Kā svinēt svētkus efektīvi? Aktuālie padomi

Kā svinēt svētkus efektīvi?

Otrdiena, 3 janvārī, 2023

Tumšie, drēgnie rudens vakari aizvadīti un to vietā pienākusi balta ziema. Līdz šim noglabātās lampiņas un rotājumi tiek celti laukā un arvien vairāk ielas, logi un balkoni tiek iekrāsoti Ziemassvētku noskaņās – ar dažādām – baltām, daudzkrāsainām, spilgtām un mirgojošām gaismām un dekorācijām, priecējot lielus un mazus. Tomēr, nav noslēpums, ka svētku svinēšana ierasti nes arī ne mazums tēriņu. Kā tos samazināt? Aicinām ieskatīties Elektrum Energoefektivitātes centra ieteikumos, lai svētkus izdotos sagaidīt un svinēt energoefektīvi.

Kā efektīvi pagatavot svētku mielastu?

Ziemassvētkos neiztikt bez gardas maltītes. Lai to pagatavotu, aktīvi tiek izmantota gan cepeškrāsns, gan arī elektriskā plīts virsma. Kā svētku maltīti pagatavot ar mazāku enerģijas patēriņu?

  • Gatavošanas laikā pēc iespējas retāk jāatver cepeškrāsns durvis, jo ik reizi, atverot tās durtiņas, krāsns iekšējā temperatūra krītas, un pēc tam nepieciešams patērēt papildu enerģiju, lai sasniegtu līdzšinējo temperatūru.
  • Ja iespējams, aicinām izmantot cepeškrāsns konvekcijas funkciju jeb karstā gaisa režīmu, kas sniedz iespēju pagatavot maltīti ātrāk un efektīvāk, jo ar ventilatoru uzkarsētais gaiss tiek vienmērīgi izkliedēts pa visu cepeškrāsni, patērējot mazāk enerģijas. Ja receptē norādītā gatavošanas temperatūra ir 200° C, konvekcijas režīmā jāizvēlas 180° C, tādējādi ir iespēja samazināt elektrības patēriņu līdz pat 20%!
  • Ir cepeškrāsnis, kas aprīkotas arī ar tvaika funkciju. Tā īpaši noderīga ir veselīga dzīvesveida piekritējiem, jo, to izmantojot, tiek ne vien saglabāta produkta uzturvērtība, bet arī uzlabota tā garša un tekstūra – sulīgums iekšpusē, kraukšķīgums ārpusē. Šī funkcija arī ir piemērota konditorejas izstrādājumu gatavošanai, tādēļ svētku laikā noderēs iecienīto pīrāgu un smalkmaizīšu tapšanā.
  • Lai samazinātu elektrības patēriņu, cepeškrāsni ieteicams izslēgt 10 – 15 minūtes pirms ēdiena gatavošanas beigām, neatverot tās durvis, jo siltums tajā vēl saglabāsies.
  • Gatavojot maltīti uz elektriskās plīts virsmas, vēlams regulēt gatavošanas temperatūras intensitāti – sākumā iestatīt maksimālo temperatūru, bet, tiklīdz ēdiens sāk gatavoties vai ūdens vārīties, intensitāti samazināt līdz tādai, kas uztur gatavošanās vai vārīšanās temperatūru. Ne mazāk svarīgs aspekts ir katla vai pannas nosegšana ar vāku, lai novērstu siltuma iztvaikošanu gaisā.


Pareizā izvēle – LED

Svētku noskaņu palīdz uzburt prasmīgi piemeklēti interjera elementi un rotājumi, piemēram, dekoratīvās gaismas virtenes. Pieejamas dažāda veida virtenes – ar lielākām, mazākām kvēlspuldzītēm un LED spuldzītēm. Kādēļ būtiski ir izvēlēties LED spuldzīšu virtenes?

  • Elektrības patēriņš var būt līdz pat 25 reizēm mazāks nekā līdzvērtīgai virtenei ar kvēlspuldzītēm;
  • Kalpošanas laiks ir ilgāks, turklāt tām ir izturīgāks plastmasas apvalks salīdzinājumā ar kvēlspuldzīšu stikla ietvaru;
  • To darbības laikā tiek izdalīts mazāk siltuma, samazinot ugunsbīstamības risku –virteni var bez bažām atstāt ieslēgtu;
  • LED spuldzīšu virtenē pretēji kvēlspuldzīšu virtenei visas spuldzītes ir savienotas paralēli, nevis ķēdes veidā, tādēļ, ja virtenē izdeg viena vai pat vairākas LED spuldzītes, pārējā virtene turpina darboties.


Droša un efektīva spuldzīšu virteņu izmantošana

  • Dodoties ārpus mājas vai vakarā pirms naktsmiera, ieteicams dekoratīvo apgaismojumu izslēgt, tā samazinot elektrības patēriņu par vismaz divām reizēm. Šo procesu var atvieglot, izmantojot taimeri vai viedo rozeti, nevis manuāli izslēgt.
  • Pirms dekoratīvo spuldzīšu virteņu uzstādīšanas ir jāpārbauda, vai nav vizuāli redzami bojājumi barošanas blokā un vados, piemēram, vai vadu apvalki nav ieplaisājuši, sakusuši, pārtrūkuši. 
  • Rotājot eglīti, virtenes ir jāizvieto tā, lai tās nevarētu bojāt svecīšu un brīnumsvecīšu liesmas. 
  • Rotājot mājokļa ārpusi vai āra eglīti, jāpārliecinās, ka uz virtenes iepakojuma ir norādīta burtu un ciparu kombinācija IP44, apliecinot, ka tā ir izturīga pret mitrumu un laika apstākļu maiņu, bet nav paredzēta iemērkšanai ūdenī, savukārt IP67norāde uz virtenes nozīmē, ka tā ir mitruma un ūdens izturīga. 

Papildu noderīgu informāciju par svētku apgaismojuma izvēli aicinām skatīt dekoratīvo gaismas virteņu izvēles ceļvedī!

Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.buvbaze.lv/user_3213148/
5 gadu 8 mēnešu 23 dienas portālā
Bija online 28 martā 15:17
Meklētājs būvniecības nozarē