PADOMI: Kā pareizi noslīpēt dēļu grīdu Aktuālie padomi

PADOMI: Kā pareizi noslīpēt dēļu grīdu

Trešdiena, 1 novembrī, 2017

Ieklājot jaunu dēļu grīdu vai atjaunojot veco, bez grīdas slīpēšanas neiztikt. Grīdas slīpēšana nav sarežģīts process, taču kā jau katrā darbiņā, tur ir savi pamatnoteikumi un knifi. Ja esat nobrieduši šo darbu paveikt pašu spēkiem, tad jums noteikti būs jāizlasa šis raksts.

Ja esam ieklājuši jaunu dēļu grīdu, tad lai tā izskatītos skaista un gluda, nepieciešams to noslīpēt. Lai paveiktu šo darbu pašu rokām, mums būs vajadzīgi  instrumenti ar kuriem šo darbiņu paveikt. Mums būs nepieciešami  –  Lentas slīpmašīna, Malu slīpmašīna, putekļu sūcējs un slīpmašīnām paredzētās slīplentas.

Grīdas attīrīšana

Pirms sākam grīdas slīpēšanu, ieteicams grīdu attīrīt ar putekļu sūcēju, lai izvairītos no smiltīm un maziem akmentiņiem, kas slīpēšanas procesā, var saskrāpēt grīdu. Tāpat pārbaudiet lai visas naglas vai skrūves būtu iedzītas grīdā, citādi tās var saplēst slīplentu vai lentas slīpmašīnas ruļļa gumiju.

Grīdas slīpēšana (ar 40 izmēra smilšpapīru)

Jaunas dēļu grīdas slīpēšanu sākam ar 40 raupjuma smilšpapīru, bet ja dēļi jau ir ieklāti agrāk, vai tie ir nedaudz izliekušies, tad slīpēšanu ieteicams sākt ar 24 raupjuma smilšpapīru. Vecas un krāsotas dēļu grīdas slīpēšanu ieteicams sākt ar 16 raupjuma smilšpapīru.

Grīdas slīpēšanu sākam krusteniski pa telpu (šķērsām), slīpējot šādā veidā slīpējam, līdz panākam taisnu un līdzenu dēļu segumu. Šādi rīkojoties, visslabāk tiek izslīpēti visi pacēlumi, jo lentas slīpmašīnas riteņi kopē vienlaicīgi vairākus dēļus.

Kad slīpēšana šķērsām ir paveikta, tad ar tā paša raupjuma smilšpapīru, slīpējam grīdu pa dēļu šķiedrai. Šādi slīpējot, mēs nogludinām vēl atlikušos nelīdzenumus, ko neizdevās paveikt, slīpējot šķērsām.

 

Dēļu grīdas malu slīpēšana

Malu slīpēšanu veicam ar tāda paša graudu lieluma smilšpapīru, ar ko slīpējām grīdu, mūsu gadījumā tas bija 40 raupjuma smilšpapīrs. To paveicam ar mazo lentas slīpmašīnu, vai speciālu malām paredzētu slīpmašīnu.

Grīdas slīpēšana (ar 80 izmēra smilšpapīru)

Nākošo slīpēšanas kārtu veicam pa dēļu šķiedrai (dēļu virzienā), ar 80 raupjuma smilšpapīru.

Grīdas malu slīpēšana (ar 80 izmēra smilšpapīru)

Tāpat malu slīpēšanu veicam ar 80 raupjuma smilšpapīru.

Grīdas spraugu piešpaktelēšana

Grīdas šķirbu un plaisu špaktelēšanu veicam pēc slīpēšanas ar 80 raupjuma smilšpapīru, pirms sķirbās ieklājam špakteli, tās kārtīgi iztīram ar putekļu sūcēju. Šķirbas piepildām ar tam paredzētu špakteļmasu, vai sajaucam grīdas laku ar 80 raupjuma slīpēšanas putekļiem un to ar špakteles lāpstiņas palīdzību iespiežam šķirbās. Lielākās spraugās vai plaisās, ievietojam skaliņus kurus nosmērējam ar kokam paredzētu līmi.

Malu slīpēšana (ar 80 izmēra smilšpapīru)

Malas slīpējam ar 80 raupjuma smilšpapīru, kad līmes un špakteles ir nožuvušas. Malu slīpēšanu veicam pēdējo reizi, tādēļ to daram ļoti rūpīgi. Stūros un ļoti grūti piekļūstamās vietās varam lietot leņķa slīpmašīnu, ar tai piestiprināmu slīpdisku.

Grīdas slīpēšana (ar 120 izmēra smilšpapīru)

Pienācis laiks pēdējās kārtas slīpēšanai, to slīpējam ar 120 raupjuma smilšpapīru. Slīpēšanu veicam pa dēļu šķiedras virzienu un paveicam to rūpīgi un kārtīgi, jo ar to slīpēšanas process būs paveikts.

Noderīgi padomi

– Slīpējot grīdu lietojiet gaismas prožektoru, it īpaši pie loga, jo saules stariem apspīdot grīdu, visas grambas un nelīdzenumi būs labi pamanāmi.

– Grīdas lentas slīpmašīna patērē daudz elektro enerģijas, tādēļ lai tā strādātu nepieciešams to pieslēgt pie vismaz 16 amēru drošinātāja ligzdas.

– Pirms sākat slīpēt vecu dēļu grīdu kura ir pārklāta ar eļļas krāsu, ieteicams krāsu mēģināt noņemt ar celtniecības fēna palīdzību,  jo tas samazinās smilšpapīra patēriņu.

– Nepārcentieties ar grīdas slīpēšanu un neveiciet to pārāk bieži, jo grīdas dēļa biezums nav neizmērojams un katrā slīpēšanas reizē tiek noņemti apm. 1 – 3 mm koksnes.

– Ja grīdas dēļi vietām čīkst, tad tos pie sijām vai cieta pamata var nostiprināt ar skrūvju palīdzību, bet caurumus aizstaisīt ar koka ripiņām.

Avots: varupats.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 13 dienu portālā
Bija online 07 aprīlī 18:12
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas