Limbažu un Alūksnes novadiem nodos vairākus vietējos autoceļus Ziņas

Limbažu un Alūksnes novadiem nodos vairākus vietējos autoceļus

Trešdiena, 9 novembrī, 2022

Valdība otrdien atbalstīja Satiksmes ministrijas sagatavotos rīkojuma projektus par vairāku vietējo autoceļu nodošanu pašvaldību īpašumā turpmākai to apsaimniekošanai, pretī saņemot papildu mērķdotāciju 1560 eiro apmērā par katru pārņemto kilometru uz termiņu ne ilgāku par pieciem gadiem.

Tostarp Alūksnes novads pārņems autoceļus V374 Ilzenes pagastā, V385 Veclaicenes un Ziemera pagastā, V393 Annas pagastā un V394 Pededzes pagastā. Visu pārņemamo vietējo ceļu posmu kopgarums ir 25,4 kilometri. 

Savukārt Limbažu novadam nodos vietējo autoceļu V134 Skultes pagastā - pievedceļu Ziediņu stacijai.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (K) skaidro, ka valsts vietējo autoceļu posmu nodošana pašvaldībām dos ieguldījumu kopējā ceļu kvalitātes uzlabošanā, ņemot vērā, ka novadu vadība ir spējīga pieņemt informētākus lēmumus par savā teritorijā pašvaldības īpašumā esošo autoceļu uzturēšanu un prioritātēm.

Sarunās ar pašvaldību intereses pārstāvošām organizācijām un arī pašu novadu administrācijām Satiksmes ministrija apspriedusi iniciatīvu par valsts vietējo ceļu nodošanu pašvaldību īpašumā, par to piešķirot papildu mērķdotācijas finansējumu.

Lai šo iniciatīvu īstenotu, pēc ministrijas ierosinājuma, Ministru kabinets nolēma pašvaldībām, kas pārņem īpašumā valsts vietējo autoceļu vai tā posmu, atvēlēt mērķdotāciju 1560 eiro apmērā par katru pārņemto kilometru uz termiņu ne ilgāku par pieciem gadiem.

Līdz šim pozitīvi lēmumi valsts autoceļu pārņemšanu ir saņemti no 14 pašvaldībām. Vienlaikus vēl vairākās pašvaldībās valsts vietējo autoceļu pārņemšanas iespēja tiek vērtēta.

Valsts vietējo autoceļu nodošana pašvaldību īpašumā ierosināta, ņemot vērā, ka atbilstoši Satiksmes ministrijas veiktajam izvērtējumam liela daļa no valsts vietējo autoceļu pēc administratīvi teritoriālās reformas stāšanās spēkā neatbilst likumā "Par autoceļiem" noteiktajai valsts vietējā autoceļa funkcionālajai definīcijai, jo tie nesavieno novada administratīvos centrus ar pilsētām, apdzīvotām teritorijām, kurās atrodas pagastu pārvaldes, ciemiem vai citiem valsts autoceļiem vai savā starpā atsevišķu novadu administratīvos centrus.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē