Lasītava: Ugunsdrošība mājoklī Aktuālie padomi

Lasītava: Ugunsdrošība mājoklī

Trešdiena, 17 novembrī, 2021

Tumšajā gadalaikā vairāk kā jebkad cilvēki ilgojas pēc gaismas un siltuma. Dzīvā uguns, dažādas apgaismes un siltuma ierīces kļūst par mūsu ikdienas sabiedrotajiem. Tomēr nereti omulības un jaukas gaisotnes vārdā tiek aizmirsts par elementārām ugunsdrošības prasībām.

 

Šobrīd, kad pandēmijas dēļ savās dzīvesvietās esam spiesti pavadīt daudz vairāk laika kā “normālajā” ikdienā, ugunsdrošībai pievēršama jo īpaša uzmanība. Saskaņā ar spēkā esošajiem Ugunsdrošības noteikumiem (LR Ministru kabineta noteikumi Nr. 238) fizisko un juridisko personu pienākums ir nepieļaut ugunsgrēka izcelšanos. Ikdienā izvairīties no ugunsnelaimes varam, ievērojot vairākus, pavisam vienkāršus nosacījumus.

 

Skaļais glābējs dūmu detektors

 

Kā zināms, kopš 2020.gada 1.janvāra dūmu detektori ir obligāta prasība ikvienā mājoklī. Ja dūmu detektors nav ierīkots, saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa 179. pantu soda apmērs fiziskajām personām ir 30 līdz 280 eiro savukārt juridiskajām personām – 280 līdz 1400 eiro.

 

Dūmu detektors ir autonoma, bezvadu ierīce, kas pie noteiktas dūmu koncentrācijas, reaģē ar 80 – 85 dB skaļu signālu. Detektors darbojas ar lokālu strāvas avotu – nomaināmām baterijām vai iebūvētu akumulatoru. Mājokļiem, kas pievienoti ēku apsardzes sistēmām, var izmantot konvencionālos jeb analogos dūmu detektorus, ko pievieno signalizācijas sistēmai.

 

Svarīgi par dūmu detektoriem:

  • Skaits – vismaz viens detektors katrā dzīvoklī vai pa vienam detektoram katrā privātmājas stāvā.
  • Novietojums – telpas vidū pie griestiem. Vispiemērotākā vieta – guļamistabas un gaiteņa griesti netālu no guļamistabas durvīm
  • Kvalitāte – uz detektora korpusa jābūt CE marķējumam un norādei par atbilstību Eiropas standartam EN 14604. Ierīces lietošanas instrukcijas teksts valsts valodā.
  • Apkope – savlaicīga baterijas nomaiņa (par savlaicīgu nomaiņu ziņo baterijas jaudas automātiskā kontrole), regulāra darbības pārbaude, nospiežot testa pogu.

 

Ugunsdzēsības aparāts privātmājās

 

Augstāk minētie noteikumi arī nosaka obligātu ugunsdzēsības aparāta ieviešanu ikvienā privātmājā kopš 2020. gada 1. janvāra. Ugunsdzēsības jeb ugunsdzēšamais aparāts ir vienkārši un efektīvi lietojama ierīce ugunsgrēka vai aizdegšanās nodzēšanai to sākuma stadijā.

 

Svarīgi par ugunsdzēsības aparātiem:

  • Veids – mājsaimniecības vajadzībām piemērotākie ir ūdens putu vai pulvera ugunsdzēsības aparāti. Tos izmanto cietu materiālu, degošu šķidrumu, kūstošu materiālu dzēšanai un elektroiekārtu (līdz 1000 V) dzēšanai.
  • Kvalitāte – uz aparāta korpusa jābūt iespiestam individuālajam vai partijas numuram un CE atbilstības marķējumam.
  • Dzēšanas klase – privātmājas lietošanā paredzēta aparāta dzēšanas klasei jābūt vismaz 21A 113B.
  • Dzēšanas klases apzīmējumi – cipari pirms burtiem apzīmē aparāta dzēstspēju – lielāks skaitlis apzīmē augstāku dzēstspēju. Burtu apzīmējumi: A – cieti degoši materiāli (pārsvarā ikdienā lietojamās lietas), B – degoši šķidrumi (benzīns, dīzeļdegviela).
  • Skaits – vismaz viens ugunsdzēšamais aparāts privātmājā. Vislabāk – pa vienam aparātam katrā ēkas stāvā.
  • Novietojums – brīvi pieejamā un labi redzamā vietā, piemēram, guļamistabā vai virtuves tuvumā.
  • Apkope – jāveic sertificētos apkopes servisos atbilstoši ražotāja norādītajam termiņam vai arī, ja termiņš nav noteikts, tad reizi piecos gados. Regulāri veicama vizuālā apskate, vai aparāts nav bojāts, vai ir atbilstošs spiediena rādījums, vai neveidojas korozija.

 

Atcerieties – izmantojot ugunsdzēsības aparātu, drošības nolūkos dzēšana jāveic ne tuvāk kā viena metra attālumā no degošā objekta.

 

Ugunsdzēšamais pārklājs

 

Tie ir blīvi, ugunsizturīgi stiklašķiedras auduma pārsegi, ko izmanto efektīvai nelielu ugunsgrēku dzēšanai. Ātri uzliekot uz degošās zonas, tiek novērsta skābekļa piekļuve un noslāpētas liesmas. Mājas apstākļos šāds pārklājs noder, ja uzliesmojumu radījušas sveces, elektroniskas ierīces, aizdedzies apģērbs vai sākuši degt tauki virtuvē.

 

Ikdienā veicami drošības pasākumi

 

Lai rūpētos par ugunsdrošību savā mājoklī, jāievēro virkne ugunsdrošības nosacījumu. Atsevišķi noteikumi paredzēti gan privātmājām, gan daudzdzīvokļu ēkām, ar ko var iepazīties gan Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta interneta vietnē, gan vēršoties pie daudzdzīvokļu ēkas apsaimniekotāja u.tml. Šajā rakstā akcentējam svarīgākos, kas ievērojami tieši tagad – tumšajā rudens/ziemas periodā, laikā, kad daudzi no mums strādā no mājām un, protams, gaidot Ziemassvētkus.

 

  • Ja ēkas apkurei izmanto gāzi, vēlams uzstādīt detektoru, kas signalizē par gāzes noplūdi.
  • Ja ēkas apkurei izmanto cieto kurināmo vai, ja mājā ir kamīns, vēlams uzstādīt tvana gāzes (CO) jeb oglekļa monoksīda detektoru.
  • Nelietot bojātas elektroierīces, nepārbaudīt to darbību, pievienojot elektrotīklam.
  • Neatstāt bez uzraudzības ieslēgtu plīti, uz kuras gatavojas ēdiens.
  • Nežāvēt apavus un apģērbus uz sildierīcēm.
  • Dodoties prom no mājokļa, atslēgt elektriskās sildierīces (eļļas radiatori, siltā gaisa pūtēji u.tml.).
  • Izmantojot sveces, turēt tās attālu no viegli uzliesmojošiem priekšmetiem un sargāt no bērniem un dzīvniekiem. Īpaša uzmanība Adventes vainagiem, tostarp to izgatavošanas materiāliem.
  • Telpā, kur tiek dedzinātas sveces, atrodas Adventes vainags un svētku eglīte, ieteicams turēt ugunsdzēšamo pārklāju.
  • Pirms rotāšanai izmantot gaismas lampiņu virtenes, pārliecināties par to tehnisko stāvokli, vai nav redzami bojājumi, nav izdegušas spuldzītes.
  • Ievērot lampiņu uzstādīšanas nosacījumus atkarībā no IP drošības klases – aizsardzību pret apkārtējās vides iedarbību. Uzstādīšanai ārā paredzētas virtenes sākot no IP44 drošības klases.
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 20 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē