Iedzīvotāju interese par mājokļu kredītiem saglabājas stabila Ziņas

Iedzīvotāju interese par mājokļu kredītiem saglabājas stabila

Ceturtdiena, 17 novembrī, 2022

Finanšu nozares asociācijas banku ekspertu rīkotajā pasākumā par mājokļu kreditēšanas aktualitātēm Latvijā un Baltijā secināts, ka EURIBOR likmes palielinājums ietekmēs mājokļa kredīta ikmēneša maksājumu, tomēr tiek prognozēts, ka lielākā daļa mājsaimniecību spēs pildīt kredītsaistības.

Latvijas mājsaimniecībām un uzņēmumiem pēdējo 12 gadu laikā ienākumi auguši straujāk nekā kredītu apmērs. Tas nozīmē, ka sabiedrība kopumā ir kļuvusi finansiāli spēcīgāka un stabilāka. Lai arī pēdējos mēnešos atsevišķos mājsaimniecību segmentos ir novērota tendence tērēt uzkrājumus, ietekme uz kopējo uzkrājumu apjomu ir nebūtiska. Uzkrātie naudas atlikumi privātpersonu kontos visās komercbankās liecina par drošības rezervju esamību.

Līdz ar to, ekspertu ieskatā, iedzīvotāju pirktspēja mājokļu segmentā Latvijā ir saglabājusies augsta. Aptaujājot Baltijas valstu iedzīvotājus, redzams, ka lielākā daļa respondentu, nekustamā īpašuma cenu kāpuma un mainīgās ekonomiskās situācijas dēļ, ietur nogaidošu pozīciju. Tomēr aptuveni trešdaļa baltiešu ir gatavi iegādāties mājokli arī tuvāko piecu gadu laikā. Vairāk šādu iedzīvotāju ir Igaunijā un Lietuvā (37%), nedaudz mazāk Latvijā (32%).

Finanšu tirgus sagaida, ka ECB bāzes likmes un EURIBOR Eiropā sasniegs un nedaudz pārsniegs 3%. Latvijā dominē mainīgās procentu likmes un tāpēc likmju palielinājumu atsevišķas mājsaimniecības izjutīs strauji. Tomēr plašas un dziļas problēmas mājsaimniecībām netiek prognozētas. Tādi faktori kā zemais aizņēmumu vidējais apjoms, salīdzinoši zemais bezdarba līmenis, kā arī iespējas pārskatīt aizdevuma atmaksas tempu ļaus amortizēt kredītmaksājumu pieaugumus. Turklāt, izskatot pieteikumus hipotekārajiem kredītiem, bankas ņēmušas vērā EURIBOR likmju kāpuma potenciālo ietekmi uz aizņēmēju finanšu situāciju.

Banku pārstāvji pieļauj, ka atsevišķos gadījumos kredītņēmējiem var rasties grūtības. Šādā situācijā svarīgi ar banku sazināties laikus un, ja nepieciešams, kopīgi meklēt risinājumus. Bankas būs gatavas atlikt pamatsummas maksājumus vai pārskatīt maksājumu apmēru.

Prezentācija: Mājokļu kreditēšanas aktualitātes

Mediju brokastīs piedalījās Kārlis Danēvičs, Finanšu nozares asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētājs, Ainars Balcers, Finanšu nozares asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētājs, Kaspars Lukačovs, Luminor privātpersonu kreditēšanas vadītājs Baltijā un Mārtiņš Āboliņš, AS "Citadele banka" ekonomists, Fiskālās disciplīnas padomes loceklis.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 15 dienu portālā
Bija online 07 aprīlī 18:12
Meklētājs būvniecības nozarē