei. Rīgas dome jau piešķīrusi savu daļu finansējuma projekta uzsākšanai, kā arī atvērusi speciālā budžeta kontu, lai saņemtu ziedojumus projektam.

Galvaspilsētas pašvaldība privāto uzņēmēju vēlmi piedalīties pilsētas vēsturisko vietu uzlabošanā vērtē atzinīgi un cer, ka uzņēmums uzņemsies iniciatīvu. Vēl pirms 800 gadiem, kad Rīga tikai nesen bijusi izveidota, Alberta laukums bija viena no nozīmīgākajām publiskajām vietām pilsētas kartē.

Tomēr pašlaik šis kultūrvēstrusikais mantojums izskatās samērā nolaists. Skvērs ir kļuvis par tranzīta zonu starp Vecrīgu un sabiedriskā transporta pieturām, autoostu. Tikmēr pamestajai platībai ir liels attīstības potenciāls un tāpēc to nepieciešams labiekārtot.  

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 23 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē