Zaļais jumts  Daudzfunkcionāls jumts. Aktuālie padomi

Zaļais jumts Daudzfunkcionāls jumts.

Ceturtdiena, 27 oktobrī, 2022

Zaļajam jumtam ir daudz labu īpašību un to var dēvēt par daudzfunkcionālu jumtu. 

Haotiskajā pilsētā zaļais jumts kļūst par oāzi. Tas var būt ne tikai zāliens uz ēkas jumta, to var iestrādāt arī citādāk, piemēram, izveidojot to kā terasi, kurā darbinieki var atpūsties, iedzerot kafiju, vai papusdienojot.

 

 

Lai taupītu zemes resursus, lielpilsētās var būvēt pazemes autostāvvietas, virs kurām var ierīkot zaļo jumtu sistēmu (zāliens, rotaļu laukums, gājēju ceļš u.t.m.l.). Skandināvijas valstīs zaļo jumtu izmanto izsenis un jaunu ciematu būvniecība nav iedomājama bez zaļajiem jumtiem. Kāpēc zaļais jumts? 

 

10 iemesli, kāpēc izvēlas zaļo jumtu.

Lai labāk ilustrētu ieguvumu, iedomājieties, ka esiet iegādājies ģimenes māju. Liels plašums salīdzinājumā ar Purvciema dzīvokli, kaimiņi nav dzirdami un arī mašīnai vieta nav jāmeklē. Arī jūsu netālie kaimiņi ir izvēlējušies līdzīgu projektu, taču ar zaļo jumtu. Tad kādas ir atšķirības starp labklājību, iespējām un ilgtermiņa vērtībām? 

 

1. Jumta kalpošanas ilgums

Latvijas laikapstākļi jumtiem ir liels izaicinājums. Jumta segumu var ietekmēt dažādi faktori:

- UV staru ietekmē jumts straujāk noveco;

- seguma uzkaršana vasarā;

- vēja radītā slodze;

- sasalšanas/atkušanas cikli ziemā;

- putni, krītoši zari;

- uguns ietekme (dzirkstele no skursteņa, salūts);

- neuzmanīga rīcība būvniecības procesā, vai jumta ekspluatācijas periodā.

 

Zaļais jumts šajās situācijās strādās kā aizsargbarjera. Tas pasargās jumtu no pārkaršanas vasarā, vai straujas atdzišanas ziemā, tādejādi neļaujot segumam deformēties. Zaļais jumts kalpo kā balasts vēja slodzēm un pasargās jumta segumu no dažādiem mehāniskiem bojājumiem. Izvairoties no šīm ārējām sekām, zaļais jumts kaimiņam var kalpot divas līdz trīs reizes ilgāk nekā tradicionālais jumta segums. Paturiet to prātā, apsverot visas jumta dzīves cikla izmaksas.

 

SOPREMA 20 gadus veiktajā pētījumā pierādījās, ka tradicionālais bitumena hidroizolācijas segums virs zaļā jumta nav zaudējis savu elastību, savukārt zona, kura tas bija pakļauta tiešai UV staru ietekmei, segumā bija parādījušās plaisas. 

 

2. Siltumizolācija

Zaļā jumta sistēmām, precīzāk substrātam, ir siltumvadītspējas (lambda) koeficents. 
Ziemā izolācijas efektivitāte ir atkarīga no mitruma daudzuma, ko aiztur dažādi slāņi. Savukārt vasarā slāņi ir sausi un daudz labāk absorbē, atstaro siltumu. Siltā laikā zaļie jumti samazina caur jumtu nodotā siltuma daudzumu, tādejādi dabiskā veidā uzlabojot iekšējo mikroklimatu. Tā kā enerģijas cenas kļūst arvien augstākas, zaļais jumts pamazām atpelna ieguldījumu. Kurš jumts vēl prot sevi atpelnīt? 
 
3. Mikroklimats

 

Pilsētas un ciematu mērogā zaļie jumti palīdz mazināt siltuma salas efektu (Heat Island Effect). Lielākoties jumta plakanes ir tumšas un neaizsargātas. Vasaras karstumā plakano jumtu segumi uzkarst līdz pat 70 grādiem. Pilsētās, kur šādas plaknes ir daudz (mikrorajoni),  rada krasus un ilgstošus karstuma viļņus, tādejādi ietekmējot cilvēku labsajūtu. Augsne lieliski absorbē siltumu un pakāpeniski to izdala. Papildus tam, augi var mitrināt gaisu, sniedzot papildus dzesēšanu pilsētai. Šajā punktā ir jāizceļ mūsu ietekme uz vidi, kurā pašiem pēc tam dzīvojam un dzīvos mūsu bērni, mazbērni. 

 

4. Lietussūdens apsaimniekošana

Zaļie jumti palēlina un aiztur lielu ūdens daudzumu. Tas palīdz izvairīties no kanalizācijas sistēmu pārslodzes, upju pārplūšanas lietusgāžu laikā. Iekrāto ūdeni augi izmanto, lai mitrinātu, atsvaidzinātu gaisu un samazinātu apkārtējās vides temperatūru. Pētījumu rezulti ir dažādi un aptuveni 50-60% no lietusūdeņiem spēj absorbēt zaļais jumts. Noteikti jāuzsver arī finansiālais ieguvums pilsētas budžetam - par 50% mazāk ir jāapsamnieko lietusūdeņi attīrīšanas stacijā. Eiropas gaiteņos arvien vairāk tiek runāts par lietusūdeņu apsaimniekošanu un to, cik svarīgi šo atbildību uzņemties arī privātmāju īpašniekiem, ēku attīstītājiem. Tāpēc būvējot jaunu māju, ciematu, ir vērts padomāt par risinājumu, kurš būtiski atslogo tālākos procesus. 

 

5. Gaisa kvalitāte

 

Augu veģetācija filtrē daļu no gaisā esošā piesārņojuma. Tas attīra gaisu un mitrina to (uzkrātais lietussūdens). Augi var absorbēt smagos metālus, piemēram, kadmiju, varu un svinu. Gaisa piesārņojums virs dārziem un parkiem ir par 80% zemāks nekā virs pilsētas. Tajā pašā laikā augi uztver lielākās putekļu daļiņas, kuras paliek augsnes substrātā vai tiek izskalotas.Ilgtermiņā tas palīdz novērst elpošanas problēmas un tādējādi samazina veselības aprūpes sistēmas darbības izmaksas.

6. Skaņas izolācija

Substrātu, augu un gaisa kombinācija no dažādiem zaļā jumta slāņiem samazina trokšņa piesārņojumu. Skaņas viļņi drīzāk tiek uztverti un absorbēti, nevis atstarotu, kā to dara citi būvmateriāli. Substrāts bloķē zemākas frekvences, un augi bloķē augstākās. Piemēram, lidmašīnu un pērkona negaisu radītais troksnis. Jumta dārzi var samazināt uztverto troksni līdz pat 8 dB. Tas nešķiet būtiski, taču cilvēkiem šis samazinājums nozīmē gandrīz par 50% mazāku trokšņu līmeni. Zaļie jumti nodrošina klusāku biroju, dzīvokli, māju un daudz patīkamu pilsētvidi. Skaņas izolācija ir atkarīga no zaļā jumta sistēmas biezuma un pamatnes uzbriešanas pakāpes ar ūdeni. Jo biezāka, jo izolācija ir efektīvāka.

 

 

7. Papildu vieta

 

Vai esiet kādreiz aizdomājušies, ka jumts varētu kalpot kā papildus telpa, kuru apgūt? Vācijas piemērs rāda, ka daudzdzīvokļu māju jumti var kalpot kā sociālā platforma, kurā tiek izbūvētas terases ar augu oāzēm un kurā satiekas kaimiņi, lai padzertu kafiju un apspriestu jaunumus. Zaļos jumtus var veidot kā staigājamas vietas, kas var paplašināt jūsu dārzu un sniegt atbalstu garšaugu un dārzeņu stādīšanai. Kā arī, zaļie jumti lieliski sadarbojas ar saules paneļiem. Veģetācija sniedz paneļiem dzesēšanu, tādejādi to efektivitāte var uzlaboties līdz 10%, savukārt saules paneļi dod augiem nelielu ēnojumu un pasargā tos no karstuma šoka. 

 


8. Dabisks izskats: skaists, nomierinošs un relaksējošs

Zaļie jumti palielina gan ēku, gan mikrorajonu estētisko raksturu. Blīvi apdzīvotās vietās parasti nav pietiekami daudz zaļo zonu. Zaļie jumti var piedāvāt patīkamu skatu, uzlabojot pilsētas dzīves kvalitāti. Zaļajām zonām ir arī psiholoģiski relaksējoša iedarbība: pastaiga botāniskajā dārzā samazina asinsspiedienu un pazemina sirdsdarbību. Cits pētījums pierāda, ka cilvēki, kurus ieskauj veģetācija, var ātrāk atgūties pēc stresa apstākļiem. Augu veģetācija nemitīgi attīstās un mainās. Ja augu veģetācijā tiek izmantoti laimiņu sugas augi, tad agrā pavasarī jumts būs zaļš un viegli sarkans, savukārt vasarā tas zied, iegūstot baltus un dzelteņus toņus. Rudenī augiem ir mazāk iespēju baroties, tāpēc tie kļūst iesarkani un pamazām saraujās, dodoties ziemas miegā.


 

9. Bioloģiskā daudzveidība

Katra zaļā jumta sistēma ir unikāla un sniedz iespējas dažāda veida biotopiem. Vasarā ļoti bieži var novērot lidinoties taureņus un bites virs jumtiem. Bitēm jumts ir ļoti pateicīga vide, jo tā ir dabiska vieta, kurā netiek izmantoti dažādi pesticīdi. Ir vērts arī aizdomāties par iejaukšanos dabā, kad tiek uzsākta mājas būvniecība. No dabas tiek aizgūta vieta, resursi, taču nekas netiek atgriezts atpakaļ. Izbūvējot zaļo jumtu, vismaz daļēji tiek nodrošināts līdzsvars.
 
10. Nekustamā īpašuma vērtība

Ņemot vērā visu priekšrocību simbiozi, tiek lēsts, ka vidēji apzaļumots jumts palielina nekustamā īpašuma vērtību līdz pat 7%. Kurš gan nemaksātu mazliet vairāk, lai dzīvotu ēkā, kas izskatās lieliski, nekaitē veselībai un vienlaikus palīdz videi? 

 

 

Papildus priekšrocības.

  • LEED kredītpunktu iegūšana

  • BREEM kredītpunktu iegūšana

 

Kā uzbūvēt zaļo jumtu? 

 

Dažkārt zaļo jumtu mēģina radīt daba, taču to varētu dēvēt par imitāciju. 

 

 

Lai risinājums kalpotu ilgtermiņam, saknes nebojātu konstrukciju, ir jāizvēlas pārdomāti risinājumi. 

 

SOPRANATURE sistēmas zaļajiem jumtiem

 

 

SOPREMA jau vairāk nekā 32 gadus nodrošina pārdomātu un uz ilgtermiņu vērstu zaļā jumta sistēmās SOPRANATURE. Tie ir risinājumi plakanajiem jumtiem, slīpiem jumtiem (līdz 45 grādiem), lielveikaliem, pazemes autostāvvietām u.c. Šo gadu laikā ir realizēti jau vairāk nekā 6000 projekti dažādās pasaules valstīs. 

 

Pekinas Nacionālais stadions

Izmantots SOPRANATURE zaļā jumta sistēma LANDE un bitumena pretsakņu hidroizolācija SOPRALENE FLAM JARDIN

 

Kafejnīca Albatross Ķesterciemā

Izmantots SOPRANATURE zaļā jumta sistēma TUNDRA SLOPED

 

SOPRANATURE sistēmu anatomija

 

1. Substrāts/augsne.

 

Augsnes izvēlei ir ļoti liela nozīme. Augsnei jābūt pietiekoši porainai, lai caur to drenētu ūdens lietusgāžu laikā un atbilstošs pH līmenis, lai tas uzņemtu barības vielas). Pastāv maldinošs uzskats, ka zaļajiem jumtiem var izmantot pie mājas izrakstu melnzemi. Šāda izvēle parasti noved pie visa zaļā jumta nomaiņas, jo laika gaitā zeme sablietējas un cauri augsnei vairs nedrenē lietusūdens, tādejādi uz jumta veidojot purvu. Kā arī melnzeme būs 2-3x smagāka, nekā speciāli veidots substrāts.

 

Lai zeme pēc laika nebūtu jāmaina un jādzer Ibumetīns pret galvassāpēm, SOPRANATURE piedāvās augsni, kurā ir visas nepieciešamās komponentes, lai zaļais jumts kalpotu ilgtermiņam.
 
2.-3. Filtrēšana un drenāžas sistēma.

 

Drenāžas slānim ir izšķiroša nozīme pareiza zaļā jumta veidošanā. Slānim ir jānodrošina pietiekams līdzsvars starp ūdens uzkrāšanu, novadīšanu un gaisa aerāciju, lai zaļā jumta līmeņos nerastos puve. Savukārt filtrs palīdzēs neizskaloties augsnei lietus vai laistīšanas laikā. 

 

4. Hidroizolācijas jumta segums ar pretsakņu aizsardzību. 

 

Agresīvas saknes var sabojāt hidroizolācijas slāni, tāpēc šāda aizsardzība ir ļoti būtiska (tests EN 13948). Smalkie sakņu gali var iekļūt nelielās membrānu plaisās, šuvēs, cauraugot hidroizolāciju un veidojot vietas ūdens migrācijai. SOPRALENE FLAM JARDIN bitumena hidroizolācijas seguma sastāvs šādu risku izslēgs pilnībā. Pirms ieklāt hidroizolācijas segumu, ir vērts pārliecināties, ka šāda aizsardzība ir iekļauta.  

 

+ Veģetācijas slānis

Iepazīstot zaļā jumta sistēmas, noteikti nāksies saskarties ar tādiem terminiem kā – ekstensīvais jumts un intensīvais jumts. 

 

Ekstensīvie zaļie jumti

 

Jumta veģetāciju veidos laimiņu (sedum) sugas augi, jo tie spēj izturēt skarbus klimatiskos apstākļus. Tiem nepieciešama sekla augšanas vide (6 - 8cm), tādejādi būs salīdzinošo neliela slodze jumtam. Laimiņi ir pateicīgi ar savām minimālajām apkopes prasībām, izturību pret karstumu un estētisko atšķirību atkarībā no gadalaika. SOPRANATURE ekstensīvo jumtu sistēmās ir iekļautas 14 dažādas laimiņu dzimtas sugas, kuras paredzētas tieši Baltijas klimatiskajiem apstākļiem.  

 

 

Intensīvie zaļie jumti

 

Jumts sevī ietver neierobežotu augu un dizaina šķirņu iespējas. Intensīvā jumta apzaļumošana var sastāvēt no zāliena, ziemcietēm, vasaras puķēm, krūmiem un pat lieliem kokiem. Tas paver iespējas ainavu arhitektiem veidot plašas un apdzīvotas zonas. Jāņem vērā, ka šādām sistēmām ir salīdzinoši lielāks svars (atkarībā no augsnes biezuma) un to apkope ir jāveic intensīvāk (no tā arī cēlies nosaukums “intensīvais jumts”), nekā ekstensīvā jumta laimiņu augiem. Ļoti bieži intensīvo jumtu izvēlas kā risinājumu būvējot pazemes garāžas, kombinējot sistēmas ar gājēju celiņiem, brauktuvēm, rotaļu laukumiem u.c.

 

 

SOPRANATURE ekstensīvo jumtu sistēmas

 

TUNDRA PACK 

 

Ekstensīvo jumtu sistēma TUNDRA PACK ir modulārais risinājums, kurš ietver sevī visas zaļā jumta komponentes (veģetācija, augsne, filtrs, drenāža) vienā pakā. 

To būs vienkārši ieklāt neinvestējot lielus līdzekļus darba spēkā, vai speciālas tehnikas īrē (celtnis). Pacel un sastum pakas kopā! Noteikti jāizceļ tās svars – vien 48kg/m2 pie maksimālas ūdens absorbcijas un to, ka sistēma paredzēta līdz 15° slīpumam. Sistēmas veģetāciju veido laimiņu sugas augi (6 dažādas sugas vienā kvadrātmetrā). 

 

 

TUNDRA 

 

Tundra sistēmas veģetāciju veidos laimiņu stādi. Jumts pilnībā tiek apzaļumots aptuveni 2 gadu laikā. Sistēmā tiek izmantota īpaši veidota SOPRAFLOR E augsne, lai stādiem attīstības laikā būtu auglīga vide. Viss biežāk šo risinājumu izvēlas tie, kuri vēlas sekot līdz sava jumta attīstībai, vai arī, papildus laimiņiem vēlas piestādīt ko vēl (piem. zemenes).

 

 

TUNDRA MATA

 

Ja ir vēlēšanās iegūt pilnvērtīgi apzaļumotu jumtu uzreiz, tad ekstensīvo jumtu sistēma TUNDRA MATA būs viens no atbilstošākajiem risinājumiem. Projekts iegūs pilnībā apzaļumotus veģetācijas paklājus, kurus nepieciešams izklāt viens otram blakus. Aptuveni 3 mēnešu laikā paklāji saaug un sasakņojas, veidojot vienmērīgu jumta izklājumu. 

 

 

TUNDRA LIGHT

 

Vieglākām konstrukcijām, kā lielveikali, tirdzniecības centri, šis ekstensīvo jumtu risinājums būs viss optimālākais. Tās svars būs vien 40kg/m2 pie maksimālas ūdens absorbcijas. Lai iegūtu šādus parametrus, dala no substrāta tiek nomainīta pret minerālvati, kura veido papildus ūdens rezervuāru augiem. Savukārt laimiņu veģetācijas paklājs (biezums 25mm) nodrošinās estētiku lielajai jumta platībai.

 

 

TUNDRA SLOPED

 

Savukārt slīpākiem jumtiem (līdz pat 45°), būs paredzēts ekstensīvo jumtu risinājums TUNDRA SLOPED. Lai substrāts un augi nenoslīdētu lejā, sistēmā tiek integrēts speciāls siets un šūnas, kuras palīdz noturēt sistēmu stabilā pozīcijā. Šādiem risinājumi ir vēl atsevišķas nianses, un to nepieciešamība tiek izvērtēta atkarībā no projekta specifikas.

 

 

SOPRANATURE intensīvo jumtu sistēmas

 

GREEN 

 

Sistēmas veģetāciju veido zaļš zāliens. Izvēloties šo risinājumu, noteikti jāizvērtē ir konstrukcijas nestspēja, jo sistēmas svars pie maksimālas absorbcijas būs 300kg/m2. Ja ekstensīvo jumtu nav ieteicams izmantot kā ekspluatējamu, tad intensīvo jumtu gadījumā to var darīt droši. Sistēma Green var būt kā daļa no terases, vai pilnībā viss jumts. Rekomendējamais augsnes biezums sistēmai būs 20 cm (retākos gadījumos izvēlas arī 15cm). 

 

 

LANDE

 

Intensīvo jumtu sistēmas LANDE veģetāciju var veidot zāliens, graudzāles, garšaugi, krūmāji, koki u.c. Ja ekstensīvo jumtu laimiņu augiem apkopes un laistīšanas prasības ir salīdzinoši minimālas, tad intensīvo jumtu augiem prasības būs daudzkārt augstākas. Šī ir vienīgā sistēma, kuras svars būs atkarīgs no izvēlētās veģetācija, tāpēc lielākoties šāda sistēma tiek izmantota biroja centru, daudzdzīvokļu ēku apzaļumošanā, kur konstrukcijas nestspēja ir iepriekš paredzēta. 

 

 

Brauktuve, gājēju ceļš, rotaļu laukumi u.c. 

 

Ceļi, trotuāri, autostāvvietas un citu satiksmei paredzētās teritorijas arvien biežāk arodas uz ēku vai garāžu jumtiem un ļoti bieži tie būs kombinēti ar Green vai Light zaļā jumta sistēmām. Progresīvākas ēkas rada nepieciešamību šādā veidā attīstīt jaunas teritorijas. SOPRANATURE piedāvā pārdomātas sistēmas, kuras ļauj īstenot ceļa, bruģa vai autostāvvietas īstenošanu uz jumta. Ja zaļā jumta drenāžas sistēma veic ūdens drenēšanas un uzkrāšanas funkciju, tad šādās sistēmās ir svarīgi, lai drenāža izturētu lielo spiedi. Drenāžas SOPRADRAIN PLAT T ar kompresijas izturību no 150 kiloņūtoniem/m2 līdz 700 kN/m2 ir viens no galvenajiem elementiem gājēju vai transportlīdzekļu satiksmes sistēmās. 

 

 

Šajā ceļvedī nav iespējams pastāstīt par detaļām, niansēm, kuras ir ļoti svarīgas būvējot zaļos jumtus. Reizēm tieši detaļas nosaka zaļā jumta veiktspēju un var pagarināt tā kalpošanas laiku.

 

 

Galavārds.

 

Zaļais jumts ir risinājums, kurš nāk par labu visiem. Rakstā aprakstītie iemesli ir gana loģiski, lai līdz šādam secinājumam nonāktu katrs. 2012.gada NASA veiktie pētījumi atklāj, ka jumti, kas pārklāti ar veģetāciju, nodrošina tīrāku vidi, enerģijas ietaupījumus un siltumizolāciju. Turklāt zaļo jumtu izmantošana var ievērojami samazināt pilsētas virsmas temperatūru, kas ir ļoti svarīgi vecāka gadagājuma cilvēkiem un citām jūtīgām iedzīvotāju grupām. 

 

Raksts: Andrejs Siliņš Daiņa dēls

E-pasts: andrejs@izolacijas.lv

T: + 371 28441644

www.izolacijas.lv

 

 

Andrejs Siliņš @andrejssilins
https://www.buvbaze.lv/andrejssilins/
2 gadi 9 mēnešu portālā
Bija online 05 februārī 11:30
Meklētājs būvniecības nozarē