Vidzemē – cieņpilna restaurācija un mūsdienīga pilsētvide Ziņas

Vidzemē – cieņpilna restaurācija un mūsdienīga pilsētvide

Ceturtdiena, 19 maijā, 2022

Skates Gada labākā būve Latvijā 2021 žūrija 18.maijā apmeklēja objektus Vidzemē.

 

Trijās pilsētās – Saulkrastos, Valmierā un Valkā – vērtētājus sagaidīja mēri, ar gandarījumu izrādot pērn paveikto, stāsta žūrijas vadītājs Normunds Grinbergs, Latvijas Būvnieku asociācijas valdes priekšsēdētājs.

 

Saulkrastos sakārtota brīvdabas estrāde, kas celta pirms daudziem gadiem. Plāni bijuši lieli, bet nācies tos optimizēt, ekspertiem stāstīja novada domes priekšsēdētājs Normunds Līcis. Tomēr vide labiekārtota mūsdienīgi, un viss gads atjaunotajā estrādē un Neibādes parkā jau saplānots ar sarīkojumiem, koncertiem un izrādēm.

 

Limbažos žūrija apskatīja divas labas būves, vērtē Grinbergs. Sociālo pakalpojumu centrs ir vēsturiska ēka, kas pārbūvēta ar īpašu uzmanību pret senajiem elementiem. Tā daļēji restaurēta, izveidojot kvalitatīvu māja ar noteiktu funkciju – tā sadalīta nelielos dzīvokļos, kur var uzņemt cilvēkus ar garīgiem traucējumiem, kam vajadzīga aprūpe.

 

Ražošanas ēku industriālajā zonā Meliorācijas ielā 14 Limbažu pašvaldība izveidojusi ar ERAF atbalstu atbilstīgi uzņēmēju vajadzībām. Te jau iekārtojusies ražotne, kas izgatavo CLT koka paneļus, kas ir pieprasīti tirgū. Sadarbība ir abpusēji izdevīga – uzņēmējam ir zema īres maksa, bet ražotnē dod darbu noteiktam cilvēku skaitam.

 

Valmieras objektu apskate sākta ar Vidzemes slimnīcas pārbūvēto Neiroloģijas nodaļu un Insulta vienību. Žūrijas vadītājs stāsta, ka Vidzemes slimnīcu pārbūvē jau kuro gadu, arī pašlaik ārpusē ritēja siltināšana. Tomēr ar neiroloģijas nodaļu, kas aprīkota ar ļoti modernām iekārtām, noslēdzies nodaļu pārbūves cikls.

 

Sporta un aktīvās atpūtas parkā Mežs, kas pilsētas centrā pērn ierīkots agrākā skeitparka vietā, skates ekspertus sagaidīja Valmieras mērs Jānis Baiks. «Būve žūriju ļoti patīkami pārsteidza,» atklāj Grinbergs, «starp visām redzētajām ārtelpas sporta un aktīvās atpūtas vietām šī izceļas ar perfektu iekļaušanos vidē, daudzpusīgu funkcionalitāti un pārdomātām detaļām. Jau no pirmās atvēršanas dienas tā ir iemīļota.»

 

Vēl iespaidīgāks ir Daliņa stadions un vieglatlētikas manēža, atzīst žūrijas vadītājs: «Vieglatlētikas manēžā un futbola stadionā viss atbilst starptautisko sacensību prasībām. Tepat ir iespēja apmesties, lai sportisti varētu te trenēties un dzīvot.»

 

Smiltenes centru pamazām pārbūvē, un pērn pabeigtā Marijas iela ar Baznīcas laukumu ir viens no labiekārtošanas posmiem. Laukumā jau ielikti elementi autoostai, ko būvēs nākamajā kārtā, stāsta Grinbergs.

 

Pērn pabeigtā apjomīgā Smiltenes evaņģēliski luteriskās baznīcas restaurācija ir ļoti labs piemērs pašvaldības un draudzes sadarbībai, ātri un efektīgi sakārtojot kultūrvēsturisko būvmantojumu, uzteic žūrijas vadītājs: «Jumts, iekštelpas, inženiertīkli, tehniskie risinājumi, tornis – viss sakārtots atbilstīgi mūsdienu prasībām.»

 

Smiltenes vidusskola pārbūvēta, nepārtraucot mācību procesu un izmantojot attālināto mācību posmu pandēmijas laikā. «Radīts plašs iekšējais pagalms ar stiklotu jumtu – tīkama vide gan darbiniekiem, gan skolēniem,» raksturo Grinbergs, «blakus ir bibliotēka, atpūtas un ēdamtelpas – lieliska iespēja tikties kopīgos pasākumos.»

 

Valgas–Valkas dvīņu pilsētas centra laukumu izrādīja Valkas mērs Armands Krauklis ar komandu. «Tas bija kopīgs projekts ar igauņiem, vienlaikus būvējot abās pusēs. Radīta simboliski vienota vide un atjautīgi elementi – šūpolēs var šūpoties no Latvijas puses uz Igauniju un atpakaļ,» uzzināto stāsta žūrijas vadītājs, «iepirkumu rīkoja kopā Igaunijas un Latvijas puse, bet tajā uzvarēja Spānijas arhitekti un ģenerāluzņēmējs. Tagad robeža starp Latviju un Igauniju ir mūsdienīga, atvērta vide – simbols cilvēku spējai sadzīvot un sadarboties.»

Fotogrāfijas skatīt šeit.

Latvijas Būvnieku asociācijas un Latvijas Būvinženieru savienības sadarbībā ar 21 profesionālo biedrību un nozares institūciju rīkotā skate Gada labākā būve Latvijā šogad notiek 24.reizi. Žūrija vērtē vairāk nekā 60 pērn ekspluatācijā nodotās būves, infrastruktūras un ainavu objektus.

Šogad skates galvenais partneris ir zīmols Ceresit ar kompāniju Henkel Balti OU. Skates norisi atbalsta Saint-GobainMiTek BalticEJOTBaumitGeberitCollomixAlejas projektiLandscape ConstructionS.B.C.PERI un Tikkurila.

 

Skates rīkotāju partneri ir 15 būvniecības nozares nevalstiskās organizācijas, Būvniecības valsts kontroles birojs, VAS Valsts nekustamie īpašumi, Latvijas Pašvaldību savienība, Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, RISEBA FAD un nozares žurnāls Būvinženieris.

Informatīvie atbalstītāji: žurnāls Būvinženieris, LETA, Nozare.lv, building.lv, archidea.lv, abc.lv, buvbaze.lv.

 

Vairāk informācijas – skates koordinatore Baiba Mierkalne, tālrunis 26484891, e-pasts gadabuve@gmail.com.

Buvinzenieru Savieniba @latvijas_buvinzenieru_savienba
https://www.buvbaze.lv/latvijas_buvinzenieru_savienba/
3 gadi 6 mēnešu 1 diena portālā
Bija online 16 oktobrī 11:56
Meklētājs būvniecības nozarē