Dzīvokļu darījumu summa Jūrmalā pērn augusi par 32% Ziņas

Dzīvokļu darījumu summa Jūrmalā pērn augusi par 32%

Trešdiena, 12 maijā, 2021

 Jūrmalas dzīvokļu pārdošanas darījumu summa naudas izteiksmē pērn sasniedza 90,6 miljonus eiro, kas bija par 32% vairāk nekā pirms gada, bet trīs gadu griezumā darījumu summa ir augusi par gandrīz 42 miljoniem eiro jeb 46%, liecina nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" Jūrmalas nekustamo īpašumu tirgus apskats.

Jūrmalas tirgū procentuāli daudz vairāk darījumu notiek ar dzīvokļiem jaunajos projektos (36% no visiem darījumiem), un darījuma summas būtiski pārsniedz pārējās Latvijas rādītājus.

Dzīvokļu darījumu skaits Jūrmalas jaunajos projektos aizvien palielinās, teikts apskatā. Darījumi ar sērijveida projektu dzīvokļiem pērn veidoja 48% no visiem Jūrmalā veiktajiem dzīvokļu darījumiem, bet ieguldīto līdzekļu ziņā tie veidoja tikai 10%.

Pagājušajā gadā tika reģistrēta arī divu ekskluzīvu dzīvokļu iegāde, un bija lielākie dzīvokļu darījumi pēdējo gadu laikā, norāda "Latio". Katrs no tiem pārdots par aptuveni pieciem miljoniem eiro.

Visvairāk jeb 28% mājokļu darījumu Jūrmalā notiek Kauguros, savukārt no tiem vairāk nekā trešdaļa jeb 35% ir darījumiem ar dzīvokļiem. Nākamās populārākās apkaimes ir Dzintari (13%) un Bulduri (13%).

"Latio" apskatā teikts, ka Jūrmalas privātmāju apbūve ir ļoti dažāda, tā nav homogēna pat konkrētas apkaimes ietvaros - var sastapt gan arhitektūras pieminekļus un ekskluzīvus īpašumus jūras krastā, gan arī pagājušajā gadsimtā būvētas privātmājas, kādas sastopamas visā Latvijas teritorijā.

Darījumu skaits ar privātmājām 2020.gadā ir nedaudz samazinājies, salīdzinot ar 2019.gadu, taču kopējā reģistrētā darījumu summa naudas izteiksmē ir palielinājusies, ko sekmējis pieprasījuma-piedāvājuma faktors.

Tāpat kā citur Latvijā, arī Jūrmalā lielāka pircēju interese ir par nelielām, labas kvalitātes mājām, novērojuši "Latio" speciālisti. Palielinājusies vēlme pirkt Jūrmalai raksturīgās koka mājas, ko sekmēja cita veida māju piedāvājuma trūkums. Tiesa, darījums ar šādām mājām notiek tikai tad, ja koka māju ir iespējams atjaunot. Ja koka ēka ir pilnībā jārestaurē, pircējs labāk izvēlas iegādāties zemi un uzbūvēt jaunu māju.

Privātās apbūves zemju darījumu skaits 2020.gadā Jūrmalā bija būtiski augstāks nekā 2019.gadā - pieaugums par 36%, un 2021.gadā tas turpina palielināties. Vispieprasītākie zemesgabali bija Asaros (19% no visiem zemes darījumiem Jūrmalā pērn), tad sekoja Vaivari un Sloka, kā arī Melluži, kas ir ļoti pieprasīta apkaime arī privātmāju iegādei - 17% visu māju darījumu notiek Mellužos.

Zemesgabalu cena, atkarībā no to atrašanās vietas, variē plašā diapazonā, teikts "Latio" apskatā. Piemēram, Lielupes apkaimēs, kas ir tālāk no Rīgas, zemes cena sasniedz 20-40 eiro par kvadrātmetru, un ir novērojama tendence, ka tiek iegādāti arī tādi zemes gabali, kas ir jāatmežo. Jūrmalas pirmajās līnijās, kas ir ļoti tuvu jūrai un ir tradicionāli ļoti pieprasīta apkaime, zemes gabali maksā no 80 līdz pat 300 eiro par kvadrātmetru.

Tāpat "Latio" apskatā teikts, ka 2020.gada otrajā pusē Jūrmalā, tāpat kā citviet Latvijā, pieprasījums pārsniedza piedāvājumu gan dzīvokļu, gan privātmāju, gan arī privātās apbūves zemes segmentā. Trūkst piedāvājuma, kas atbilstu pircēju vēlmēm un iespējām.

"Jūrmalas "premium" klases dzīvokļu cenas ir pielāgojušās tirgus prasībām, un tas sekmē arī pietiekamu interesi šajā tirgus segmentā. Savukārt daudz lētākajiem sērijveida dzīvokļiem lielā pieprasījuma dēļ cenas ir augušas pat vairāk nekā iepriekš tika lēsts," informē "Latio" Jūrmalas nodaļas vadītāja Ilze Jaungaile-Gaile.

Arvien pieaug interese par Kauguru mikrorajonu kā potenciālo dzīvesvietu, jo Kauguros ir laba infrastruktūra un sākti 3,8 hektārus plaša aktīvās atpūtas parka un jauniešu mājas celtniecības darbi.

Viņa pavēstīja, ka pēdējo mēnešu laikā nepietiekošā piedāvājuma dēļ dzīvokļu cenas sludinājumos palielinās, piemēram, sasniedzot pat 1000 eiro kvadrātmetrā par dzīvokli Kauguros. Nepietiekamā piedāvājuma dēļ dzīvokļi tiek pārdoti par sludinājumu cenām. Turklāt vietējā klienta budžets ir jūtami audzis, un, piemēram, divu istabu dzīvoklis visai ātri tiek pārdots par 200 000 eiro, apgalvo eksperte.

Iezīmējot tuvāko nākotni Jūrmalas mājokļu tirgū, Jaungaile-Gaile prognozē, ka 2021.gadā jauno projektu tirgus būs "uzsūcis" lielāko daļu dzīvokļu, kas bija būvēta termiņuzturēšanās atļauju klientiem. Atsevišķos projektos tiek paaugstinātas cenas, kas tika samazinātas 2017.- 2018.gadā. Sagaidāms, ka tuvākā gada laikā mājokļu cenas Jūrmalā kopumā varētu kāpt vismaz par 5%, ko turpinās sekmēt augsts pieprasījums.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē