Vēsturiskas ēkas Rīgā, infrastruktūra Jūrmalā, skola Tukumā Ziņas

Vēsturiskas ēkas Rīgā, infrastruktūra Jūrmalā, skola Tukumā

Pirmdiena, 16 maijā, 2022

Skates Gada labākā būve Latvijā 2021 žūrija 13.maijā apskatīja vēsturiskas ēkas Rīgā, infrastruktūru un labiekārtotu vidi Jūrmalā un mūsdienīgu skolu Tukumā.

 

Veselības ministrijas fasādes atjaunošana un jumta maiņa Brīvības ielā 72, Rīgā, bija labi pamanāms process. Žūrijas vadītājs Normunds Grinbergs, Latvijas Būvnieku asociācijas valdes priekšsēdētājs, uzsver, ka arhitektūras piemineklis Rīgas centrā sakārtots, nepārtraucot iestādes darbu.

 

Okupācijas muzeja pārbūve ar piebūvi Nākotnes nams Latviešu strēlnieku laukumā Rīgā ritējusi ar vēsturiskiem atradumiem un darba gaitā rastiem risinājumiem. Grinbergs vērtē – ēka ir muzeja funkcijai piemērota, patlaban tajā labiekārto ekspozīciju. Žūrijas eksperte arhitekte Inese Aizstrauta teic – objekts simbolizē nācijas gaitu no tumšās pagātnes uz gaišu šodienu un caurspīdīgu nākotni.

 

Latvijas Nacionālā arhīva ēka Skandu ielā 14, Rīgā, atjaunota, palielinot energoefektivitāti. Te daudz ieguldīts telpu mikroklimata uzturēšanai atbilstīgi arhīvu krājumu glabāšanai. Aizstrauta uzteic, ka valsts mēģina apvienot 24 arhīvu krājumus astoņos, lai tie nav izmētāti dažādās vietās. Pamazām agrākās ražošanas ēkas sakopj un pielāgo arhīvu vajadzībām, sākot ar ārpusi, un tā izskatās labi. Kino un foto dokumentu arhīva telpās nodrošināta vajadzīgā temperatūra un mitrums, lai vēsturiskās liecības saglabātu nākamajām paaudzēm.

 

Vides objekts Jūrmalas pilsētas robežzīme pie Priedaines satiksmes mezgla simbolizē kūrortpilsētas vides un infrastruktūras labiekārtošanas kopsavilkumu pērn. Arhitekte Inese Aizstrauta vērtē: «Tā ir izcila robežzīme visīstākajā vietā un atšķiras no jebkuras citas Latvijas pilsētas vizītkartes. Tai ir perfekts fons ar dabisku piekrastes priežu audzi. Telpiskā objekta veidols, nācējiem un braucējiem tuvojoties, mainās. Tumsā šī zīme jāredz katram, lai saprastu izcilo dizainu un izgaismojuma risinājumu.»

 

Ūdens un kanalizācijas tīklu izbūve Jūrmalā ir svarīgs ieguldījums mūsdienīgai videi un infrastruktūrai Majoros, Vaivaros, Mellužos, Dubultos, Jaundubultos, Pumpuros, Druvciemā. Žūrijas vadītājs Normunds Grinbergs uzsver – Jaundubultu apkaimē ūdens un kanalizācijas tīkli izbūvēti tur, kur to iepriekš nebija, un tas liecina, ka Jūrmalā gādā par vidi un sniedz iespēju visiem iedzīvotājiem pieslēgties infrastruktūrai.

 

Ķemeru parka pārbūve un labiekārtošana ritēja ilgāku laiku, un rezultāts skates žūrijas ekspertiem sagādājis patiesu prieku. Kā raksturo Grinbergs, Ķemeros izveidota ļoti tīkama vide ar sabiedrisku nozīmi, proti, mūsdienīgi atjaunotais parks pieejams ikvienam atpūtai, pastaigām, laika pavadīšanai zaļā, skaistā vietā ar kokiem, tiltiņiem, ziediem un bērnu laukumu. Cilvēki šo vietu jau brīvdienās iecienījuši, te pulcējas daudz ģimeņu. Būvniekiem sarežģītākais uzdevums bijis neizjaukt grunts slāņu līdzsvaru, lai netraucētu tecēt senajam sērūdens avotam. Blakus tam bija jāierīko tiltu balsti, inženierkomunikācijas, un tas padarīts godam – senais sēravots turpina tecēt.

 

Tukuma 2.vidusskola modernizēta, integrējot sākumskolas jaunbūvi. Grinbergs izceļ pasūtītāju un būvnieku ciešo sadarbību ēkas pārbūvē, kas ritējusi ļoti veiksmīgi. Vecākā ēka siltināta, pievienots papildu korpuss un labiekārtots iekšpagalms. Gandarīta ir gan skolas direktore, gan būvnieku komanda, un Tukums ieguvusi mūsdienīgu izglītības iestādi.

Fotogrāfijas skatīt šeit.

Šonedēļ skates žūrija turpinās objektu apskati Vidzemē un Zemgalē.

 

Latvijas Būvnieku asociācijas un Latvijas Būvinženieru savienības sadarbībā ar 21 profesionālo biedrību un nozares institūciju rīkotā skate Gada labākā būve Latvijā šogad notiek 24.reizi. Žūrija vērtē vairāk nekā 60 pērn ekspluatācijā nodotās būves, infrastruktūras un ainavu objektus.

Šogad skates galvenais partneris ir zīmols Ceresit ar kompāniju Henkel Balti OU. Skates norisi atbalsta Saint-GobainMiTek BalticEJOTBaumitGeberitCollomixAlejas projektiLandscape ConstructionS.B.C.PERI un Tikkurila.

 

Skates rīkotāju partneri ir 15 būvniecības nozares nevalstiskās organizācijas, Būvniecības valsts kontroles birojs, VAS Valsts nekustamie īpašumi, Latvijas Pašvaldību savienība, Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, RISEBA FAD un nozares žurnāls Būvinženieris.

Informatīvie atbalstītāji: žurnāls Būvinženieris, LETA, Nozare.lv, building.lv, archidea.lv, abc.lv, buvbaze.lv.

 

Vairāk informācijas – skates koordinatore Baiba Mierkalne, tālrunis 26484891, e-pasts gadabuve@gmail.com.

Buvinzenieru Savieniba @latvijas_buvinzenieru_savienba
https://www.buvbaze.lv/latvijas_buvinzenieru_savienba/
3 gadi 5 mēnešu 12 dienu portālā
Bija online 16 oktobrī 11:56
Meklētājs būvniecības nozarē