KĀ PAREIZI NOSLĪPĒT DĒĻU GRĪDU Aktuālie padomi

KĀ PAREIZI NOSLĪPĒT DĒĻU GRĪDU

Pirmdiena, 7 jūnijā, 2021


Ja esam ieklājuši jaunu dēļu grīdu, tad lai tā izskatītos skaista un gluda, nepieciešams to noslīpēt. Lai paveiktu šo darbu pašu rokām, mums būs vajadzīgi  instrumenti ar kuriem šo darbiņu paveikt. Šim darbam paredzētie instrumenti ir specifiski un dārgi, tādēļ tos neatmaksājas pirkt pašiem, bet gan nomāt būvtehnikas nomas punktā.
Mums būs nepieciešami  –  Lentas slīpmašīna, Malu slīpmašīna, putekļu sūcējs un slīpmašīnām paredzētās slīplentas.

Dēļu grīdas slīpēšanai nepieciešamie instrumenti
Lentas slīpmašīna
Dēļu grīdas slīpēšanai nepieciešamie instrumenti
Malu slīpmašīna
Dēļu grīdas slīpēšanai nepieciešamie instrumenti
Putekļu sūcējs
Dēļu grīdas slīpēšanai nepieciešamie instrumenti
Slīplentas

Aptuvenās nomas izmaksas 24h

Lentas slīpmašīna – 25 eiro     Malu slīpmašīna – 12 eiro    Putekļu sūcējs – 5-10 eiro       Slīplentas – 5 eiro

Slīpējot 35 m2 jaunu dēļu grīdu, jārēķinās ar 2 dienaktīm ilgu instrumentu nomas laiku, jo pirms pēdējās kārtas slīpēšanas jāsacietē špaktelei ko ieklājam dēļu spraugās, pirms to slīpējam. Uz 35 m2 grīdas smilšpapīru patēriņš ~5gab lentas slīpmašīnai un ~4gab malu slīpmašīnai. Aptuvenās kopējās izmaksas īrējot tehniku uz 48 stundām + patērētais smilšpapīrs = 95 ls ( detalizētāka informācija par nomas tehniku un instrumentiem -www.cramo.lv)

Grīdas attīrīšana
Pirms sākam grīdas slīpēšanu, ieteicams grīdu attīrīt ar putekļu sūcēju, lai izvairītos no smiltīm un maziem akmentiņiem, kas slīpēšanas procesā, var saskrāpēt grīdu. Tāpat pārbaudiet lai visas naglas vai skrūves būtu iedzītas grīdā, citādi tās var saplēst slīplentu vai lentas slīpmašīnas ruļļa gumiju.

Grīdas attīrīšana

Grīdas slīpēšana (ar 40 izmēra smilšpapīru)
Jaunas dēļu grīdas slīpēšanu sākam ar 40 raupjuma smilšpapīru, bet ja dēļi jau ir ieklāti agrāk, vai tie ir nedaudz izliekušies, tad slīpēšanu ieteicams sākt ar 24 raupjuma smilšpapīru. Vecas un krāsotas dēļu grīdas slīpēšanu ieteicams sākt ar 16 raupjuma smilšpapīru.
slīpēšanas virziens

Grīdas slīpēšanu sākam krusteniski pa telpu (šķērsām), slīpējot šādā veidā slīpējam, līdz panākam taisnu un līdzenu dēļu segumu. Šādi rīkojoties, visslabāk tiek izslīpēti visi pacēlumi, jo lentas slīpmašīnas riteņi kopē vienlaicīgi vairākus dēļus.
slīpēšanas virziens
Kad slīpēšana šķērsām ir paveikta, tad ar tā paša raupjuma smilšpapīru, slīpējam grīdu pa dēļu šķiedrai. Šādi slīpējot, mēs nogludinām vēl atlikušos nelīdzenumus, ko neizdevās paveikt, slīpējot šķērsām.

Tehniskas problēmas
Kā jau ar visām lietām, ko izmanto vairāk par vienu cilvēku, atrodas daudz ekspertu, kas slīpmašīnu pieregulē savām vajadzībām. Šāda situācija arī piemeklēja mūs šoreiz, iepriekšējie nomnieki, domājams, slīpējot ļoti vecu dēļu grīdu bija pāregulējuši slīpēšanas dziļumu. Šādas dziļuma maiņas rezultātā, mūsu jaunajai dēļu grīdai tika iedzītas gropes, taču sazinoties ar Cramo nomas punktu, šīs tehniskās problēmas tika ātri novērstas un darbs tika turpināts. Derīgi atcerēties- neregulējiet instrumentu, kur to paredzēts regulēt tikai profesionāļiem.

Dēļu grīdas malu slīpēšana
slīpēšanas virziensMalu slīpēšanu veicam ar tāda paša graudu lieluma smilšpapīru, ar ko slīpējām grīdu, mūsu gadījumā tas bija 40 raupjuma smilšpapīrs. To paveicam ar mazo lentas slīpmašīnu, vai speciālu malām paredzētu slīpmašīnu.

Grīdas slīpēšana (ar 80 izmēra smilšpapīru)
slīpēšanas virziens
Nākošo slīpēšanas kārtu veicam pa dēļu šķiedrai (dēļu virzienā), ar 80 raupjuma smilšpapīru.

Grīdas malu slīpēšana (ar 80 izmēra smilšpapīru)
slīpēšanas virziens
Tāpat malu slīpēšanu veicam ar 80 raupjuma smilšpapīru.

Grīdas spraugu piešpaktelēšana
Grīdas šķirbu un plaisu špaktelēšanu veicam pēc slīpēšanas ar 80 raupjuma smilšpapīru, pirms sķirbās ieklājam špakteli, tās kārtīgi iztīram ar putekļu sūcēju. Šķirbas piepildām ar tam paredzētu špakteļmasu, vai sajaucam grīdas laku ar 80 raupjuma slīpēšanas putekļiem (1.att) un to ar špakteles lāpstiņas palīdzību iespiežam šķirbās (2.att). Lielākās spraugās vai plaisās, ievietojam skaliņus kurus nosmērējam ar kokam paredzētu līmi (3.att,4.att).

Grīdas spraugu piešpaktelēšana
Attēls 1
Grīdas spraugu piešpaktelēšana
Attēls 2
Grīdas spraugu piešpaktelēšana
Attēls 3
Grīdas spraugu piešpaktelēšana
Attēls 4

Malu slīpēšana (ar 80 izmēra smilšpapīru)
slīpēšanas virziens
Malas slīpējam ar 80 raupjuma smilšpapīru, kad līmes un špakteles ir nožuvušas. Malu slīpēšanu veicam pēdējo reizi, tādēļ to daram ļoti rūpīgi. Stūros un ļoti grūti piekļūstamās vietās varam lietot leņķa slīpmašīnu, ar tai piestiprināmu slīpdisku.

Malu slīpēšana

Grīdas slīpēšana (ar 120 izmēra smilšpapīru)
slīpēšanas virziens
Pienācis laiks pēdējās kārtas slīpēšanai, to slīpējam ar 120 raupjuma smilšpapīru. Slīpēšanu veicam pa dēļu šķiedras virzienu un paveicam to rūpīgi un kārtīgi, jo ar to slīpēšanas process būs paveikts.

Noderīgi padomi
– Slīpējot grīdu lietojiet gaismas prožektoru, it īpaši pie loga, jo saules stariem apspīdot grīdu, visas grambas un nelīdzenumi būs labi pamanāmi.
– Grīdas lentas slīpmašīna patērē daudz elektro enerģijas, tādēļ lai tā strādātu nepieciešams to pieslēgt pie vismaz16 amēru drošinātāja ligzdas.
– Pirms sākat slīpēt vecu dēļu grīdu kura ir pārklāta ar eļļas krāsu, ieteicams krāsu mēģināt noņemt ar celtniecības fēna palīdzību,  jo tas samazinās smilšpapīra patēriņu.
– Nepārcentieties ar grīdas slīpēšanu un neveiciet to pārāk bieži, jo grīdas dēļa biezums nav neizmērojams un katrā slīpēšanas reizē tiek noņemti apm. 1 – 3 mm koksnes.
– Ja grīdas dēļi vietām čīkst, tad tos pie sijām vai cieta pamata var nostiprināt ar skrūvju palīdzību, bet caurumus aizstaisīt ar koka ripiņām.
Raksts tapis sadarbībā ar Cramo – būvtehnikas nomu.

Vladimirs Klujevs @rubric
Руководитель проекта
5 gadu 3 mēneši 21 diena portālā
Bija online 19 jūlijā 09:50
Meklētājs būvniecības nozarē