PADOMI: Kādi darbi jāpaveic, atstājot mājokli uz ilgāku laiku Aktuālie padomi

PADOMI: Kādi darbi jāpaveic, atstājot mājokli uz ilgāku laiku

Otrdiena, 26 jūnijā, 2018

Vasara ir atvaļinājumu laiks. Pirms dodies atpūtā, neaizmirsti parūpēties par savu mājokli, lai, atgriežoties no atvaļinājuma, tevi negaidītu nepatīkami pārsteigumi. Iepazīsties ar darāmo lietu sarakstu – 5 lietām, kas jāpaveic, lai varētu ar mierīgu sirdi baudīt atpūtu!

1. Parūpējies par telpaugiem un mājdzīvniekiem
Dodoties prom uz ilgāku laiku, aktuāls kļūst jautājums par to, kurš izvedīs suni vai pabaros zelta zivtiņu. Tāpēc jau laicīgi apjautājies par radu un draugu plāniem tava atvaļinājuma laikā. Lai pārāk neapgrūtinātu draugus, varbūt vari sadalīt pienākumus starp vairākiem cilvēkiem?
Ja mājās plāno nebūt ilgāk par nedēļu, neaizmirsti palūgt kādu apliet istabas augus vai apdomā autonomās laistīšanas sistēmas iegādi – vasaras laikā augiem nepieciešama regulāra laistīšana, jo pat pāris dienu laikā augsne var pārvērsties par tuksnesi.

2. Pasts un kaimiņi
Vai zināji, ka pilna pastkastīte var signalizēt garnadžiem, ka mājas saimnieki ir prom jau ilgāku laiku? Tāpēc, ja regulāri saņem reklāmas un citus pasta sūtījumus, palūdz kaimiņiem reizi pāris dienās iztukšot tavu pastkastīti. Lieka piesardzība nenāks par ļaunu!
Tāpat neaizmirsti atstāt kaimiņiem savu tālruņa numuru gadījumiem, ja tava atvaļinājuma laikā ar mājokli kas atgadās. Kā arī padomā – varbūt kādam no draugiem vai radiniekiem vari uzticēt savas mājas vai dzīvokļa atslēgas ārkārtas gadījumiem? Ja jā, tad iedod arī šī cilvēka tālruņa numuru kaimiņam – dubults neplīst!

3. Dabas untumi
Latvijas vasaras ir neparedzamas! Pat ja laika ziņas sola sauli un bezvēju, promejot pārbaudi, vai visi logi un balkona durvis ir cieši aizvērti. Ja tev ir piemājas dārzs – pārbaudi, vai dārza mēbeles ir savās vietās un nostiprinātas. Ja iespējams – ienes tās garāžā vai mājā. Tāpat neatstāj dārzā nepieskatītus velosipēdus vai dārza tehniku – jebko, kas vētras laikā varētu krist vai tikt sabojāts salīstot.

4. Signalizācija vai videonovērošana?
Vasarā, kad vairums cilvēku dodas uz laukiem vai pavada atvaļinājumu ārzemēs, palielinās mājokļu zādzību skaits – nepieskatītas mājas un dzīvokļi ir garnadžu paradīze! Ja neesi vēl to izdarījis, pirms atvaļinājuma apsver ierīkot signalizāciju ar apsardzi. Mūsdienās šis pakalpojums ir pieejams ikvienam maciņam! Savukārt, ja tev jau ir līgums ar apsardzes firmu, neaizmirsti piezvanīt un brīdināt par savu prombūtni.
Ja tomēr nevēlies sava mājokļa drošību uzticēt apsardzes firmai, apdomā videonovērošanas ierīkošanu. Savieno novērošanas kameru ar savu mobilo tālruni un varēsi vērot mājā vai dzīvoklī notiekošo no jebkuras vietas pasaulē!

5. Elektrība, gāze, ūdens

Pirms dodies ārā no mājas, vēlreiz pārbaudi, vai visas elektroierīces ir izslēgtas, gāze aizgriezta, un vannā netek ūdens. Lai gan vasarā retāk notiek tādi ar mājokli saistīti negadījumi kā ūdens cauruļu plīšana vai citas inženierkomunikāciju avārijas, labāk būt piesardzīgam nekā pēc tam nožēlot. Ja iespējams, atslēdz ūdens un gāzes padevi, bet lielākās elektroierīces – televizoru, datoru, ūdens boileri – atvieno no strāvas.

Avots: dzivenotiek
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 15 dienu portālā
Bija online pirms 1 stundas
Meklētājs būvniecības nozarē