JUMTS, PAR KURU RŪPĒJAMIES, KALPOS ILGĀK Aktuālie padomi

JUMTS, PAR KURU RŪPĒJAMIES, KALPOS ILGĀK

Piektdiena, 17 septembrī, 2021
Jumta segums ir viens no svarīgākajiem jebkuras ēkas elementiem. Tieši jumta segums lielā mērā tiek pakļauts ārējai agresīvai iedarbībai un tieši jumts pasargā māju un tās iedzīvotājus no lietus, sniega, krusas vai karsējošas saules. Tad vismaz divas reizes gadā – teiksim, pavasarī un vasarā – būtu lietderīgi parūpēties par jumtu arī mums.
Jumtu segumi ir dažādi, tomēr to galvenās problēmas ir diezgan līdzīgas, tādēļ arī apkope atšķiras tikai nedaudz. Vispirms katrs jumta segums ir jāapskata, no tā ir jānotīra netīrumi. Pēc tam ir jāiztīra ūdens novadīšanas sistēma, no jumta ir jānotīra sūnas, ķērpji, pelējums un citi parazītiski veidojumi.

 

 

JUMTA APSKATE UN NETĪRUMU NOVĀKŠANA

Apskates mērķis: laikus konstatēt bojājumus vai citus jumta defektus, parūpēties, lai uz jumta ilgstoši neatrastos netīrumi, koku lapas vai citi nepiederoši priekšmeti. Protams, tie neiznīcinās jumta segumu, tomēr arī nepaildzinās tā kalpošanas mūžu. Jumta segums būtu jāpārbauda divas reizes gadā – pēc ziemas sezonas, apmēram aprīlī, un vēlā rudenī, kad kokiem jau nobirušas lapas.
Parūpējieties, lai koku zari nesaskartos ar jūsu mājas jumtu. Ja kopš pagājušās jumta apskates pie mājas augošā koka zari ir sākuši saskarties ar jumtu, ir ieteicams tos ir nozāģēt. Bet pašus zarus un citus priekšmetus, kas var sabojāt jumta segumu, – salasīt un aizvākt no jumta.
Nākamais posms – ar suku noslaucīt visus palikušos netīrumus. Ja māja atrodas tuvu lielceļam vai ielai ar aktīvu satiksmi, uz mājas un tās jumta pastāvīgi uzkrāsies putekļi. Daži jumta segumi tādēļ zaudē savu spilgto krāsojumu un pievilcīgo izskatu. Likvidēt putekļus un netīrumus palīdz īpašs, jūsu mājas jumta veidam īpaši piemērots šampūns un liels ūdens daudzums. Lielāku efektu iegūsiet izmantojot augstspiediena mazgāšanas iekārtu. Ūdens plūsmu vērsiet no kores uz leju, turot iekārtas sprauslu vismaz 30 cm attālumā no jumta virsmas.

ŪDENS NOVADĪŠANAS SISTĒMAS TĪRĪŠANA

Šis apkopes posms nav mazāk svarīgs, jo ūdens novadīšanas sistēma pasargā no mitruma ne tikai mājas sienas bet arī tās logus un pamatus – no jumta plūstošais ūdens pa teknēm tiek novadīts lejup un tālāk no mājas, lai neradītu tās konstrukcijai bojājumus. Ja tekne ir aizsērējusi, no jumta haotiski plūstošs ūdens var radīt daudzas problēmas, piemēram, sabojāt fasādi vai pamatus.
Lai nesabojātu tekņu virsmu, tīriet tās ar plastmasas vai nemetāla instrumentiem. Notīriet visus uzkrājušos netīrumus. Lai teknēs neuzkrātos pārmērīgi daudz netīrumu, tās parasti tiek aprīkotas ar īpašiem režģiem.

 

 

SŪNU TĪRĪŠANA NO JUMTA

Diemžēl gandrīz visu jumtu segumu ienaidnieks lielākā vai mazākā mērā ir sūnas, ķērpji un pelējums. Sūnas visvairāk ir iecienījušas slikti notīrītus jumtus, uz kuriem pastāvīgi uzkrājas putekļi, netīrumi, saglabājas ūdens.
Ja netālu no mājas aug mežs, tuvumā aug augsti koki, kas noēno mājas jumtu, bet jumta segumam ir grumbuļaina vai poraina virsma, turklāt, ja jumta ziemeļu puse saņem mazāk saules un siltuma, – visi šie iemesli rada ļoti labus apstākļus jumta apsūnošanai. Bet, ja vēl netālu no mājas atrodas purvs vai citas ūdenstilpes, no kurām iztvaiko ūdens, mitrais gaiss kopā ar jebkuru no iepriekš minētajiem faktoriem var izraisīt jumta „ziedēšanu”. Sūnas aug lēnām, bet ja tās nav laikus pamanītas un novāktas, tās jumtam var radīt ne mazums problēmu. Tās aiztur mitrumu un ar laiku pat visizturīgākajos jumtos var veidoties mikroplaisas un sairuma pazīmes. Vēl sliktāk, ja mitrums nokļūst zem jumta seguma, jo var sākties nesošo konstrukciju bojāšanās process.
Visvienkāršākais, lai gan ne pats efektīvākais veids, kā novākt sūnas no jumta, ir mehāniska tīrīšana. Tomēr tas nav ļoti viegls process: ar vidēji cietu drānu nāksies no jumta notīrīt visu apsūnojumu. Pēc tam centimetru pēc centimetra visu jumta segumu vajadzēs notīrīt ar ūdeni, lai uz tā nepaliktu sūnu mazās daļiņas. Turklāt sūnas parasti nav radušas viegli padoties un mehānisku tīrīšanu var nākties atkārtot nevis vienu reizi, bet katru gadu. Bieži mehāniski tīrot jumtu, rodas liela iespēja to sabojāt, tad tā kalpošanas laiks saīsināsies.
Tādēļ jumtu segumu ražotāji piedāvā ķīmiskus preparātus – antiseptiķus –, kas iznīcina sūnas un ļauj uz ilgu laiku aizmirst šo problēmu. Ķīmiskais attīrīšanas veids no mehāniskā atšķiras ar būtiskām priekšrocībām. Pirmkārt, tam ir ilgstošāka iedarbība. Izmantojot antiseptiķi, par sūnām varēsiet aizmirst vismaz uz četriem gadiem. Preparāti nav kaitīgi cilvēku un dzīvnieku veselībai un tos var izmantot ne vien cīņā ar sūnām, bet arī profilaktiski, kad jumts vēl nav sācis apsūnot.
Jumta segumiem paredzēto antiseptiķu sastāvā ir biocīdu komplekss – aktīvās vielas –, kas ir izvēlētas tā, lai ar jebkāda veida segumu pārklāts jumts iespējami efektīvāk tiktu aizsargāts pret sūnām, ķērpjiem, sēnītēm un pelējumu. Vajag tikai ar veltni, smidzinātāju vai otu rūpīgi samitrināt jumta segumu ar gatavā preparāta šķīdumu. Pēc tādas sūnu iznīcināšanas tās no jumta nav jānotīra: ar laiku tās iznīks un izzudīs. Ja vēlaties paātrināt šo procesu, izmantojiet augstspiediena mazgāšanas iekārtu.
Vēlāk profilaktiski apsmidzinot jumtu ar antiseptiķi divas reizes gadā – pavasarī un rudenī –, par sūnām aizmirsīsiet uz visiem laikiem.

VARA LENTES MAĢIJA

Vēl viens veids kā nepieļaut jumta apsūnošanu – īpaša vara lente, saskarē ar kuru lietus nokrišņi veido vieglu vara oksīda šķīdumu, kas sūnu augšanai rada nelabvēlīgus apstākļus.
Veltiet savas mājas jumtam vienu vai divas dienas gadā, lai no tā notīrītu uzkritušās lapas un zarus, apskatītu un notīrītu to. Ja laikus parūpēsieties par savas mājas jumtu, tas kalpos jums un jūsu bērniem daudzus gadu desmitus un visu laiku rūpēsies par jums.
Matīss Rasims @user_5135809
https://www.buvbaze.lv/user_5135809/
2 gadi 10 mēnešu 21 diena portālā
Bija online 01 februārī 13:20
Meklētājs būvniecības nozarē