Jaunajā Būvinženierī  romantisma pērle Siguldā, Rīgas lidosta pārmaiņu priekšvakarā Ziņas

Jaunajā Būvinženierī romantisma pērle Siguldā, Rīgas lidosta pārmaiņu priekšvakarā

Ceturtdiena, 24 februārī, 2022

Žurnālā Būvinženieris Nr.84:

Aktualitātes

Būvniecībā labi izaugsmes priekšnosacījumi arī šogad
Latvijas būvniecības nozarē 2022.gadam vajadzētu būt pietiekami labam, prognozē Mārtiņš Āboliņš, AS Citadele banka ekonomists.  Viņš norāda, ka Latvijas ekonomikas atkopšanās no Covid-19 pandēmijas šoka 2020.gada pavasarī ir bijusi ievērojami straujāka nekā citās Eiropas valstīs, un mazāk nekā divus gadus pēc pandēmijas sākuma Latvijas ekonomika ir sasniegusi iepriekšējo IKP līmeni.

Būvuzņēmumus likvidē divreiz vairāk nekā reģistrē
Vēl 2019.gadā būvniecībā strādājošo uzņēmumu skaits pieauga, jo reģistrēto uzņēmumu bija vairāk nekā likvidēto, taču pēdējie divi gadi jau iezīmējuši pretēju dinamiku – likvidēto uzņēmumu nozarē bijis vairāk nekā jaunreģistrēto. To ietekmējis gan mazāks jauno uzņēmumu skaits, kas nozarē reģistrēti pēdējos gados, gan arī likvidēto uzņēmumu skaita pieaugums, liecina Lursoft pētījuma dati.

Uzbekistānā būvspeciālistus plāno vērtēt kā Latvijā
Pagājušā gada nogalē notika biedrības Cleantech Latvia organizēta Latvijas delegācijas darba vizīte Uzbekistānas Republikā. Vizītes mērķis – iepazīstināt Uzbekistānas Celtniecības ministrijas amatpersonas un profesionālo organizāciju pārstāvjus ar būvspeciālistu sertifikāciju Latvijā.

Personība

Optimistiskais ceļinieks
Visa aktīvā darba dzīve aizritējusi uzņēmumā Ceļuprojekts. Kopš 1963.gada iziets cauri visām uzņēmuma nodaļām, katrā no tām jūtot dinamiku un aizrautību. Viens no sava gadagājuma spilgtākajiem ceļiniekiem, kas atstājis paliekošas vērtības Latvijas ceļu izskatā, racionālus un izsvērtus inženiertehniskos risinājumus. Viņš – AS Ceļuprojekts padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gulbis – 2021.gadā par mūža ieguldījumu būvindustrijā saņēma valstī augstāko nozares apbalvojumu Būvindustrijas lielo balvu Pamatakmeni.

Inženieriem darbs būs vienmēr
Apbalvojuma Būvindustrijas lielā balva 2020 laureāts kategorijā Gada jaunais inženieris Dāvis Golds intervijā Būvinženierim pauž gandarījumu par augsto novērtējumu. Viņš nenoliedz – liela loma prestižā nozares apbalvojuma saņemšanā bijusi arī veiksmei, kāda varbūt ne vienmēr uzsmaida jauniem inženieriem – ar kolēģu tūlītēju uzticēšanos un jaunam speciālistam doto iespēju jau no paša sākuma apliecināt savu varēšanu.

Būve

Siguldas Jaunās pils jaunā dzīve
Vairāk nekā četrus gadus Siguldas Jaunajā pilī norisinājās apjomīga pārbūve un restaurācija. Tagad pils var lepoties ar atgūto krāšņumu un atjaunoto pagājušā gadsimta 30.gados tapušo unikālo nacionālā romantisma stilā veidoto interjeru.
Lidl Loģistikas centrs sper platu soli nākotnē
Mazumtirdzniecības uzņēmuma Lidl loģistikas centrs skatē Gada labākā būve Latvijā 2020 nominācijā Ražošanas ēka ieguva 1.vietu. Tituls saņemts pelnīti – līdztekus vērienīgumam un apjomam centrs var lepoties ar daudzām inovācijām, īpašu uzsvaru liekot uz energoefektivitāti, ilgtspēju un atbilstību starptautiskā EDGE būvniecības sertifikāta prasībām.

Koka būve

Inovatīvs bērnudārzs Salaspilī
Salaspilī 7.pirmsskolas izglītības iestāde ir jāizceļ ne tikai tāpēc, ka tā nodrošinās papildus 288 vietas bērniem, un pat ne tāpēc, ka tā tiks būvēta no koka konstrukcijām. Tā izceļas starp vairākām citām izglītības iestāžu būvēm kā energoefektīva ēka, kurā dabisko materiālu izmantojums nodrošinās veselīgu vidi jaunajai paaudzei.

Energoefektivitāte

Klimatam draudzīgs risinājums
Galvenokārt siltumapgādes sistēmā tiek integrēti lieli centralizētie saules kolektoru parki, bet ir ļoti maz informācijas par nelieliem decentralizētiem risinājumiem, kad, piemēram, uz mājsaimniecības jumta izvietoti saules kolektori būtu pieslēgti pie centralizētajiem siltumtīkliem. Decentralizēto saules kolektoru integrēšana pilsētas centralizētajā siltumapgādes sistēmā ir viens no risinājumiem, kā samazināt siltumnīcefekta gāzu izmešus, vienlaikus uzlabojot kopējo sistēmas efektivitāti.

Inovācijas

Stiklplasts kesonu izgatavošanai
Lai virs ūdens būvēta konstrukcija droši un nekustīgi stāvētu paredzētajā vietā, ņemot vērā platformu un iekārtu svaru, ūdens viļņus, vēju un citus apstākļus, nepieciešams izbūvēt augstas stiprības pamatus. Pagaidām šādu konstrukciju pamatu veidošanai lieto kesonus, ko izgatavo no tērauda. Rīgas Tehniskās universitātes Būvniecības inženierzinātņu fakultātes Būvniecības bakalaurants Ivo Liepa savā bakalaura izpētes darbā Stiklplasta piemērotības novērtēšana kesonu izgatavošanai aplūko alternatīvu un inovatīvu kesonu ražošanas metodi.

 

Mantojums

Prestižs Rīgas pilī
Pils atjaunošanas darbi ietvēra daudzus inovatīvus risinājumus, kuri Latvijā lietoti pirmoreiz. Ar Rīgas pils atjaunošanas darbu procesā gūto pieredzi dalās Rīgas pils priekšpils un austrumu piebūves restaurācijas un rekonstrukcijas projekta autors arhitekts Artūrs Lapiņš.
Divas pērles viena ezera krastos
Arhitektūras vēsturniece Inese Grandāne iepazīstina ar diviem atšķirīgiem, arhitektoniski un vēsturiski savdabīgiem dievnamiem, kas ikdienā slēpjas no daudzu acīm. Abi dievnami atrodas pie Ķīšezera, tikai katrs savā krastā – Gustava Ādolfa baznīca Mežaparkā un Jaunciema baznīca.

 

Infrastruktūra

Jaunā dzelzceļa stacija pie lidostas Rīga namdurvīm
Viens no iespaidīgākajiem Latvijas Rail Baltica posma objektiem ir stacijas un saistītās infrastruktūras izbūve lidostā Rīga, kas aizsākās 2021.gadā. Ikvienam, kurš dosies uz lidostu Rīga un no tās, 2025.gada beigās skatam pavērsies iespaidīga koka elementu ēkas fasāde, uz estakādēm izvietotas dzelzceļa sliedes un uzlabota, mūsdienīga apkārtējā infrastruktūra.

vai pa e-pastu buvinzenieris@blbs.lv.


Vineta Silberga @vineta_silberga
https://www.buvbaze.lv/vineta_silberga/
6 gadu 11 mēnešu 1 diena portālā
Bija online 25 augustā 12:04
Meklētājs būvniecības nozarē