Lasītava: Jūsu īpašuma sirdsmieram svētku laikā Aktuālie padomi
Foto: www.pixabay.com

Lasītava: Jūsu īpašuma sirdsmieram svētku laikā

Piektdiena, 17 decembrī, 2021

Lai arī pandēmija ieviesusi savas korekcijas, svētku brīvdienas neviens nav atcēlis. Daudzi no mums tās izmantos, lai dotos ārpus mājām uz ilgāku laiku – kāds uz savu lauku īpašumu, cits ilgi gaidītajā ceļojumā, kāds vienkārši pamainīs vidi tepat Latvijā. Diemžēl svētku brīvdienas ir īstais “pļaujas laiks” arī mājokļu apzadzējiem.

 

Patiesībā viss ir diezgan vienkārši – gribi justies droši par savu īpašumu prombūtnes laikā, parūpējies savlaicīgi par tā drošību! Ir lietas, kuru ieviešana prasīs mazliet vairāk laika, bet ir arī tādi piesardzības pasākumi, ko paveikt ātri, vienkārši un paša spēkiem. Piedāvājam jums vairākas idejas, kā sagatavot savu mājokli īsākas vai garākas prombūtnes laikam.

 

Trīs elementāras drošības pamatprincipi:

  • laba teritorijas redzamība un pārskatāmība plus labs apgaismojums diennakts tumšajā laikā;
  • apgrūtināta piekļuve īpašumam – vienmēr aizslēgtas durvis, vārti, aizvērti logi plus apsardzes sistēma, videonovērošana;
  • informatīvi brīdinājumi – plāksnītes ar uzrakstu “Privātīpašums”, “Nikns suns”, “Īpašums pievienots apsardzes sistēmai” u.c.

 

Gudrais teritorijas apgaismojums

 

Kustības un klātbūtnes sensori, kas automātiski ieslēdz apgaismojumu, kontroles teritorijā parādoties kustīgam objektam, ir labs risinājums gan pašu ērtībām, gan drošības funkcijai. Negaidīta gaismas ieslēgšanās tumšā, svešā teritorijā liks justies neomulīgi ikvienam garnadzim, turklāt radīs aizdomas, ka kāds ir mājās. Šādu sensoru ražotāji arvien domā par jaunām iespējām, kā sensorus padarīt gudrākus un to funkcijas daudzveidīgākas. Piemēram, apgaismojuma intensitātes automātiska regulēšana, savietojamība ar citiem gaismas ķermeņiem un spuldzēm, vairāku veidu sensoru (mikroviļņu, ultraskaņas, infrasarkano) apvienojums vienā iekārtā, attālināta vadība u.c. Šāda tipa apgaismojumu ieteicams izvietot pie iebraucamā ceļa, vārtiem, pagalmā, uz terases, pie ieejas durvīm un gar celiņiem dārzā.

 

Mājas apsardzes sistēma

 

Ierīkojiet drošu apsardzes sistēmu, kas ietver signalizāciju un videonovērošanu. Tas ļaus jums uzraudzīt mājas drošību arī no viedtālruņa. Pārliecinieties, ka novērošanas kameras novietotas labi redzamās vietās. Pie vārtiem, ārdurvīm, logiem uzlīmējiet uzlīmes, kas informē, ka īpašums pievienots centralizētajai apsardzes sistēmai. Ja apsardzes sistēma jums jau ir, pārbaudiet, vai tā joprojām labi funkcionē caur viedtālruni, vai nav nepieciešams nomainīt baterijas kādam elementam u.tml.

 

Videokameras imitācija

 

Ja apsardzes sistēmas ierīkošanai jums vairs nepietiek laika, risinājums ir videokameras imitācija jeb butaforija. Vizuāli šīs ierīces izskatās pēc īstām videokamerām. Realitātes iespaidu pastiprina korpusā iebūvēts sarkana, mirgojoša LED gaismiņa. Atkarībā no modeļa šīs kameras-mulāžas arī grozās no vienas puses uz otru. Lai arī neīstas, šāda tipa “videokameras” var pasargāt no garnadžu ielaušanās, jo vizuāli tās tiešām neatšķiras no reāli filmējošajām.

 

Logu aizsardzībai

 

Pirmā stāva logi ir ceļš, ko laupītāji izmanto itin bieži, lai iekļūtu noskatītajā objektā. Ja zaglis logu nevar uzlauzt divu minūšu laikā, viņš vai nu mūk vai meklē citus ielaušanās veidus. Logu aizsardzībai pret uzlaušanu izmantojami speciāli blokatori, ko, sekojot norādījumiem, katrs var uzstādīt paša spēkiem. Šāds logu sargs nepakļaujas loga uzlaušanai un, ja vēlas iekļūt telpā, jāizsit loga stikls. Zagļi ne vienmēr vēlas ar to riskēt. Savukārt, stikloto virsmu pārklājot ar speciālu aizsargplēvi, stikls iegūs lielāku izturību pret izsišanu. Aizsargplēve ir pilnībā caurspīdīga un aizsardzībai pret ielaušanos ieteicamais plēves biezums ir 330 mikronu.

 

Izšķūrēts pagalms

 

Ziemā, dodoties prom no privātīpašuma uz ilgāku laiku, parūpējaties par notīrītu sniegu un izmīdītām taciņām. Auto riepu nospiedumi, daudz pēdu pagalmā liecina, ka īpašums ir apdzīvots. Protams, jārēķinās ar iespējamu snigšanu jūsu prombūtnes laikā, tāpēc, ja iespējams, vēlams palūgt kaimiņiem “izlaist” kādu riņķi ar lāpstu gar jūsu vārtiem vai izšķūrēt taciņu līdz namdurvīm.

 

Kaimiņu uzraudzība

 

Ja vien tas iespējams, sarunājiet ar kaimiņiem (draugiem, radiniekiem vai vienkārši labiem cilvēkiem), ka viņi “uzmetīs aci” jūsu īpašumam prombūtnes laikā. Palūdziet izņemt pasta sūtījumus, uzticiet kādus sīkus uzdevumus, piemēram, apliet augus, pabarot mājās palikušos mīluļus. Mēdz teikt, ka kaimiņu uzraudzība ir visuzticamākā, jo nereti tieši kaimiņi, pamanot svešas, iepriekš neredzētas personas klīstam pa apkārtni, nodod ziņu par tiem pārējiem apkārtnes iedzīvotājiem.

 

Daži būtiski “sīkumi”

 

Pirms došanās prom:

  • Divas līdz vienu nedēļu pirms aizceļošanas pārbaudiet ārdurvju slēdzenes mehānismu, vai tas darbojas pietiekami droši.
  • Pārliecinieties, ka caur logiem nav saskatāmas vērtīgas un laupītājus kārdinošas lietas. Novāciet uz laiku tās no redzesloka.
  • Aizveriet aizkarus un žalūzijas.
  • Pārbaudiet, vai visi logi ir cieši aizvērti.
  • Pārbaudiet garāžu – vai garāžas vārti droši noslēgti, ja auto paliek garāžā, vai tam darbojas signalizācija, vai “pa ķērienam” nav vērtīgi instrumenti vai tml.
  • Pārbaudiet, vai priekšnamā nav atstātas atslēgas, somas ar vērtīgu saturu, auto dokumenti u.tml.
  • Visbeidzot – lai cik vilinoši ir informēt savus sociālo tīklu sekotājus par jūsu lieliskajām brīvdienām, labāk dariet to pēc atgriešanās mājās. Ne vienmēr visiem ir jāzina, ka jūsu māja šobrīd tukša.

 

Lai skaists Ziemassvētku gaidīšanas laiks un brīnišķīgas svētku brīvdienas!

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 20 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē