No 1. decembra energomarģējums ir jaunā veidolā, noslēdzoties pārejas laikam Ziņas

No 1. decembra energomarģējums ir jaunā veidolā, noslēdzoties pārejas laikam

Piektdiena, 17 decembrī, 2021

Elektrum Energoefektivitātes centra speciāliste Anna Luīze Blodone atgādina, ka no 2021. gada 1. marta visās klātienes tirdzniecības vietās un arī tiešsaistē stājās spēkā jauni energomarķējumi ar izmaiņām gan enerģijas patēriņa skalā, gan arī tā formātā un dizainā. No 2021. gada 1.decembra energomarķējumus vecajā dizainā vairs nebūs iespējams ieraudzīt ledusskapjiem, saldētavām, veļas mazgājamām mašīnām, trauku mazgājamām mašīnām, televizoriem. Kādu informāciju par elektroierīcēm ietver energomarķējums un kam pievērst uzmanību, iegādājoties jaunas elektroierīces?

Visām lielajām sadzīves elektroierīcēm ir piešķirts energomarķējums. Krāsainā uzlīme ir palīgs energoefektīvas ierīces iegādē gan cepeškrāsnīm, ledusskapjiem un saldētavām, trauku mazgājamajām mašīnām, veļas mazgājamajām mašīnām un žāvētājiem, gan arī gaisa kondicionieriem, televizoriem, tvaika nosūcējiem un spuldzēm. Tas sniedz iespēju viegli salīdzināt dažādu ražotāju un modeļu ierīču enerģijas patēriņu, skaņas līmeni, energoefektivitātes klasi un citus parametrus. Vienīgās ierīces, kurām energomarķējums netiek veidots, ir putekļsūcēji, mazā sadzīves tehnika, t.sk. mikroviļņu krāsnis, gaisa mitrinātāji.

Jaunais energomarķējums ir piešķirts šādām preču grupām:

  • ledusskapji un saldētavas,
  • veļas mazgājamās mašīnas ar un bez iebūvēta veļas žāvētāja,
  • trauku mazgājamās mašīnas,
  • televizori un elektroniskie displeji,
  • gaismekļi un spuldzes.

Kādas ir galvenās atšķirības starp veco un jauno energomarķējumu?

1. Turpmāk skala no A līdz G
Energoefektivitātes skala atgriežas pie vēsturiskās enerģijas patēriņa skalas no A līdz G, kas ir vienkāršāka un klientiem daudz saprotamāka. Līdz ar to energoefektivitātes klases ar vienu vai vairākiem plusiņiem (A+, A++, A+++) vairs netiek lietotas. Energoefektīvākās ierīces, kas vecajā veidā marķētas kā A+++, saskaņā ar jauno energomarķējumu atbilst aptuveni B vai C klasei. Saprotams, to elektrības patēriņš nemainīsies. Var paredzēt, ka sākotnēji A klases ierīču klāsts tirgū būs mazs – šī klase ir rezervēta vēl energoefektīvām precēm, ko varēsim iegādāties nākotnē.

Attēlā ir veļasmašīnas energomarķējuma salīdzinājums – kreisajā pusē līdz 2020. gadam, savukārt labajā pusē no 2021. gada 1. marta.

2. Precīzāks elektroierīces patēriņš

Līdz ar izmaiņām marķējumā ir pārskatīts arī veids, kā aprēķina ierīču elektrības patēriņu. Turpmāk gan veļas un trauku mazgājamām mašīnām, gan arī televizoriem energomarķējumā norādītās kilovatstundas aprēķinātas, pieņemot noteiktu to lietošanas reižu skaitu gadā.

Piemēram, veļas un trauku mašīnai gada elektrības patēriņš līdz šim bija norādīts, pieņemot, ka veļu vai traukus mazgā konkrētas reizes gada laikā. Jaunajā energomarķējumā šo ierīču elektrības patēriņš ir norādīts precīzi 100 mazgāšanas cikliem, tādējādi jaunajā marķējumā norādīto kWh skaits būs mazāks.

Savukārt televizoriem vecajā marķējumā gada elektrības patēriņš tika noteikts, pieņemot, ka televizors ir ieslēgts vidēji 4 stundas dienā. Jaunajā marķējumā patēriņš ir norādīts 1000 lietošanas stundām.

3. Jauns elements marķējumā – QR kods

Marķējuma augšējā labajā stūrī ir pieejams QR kods – svītrkods, ko lieto, lai klientam sniegtu iespēju iepazīties ar papildu informāciju par nolūkoto preci. Lielākajai daļai viedtālruņu kamerā ir iebūvēta QR kodu lasīšana, taču, ja nav, ir pieejamas atsevišķas bezmaksas lietotnes.

Atverot tālruņa kameru vai lietotni un pavēršot tālruni pret QR kodu, atvērsies mājaslapa ar ražotāja sagatavotu papildinformāciju par konkrēto preci.

4. Pārskatāmāks dizains
Visbeidzot, izstrādājot jauno marķējumu, ir domāts arī par tā vizuālo saprotamību. Jaunajā energomarķējumā ierīču elektrības patēriņš ir attēlots pamanāmākā veidā – marķējuma vidējā daļā, turklāt visām elektroierīču grupām ievērots vienots marķējuma dizains. Tāpat marķējuma apakšējā daļā ir izvietotas dažādas piktogrammas, kas informē par izvēlētās elektroierīces parametriem. Lielākā daļa no piktogrammām ir tādas pašas kā vecajā marķējumā, tikai ar uzlabotu dizainu, bet atsevišķas piktogrammas ir ieviestas no jauna. Lai uzzinātu vairāk, aicinām iepazīties ar katras ierīces energomarķējuma piktogrammu skaidrojumu!

Gaismekļu un spuldžu veco energomarķējumu tirdzniecības vietās varēs vēl sastapt līdz pat 2023. gada 1. martam. Savukārt citām elektroierīču grupām, piemēram, gaisa kondicionieriem, atsevišķiem veļas žāvētājiem, ūdens sildītājiem u. c. jauno energomarķējumu ieviesīs pakāpeniski no 2022. gada saskaņā ar attiecīgajām Eiropas Savienības regulām un to darbību.

Izvērstāku skaidrojošu informāciju par katras ierīces energomarķējumu aicinām skatīt gan elektrum.lv, kā arī Elektrum mobilās lietotnes sadaļā "Energoefektivitāte". Ja rodas papildu jautājumi, labprāt sniegsim bezmaksas konsultāciju energoefektivitātē!

Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.buvbaze.lv/user_3213148/
5 gadu 9 mēnešu 18 dienu portālā
Bija online 5 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē