Ēdamgalds - materiāli, formas, izmēri Aktuālie padomi

Ēdamgalds - materiāli, formas, izmēri

Pirmdiena, 22 martā, 2021
Virtuves ēdamgalds ir īpaša zona. Te ne tikai savācas visi ģimenes locekļi kopīgām maltītēm, bet arī raisās sarunas pie tējas tases ar ciemiņiem. Galu galā, bez tā vienkārši nevar iztikt nevienā mājā, - galdam noteikti jābūt pat vismazākajā virtuvītē. Par laimi, piedāvājumu klāsts ir pietiekams, lai atrastu piemērotāko variantu jebkurām telpām un cilvēku skaitam. Jāzina vien, kādiem parametriem pievērst uzmanību, lai galds ilgstoši kalpotu kā komfortabla vieta visai ģimenei, ciemiņu uzņemšanai, kā arī harmoniski iederētos Jūsu virtuvē. Šos svarīgākos izvēles kritērijus arī apskatīsim tālāk. 
iebuvets edamgalds

Sākotnēji nosakām vajadzīgos izmērus

Galds var būt izpildīts no jebkura visdārgākā vai modernākā materiāla, taču tam nebūs nekādas vērtības, ja visa ģimene nevarēs pie tā sasēsties. Tādēļ izmēri ir pirmais, kam vajadzētu pievērst uzmanību. Un tie ir cieši saistīti ar diviem faktoriem – virtuves platību un ģimenes locekļu skaitu. Runājot par otro, aprēķins ir vienkāršs, – katram ģimenes loceklim pie galda jāatvēl vismaz 60 cm platuma un 40 cm dziļuma, neaizmirstot pierēķināt galda platumā arī vietu servēšanai. Tātad, vidusmēra ģimenei no 3-4 cilvēkiem nepieciešams aptuveni 80-85 cm plats galds ar tādu garumu, lai katram būtu augstāk noradītie 60 cm. Piemēram, taisnstūra modelis 90 x 120 cm. Apaļiem galdiem aprēķins atšķiras: 4 cilvēkiem derēs modelis ar diametru 1,1 m, sešiem – 1,30 m, astoņiem – 1,5 m. Ideāli, ja papildus katra ģimenes locekļa vietai būs vel 2 brīvas vietas ciemiņiem, taču tāda ekstra jau ir atkarīga no pieejamās platības. 

 

Ja esat laimīgais lielas ēdamzonas īpašnieks, Jūsu izvēles iespējas būs visplašākās. Varat droši izvietot te viduvēju/lielu taisntūrveida vai ovālu galdu. Ideāli, ja tas atradīsies telpas vidū. Jāpiebilst, ka galdi ar platumu virs 105 cm, pat ja platība to atļauj, nav īpaši ērti, jo zūd komforta sajūta komunikācijas laikā. Nevajadzētu izvēlēties arī mazu galdu, kas vietas ziņā atbilst tikai ģimenes locekļu skaitam. Tas vienkārši pazaudēsies interjerā, bet plašās telpās ēdamgaldam jākalpo arī kā akcentam.

liela edamistaba

 

Viduvēja izmēra virtuvēs rūpīgāk jāapsver galda izmēri. Vajadzētu atstāt pietiekami vietas, lai brīvi pārvietotos arī tad, kad pusdienu krēsli ir izstumti un tajos kāds sēž. Optimāli, ja starp galdu un citām mēbelēm/sienām/tehniku būtu vismaz 1 m platas ejas. Formas ziņā arī nav īpašu ierobežojumu, - te labi iederēsies taisnstūra, apaļi, ovāli, kvadrātveida un pagarināmie modeļi, kas īpaši noderēs ciemiņu uzņemšanai. Noapaļotie stūri ir priekšrocība, jo atstās vairāk vietas manevrēšanai.

 

Kādreiz lielas raizes sagādāja galda meklējumi mazām telpām. Šobrīd tā vairs nav problēma. Mēbeļu ražotāji ir parūpējušies, lai arī kompaktākās virtuvītes tiktu pie omulīgiem un pietiekami ietilpīgiem galdiem. Turklāt ir pat diezgan plašas izvēles iespējas.

  • Kvadrātveida galds. Ja Jūsu ģimenē ir tikai 1 vai 2 cilvēki, kompakts kvadrātgaldiņš (viena mala ap 70-80 cm) teicami iederēsies virtuves stūrī un būtiski ieekonomēs vietu. Lielākai ģimenei tādu pašu parametru galdu (vai nedaudz lielāku) var likt atstatus no sienas. Varat izvēlēties modeli no stikla, kas vizuāli padarīs telpas plašākas.

  • Pusapaļš galds, kura viena mala ir cieši piekļauta/pieskrūvēta sienai. Kompakts un lietošanā ērts variants, turklāt drošs bērniem (nav asu stūru).

  • Bāra lete – kompakts un stilīgs risinājums 2-3 cilvēkiem.  Bieži vien zem letes virsmas atrodas lietošanā ērti plauktiņi, kas aizstās vienu virtuves skapīti.  

virtuve ar bara leti
  • Saliekamie modeļi. Pēdējo gadu populārā izvēle mazām virtuvītēm. Galdu var pieskrūvēt sienai vai pat palodzei un lietot tikai maltītēm, pārējā laikā – salikt un brīvi pārvietoties pa virtuvi. Vēl lielākai telpas ekonomijai varat izvēlēties arī saliekamos krēslus.

Kuram materiālam dot priekšroku?

Kad esat apsvēris nepieciešamos izmērus, svarīgi pievērst uzmanību, no kā ir izgatavotas kājiņas un pati virsma. Tieši no izstrādājuma materiāla būs atkarīga estētika (arī kopšana), kā arī mēbeles izturība jeb ilgmūžība. Ideālā variantā galdam jābūt izturīgam pret mitrumu, skrāpējumiem, cita veida iedarbību, kā arī viegli kopjamam.

 

Par augsti kvalitatīviem tiek atzīti masīvkoka galdi – izturīgi jeb ilgmūžīgi, droši jeb ekoloģiski. Tie kalpo gadu desmitiem un ilgstoši nezaudē savu estētisko pievilcību – neatkārtojamu koksnes tekstūru. No mīnusiem var minēt tikai augstāku cenu, ar kuru jārēķinās, ja vēlaties tikt pie šāda modeļa.

 

Cenas ziņā pieejamāki un arī pietiekami ilgmūžīgi ir izstrādājumi no MDF (kokšķiedru plātnes), kas īpašību ziņā daudz neatpaliek no koksnes. Vēl lētāka alternatīva - MDP (kokskaidu plātnes) modeļi. Tie ir mazāk izturīgi pret skrāpējumiem un mitrumu, taču pie pareizas kopšanas un saudzīgas ekspluatācijas kalpo uzticami un ilgi izskatās svaigi. Neatsverama MDF un MDP galdu priekšrocība - visplašākā krāsu gamma jebkurai gaumei.

 

Ja meklējat savai mājai kaut ko neordinārāku, oriģināls un samērā nedārgs variants ir stikla galdiņš (visbiežāk ar metāla kājiņām). Vizuāli tas padara telpas “gaisīgākas” un arī mūsdienīgākas. Ja uztraucaties par drošību, tam nav pamata. Tādu mēbeļu izgatavošanai pielieto rūdītu stiklu, kas iztur pat spēcīgus triecienus. Turklāt modeļi priecē ar dizaina daudzveidību – stikls var būt caurspīdīgs, matēts, apdrukāts, krāsots, rakstains utt. Jārēķinās vien ar pirkstu nospiedumiem, kuri, protams, paliek uz virsmas. Taču to var atrisināt ar galda salvetēm/paliktņiem vai rūpīgāku kopšanu.

 

Kā oriģinālu risinājumu tiem, kas gatavi ieguldīt lielāku summu virtuves interjerā, var minēt rotangas jeb pīto galdiņu (parasti ar stiklotu virsmu), kas par spīti savam “vieglajam” izskatam ir ļoti izturīgs, kā arī keramiskos modeļus. Pēdējie pašlaik iemanto lielu popularitāti, ne tikai pateicoties teicamiem ekspluatācijas rādītajiem – maksimāla izturība pret deformācijām un šķidrumiem, vienkārša kopšana, bet lielākā mērā to estētiskās pievilcības dēļ. Tādas mēbeles imitē dabīgo akmeni, veido mozaīkas rakstus u.tml., kalpojot kā spilgts un grezns akcents interjerā.

Pielāgojam interjeram

Un, visbeidzot, galdam jāveido vienots tandēms ar pārējām mēbelēm un priekšmetiem ēdamzonā. Tādēļ ieteicams izvēlēties to remonta pašās beigās, kad ir izvēlēts kāds konkrēts interjera stils. Visbiežāk tas ir klasiskais vai modernais. Klasiskajam piestāvēs dabīgā koka vai tā imitācijas galds – taisnstūra vai ovāls. Tas var būt arī saliekams vai izvelkams modelis. Arī keramika šajā gadījumā izskatīsies harmoniski, piešķirot papildus greznību. Modernajam stilam (minimālisms, hi-tech, lounge) teicami iederēsies apaļi galdi (īpaši uz vienas kājas), kvadrāta vai taisnstūra formas modeļi ar stikla augšiņu un metāla kājiņām, stilīgas bāra letes. Tie piešķirs telpām dinamisma un jauneklības noskaņas.

balts virtuves interjers

 

Ja pašlaik esat ēdamgalda meklējumos, apmeklējiet interneta veikalu 220.lv. Te Jūs atradīsiet stabilus un platus galdus lielām ģimenēm, pagarināmus modeļus (lai vienmēr būtu gatavam ciemiņu uzņemšanai), kompaktus variantus mazām virtuvēm (tostarp saliekamos), risinājumus greznam interjeram un arī modernam. Tepat varēsiet piemeklēt arī krēslus un pievilcīgus virtuves aksesuārus. Ienāciet, novērtējiet un noteikti atradīsiet savus favorītus par iepriecinošu cenu!  

 

Antoņina Zalāne @pigu_latvia
https://www.buvbaze.lv/pigu_latvia/
4 gadi 2 mēneši portālā
Bija online 30 aprīlī 11:45
Meklētājs būvniecības nozarē