Īrnieki izvēlas mazākus mājokļus. Dzīvojamo telpu īres tirgus 2022.gada tendences Ziņas

Īrnieki izvēlas mazākus mājokļus. Dzīvojamo telpu īres tirgus 2022.gada tendences

Otrdiena, 8 februārī, 2022

Uz Covid-19 pandēmijas un ievērojamā komunālo izmaksu pieauguma fona dzīvojamo māju īres tirgus saglabājas samērā stabils. Tajā pašā laikā ir parādījušās jaunas tendences. Piemēram, arvien vairāk cilvēku būs gatavi mainīt trīsistabu dzīvokļus pret vienistabas dzīvokļiem, stāsta KA Invest Group vadītājs Aleksejs Kaškarovs. Viņš prognozē arī citas izmaiņas īres tirgus biznesā.

Jo mazāka platība, jo mazāki komunālie maksājumi

Būtiska pēdējā laika tendence ir tāda, ka īrnieki no lielajiem dzīvokļiem sāk pārvākties uz maziem. "Lielie rēķini par apkuri, elektrību un gāzi, atkritumu apsaimniekošanu liek cilvēkiem mainīt 3-4 istabu dzīvokļus pret 1-2 istabu dzīvokļiem. Mums jau ir pirmie klienti, kuri plāno pāriet no trīsistabu dzīvokļiem uz vienistabas. Šī tendence skars visu nekustamo īpašumu tirgu, ne tikai īres segmentu," atzīmē KA Invest Group vadītājs Aleksejs Kaškarovs, piebilstot, ka Rīgā nav nekas neparasts, ka vecāka gadagājuma cilvēks trīsistabu dzīvoklī dzīvo viens (bērni izauguši un aizgājuši, dzīvesbiedrs miris), bet maksāt rēķinus kļūst ar katru dienu grūtāk. Cilvēki sāk domāt par pārcelšanos.

Pēc Alekseja Kaškarova domām, skaidrāk šo tendenci redzēsim tuvāk šī gada pavasarim. Tiem, kas dzīvo īrētā mājoklī, ir arī vieglāk pārcelties tāpēc, ka cenas īres dzīvokļiem neaug tik strauji kā tiem, kas paredzēti pārdošanai.

Uzņēmums KA Invest Group darbojas budžeta mājokļu segmentā, piedāvājot vienistabas dzīvokļus un studijas tipa dzīvokļus platībā no 20 līdz 40 kvadrātmetriem ar izmaksām no 180 līdz 280 eiro mēnesī. Lielākā daļa piedāvājumu ir cenu diapazonā no 200 līdz 220 eiro mēnesī. Divistabu dzīvokļi - no 40 līdz 55 kvadrātmetriem maksā no 250 līdz 350 eiro, atkarībā no objekta platības un stāvokļa. "Trīsistabu dzīvokļi pēc cenas praktiski neatšķiras no divistabu dzīvokļiem - no 290 līdz 350 eiro. Bet ekspozīcijas laiks jeb tas, cik ilgs laiks ir nepieciešams, līdz tiek noslēgts līgums kopš objekta parādīšanās tirgū, ir garāks - cilvēki labprātāk izvēlas īrēt 1-2 istabu dzīvokļus," skaidro Aleksejs Kaškarovs.

Trīsistabu dzīvokļi veido aptuveni 2% no KA Invest Group īpašumu portfeļa, un budžeta un komforta segmentā tiem nav vislielākais noiets. "Trīsistabu dzīvokļos investēt neplānojam, jo tiem ir vismazākā kvadrātmetra atdeve," piebilst KA Invest Group vadītājs.

Cenas uzrādīs mērenu pieaugumu

Kā norāda KA Invest Group īpašnieks, neskatoties uz straujo komunālo izmaksu, būvniecības izmaksu, remonta un mēbeļu cenu kāpumu, cenu pieaugums īres mājokļu tirgū būs mērens. "Tirgus ir kļuvis daudz konkurētspējīgāks. Pirms desmit gadiem, kad ienācām Latvijas tirgū, šeit tikpat kā nebija lielu spēlētāju. Tagad redzam, ka tiek celtas jaunas ēkas izīrēšanai. Tā ir arī jauna tirgus tendence. Arvien vairāk investoru ir gatavi ieguldīt īres biznesā," atzīmē eksperts.

Līdz 2022.gada beigām piedāvājumā Latvijas galvaspilsētā parādīsies vairāki simti jaunu īres dzīvokļu. "Pagaidām mājokļi ir samērā dārgi, un mēs uzvaram ar cenām, jo piedāvājam nelielus, nemēbelētus ekonomiskās klases dzīvokļus. Bet ir gan piedāvājumi, gan konkurence," stāsta Aleksejs Kaškarovs

Pēdējo 10-12 gadu laikā, pieaugot iedzīvotāju labklājībai, ir pieaugušas arī dzīvokļu cenas. Visstraujāk īres mājokļu cenas pieauga laikā no 2012. līdz 2016.gadam: lēto mājokļu segmentā par 10-12% gadā. Kopš 2016.gada cenas jau ir turpinājušas augt lēnāk - aptuveni par 5% gadā. "No vienas puses, tirgus ir kļuvis piesātināts, no otras puses, ir notikusi iedzīvotāju aizplūšana no Latvijas. Proti, tirgus ir sasniedzis līdzsvaru un joprojām nav iespējams pateikt, kas tieši diktē cenas - saimnieki vai īrnieki," skaidro KA Invest Group īpašnieks.

Īres cenas starp apkaimēm stipri neatšķiras

Īres cenas desmit gadu laikā ir pieaugušas par 50-80%. Daudz kas bijis atkarīgs no mājokļa kvalitātes un atrašanās vietas: prestižā apkaimē cenu pieaugums bijis lielāks. Taču budžeta īres dzīvokļu cenas nav īpaši pieaugušas un šodien praktiski nav atkarīgas no apkaimes. "Mums ir liela koka ēka Grīziņkalnā (Avotu ielā 76), arhitektūras piemineklis, kas atrodas starp trim ielām (Avotu, Lienes un Mūrnieku), blakus ir vairākas sabiedriskā transporta pieturas, līdz centram iespējams aiziet kājām. Un ir māja Jaunmīlgrāvī (Ezera iela 18), industriālā apkaimē, 13 kilometrus no centra. Bet īres cenas atšķirība analogā mājoklī ir minimāla - 10-20%. Tajā pašā laikā pārdodamo dzīvokļu cena par kvadrātmetru šajās divās apkaimēs atšķiras divas reizes," atzīmē Aleksejs Kaškarovs.

Pandēmijas laikā dzīvoklis daudziem ir kļuvis arī par biroju, tāpēc priekšplānā izvirzās komforts un ērtības. Iespējams, ka IT speciālistam vai kurjeram būtu ērtāk īrēt dzīvokli Mangaļos, jo blakus būs bezmaksas autostāvvieta, kas nebūtu pieejama pilsētas centrā, kur par stāvvietu būs jāmaksā.

Cilvēki uzticas pirmskara mājām vairāk, nekā sērijveida apbūvei

Īrnieki arvien retāk piekrīt mitināties dzīvokļos ar vecu "padomju" remontu, dodot priekšroku kvalitatīvākai dzīvojamai telpai. "Mēs redzam, ka cilvēkiem ir nauda, lai maksātu par ērtiem, tīriem un labi aprīkotiem dzīvokļiem. Pieprasītas ir arī pirmskara mājas - tās ir ļoti kvalitatīvas un ir saglabājušas savu vēsturisko autentiskumu. Cilvēki redz, ka toreiz ēkas tika celtas vairākiem gadsimtiem, un, ja tās tiek uzraudzītas un remontētas, tās stāvēs vēl ilgus gadus," atzīmē Aleksejs Kaškarovs. "Piemēram, viena no mūsu ēkām Maskavas ielā 39 ir vācu arhitektu būvēts arhitektūras piemineklis ar ļoti interesantu fasādi, pagalmu, vīnogulājiem. Esam pilnībā saglabājuši pagalma autentiskumu, logu dekoru. Šajā mājā vidējā dzīvokļa platība ir aptuveni 50 kvadrātmetri. Atšķirībā no citiem mūsu objektiem, kur 80% ir vienistabas dzīvokļi, šajā objektā galvenokārt ir divistabu dzīvokļi. Un tie ir ļoti pieprasīti."

Nemainīga saglabājas arī interese par studijas tipa dzīvokļiem. Tas ir aktuāli gan vienistabas, gan divistabu dzīvokļiem.

Februārī īrēt ir izdevīgāk, nekā augustā

Ziemas mēneši īres mājokļiem ir diezgan vāja sezona. Pieprasījuma kāpums parasti ir vērojams tuvāk rudenim, kad pilsētā atgriežas studenti un jaunie speciālisti, kuri meklē dzīvokli darba vai studiju tuvumā. "Ieteikums tiem, kuri vēlas īrēt labu un pieejamu mājokli - labāk to darīt tagad, ziemā. Jūlijā un augustā uz sev tīkamu dzīvokli var nākties stāvēt rindā. Pagājušogad augustā vienas dienas laikā "aizgāja" pieci dzīvokļi, un tas bija tikai vienā nelielā objektā. Mums nācās klientiem atteikt," atzīmē Aleksejs Kaškarovs. Viņaprāt, tagad labu dzīvokļu netrūkst ne ekonomiskajā, ne luksusa klasē.

Par uzņēmumu grupu KA Invest Group

KA Invest Group apvieno virkni uzņēmumu, no kuriem lielākie ir KA Management un KA Invest Group. Grupā ietilpstošo uzņēmumu galvenā darbības joma ir dzīvojamo un komercplatību iznomāšana, kā arī nekustamo īpašumu apsaimniekošana un uzturēšana. Pamatā mājokļu segmenta īres portfeli veido 1 un 2 istabu dzīvokļi, bieži vien studijas tipa, renovētās vēsturiskās ēkās ar jaunām un mūsdienīgām komunikācijām.

Kopumā KA Invest Group īres piedāvājumā un apsaimniekošanā ir aptuveni 400 komforta un ekonomiskās klases dzīvokļi Rīgā - Maskavas ielā 39, Ezera ielā 18, Avotu ielā 76, Bruņinieku ielā 155, Viļānu ielā 7 un Hāpsalas ielā 12, kā arī astoņas komerctelpas pilsētas centrā. Uzņēmumu grupas īpašnieks un vadītājs ir uzņēmējs no Izraēlas Aleksejs Kaškarovs, kuram ir vairāk nekā 15 gadu starptautiska pieredze īres īpašumu nozarē Izraēlā. Latvijā Aleksejs Kaškarovs savu darbību uzsāka 2010.gadā. KA Invest Group klienti Latvijā ir vietējie īrnieki ar vidējiem un zemiem ienākumiem.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē