ČUGUNA RADIATORI, KĀ TOS RESTAURĒT ? Aktuālie padomi

ČUGUNA RADIATORI, KĀ TOS RESTAURĒT ?

Pirmdiena, 10 maijā, 2021

Ko iesākt ar vecajiem čuguna radiatoriem? Mainīt pret jaunajiem tērauda? Vai atstāt tos pašus, kas tik uzticīgi mūs sildījuši jau daudzus gadus, ja tik vien kā nebūtu to vecais alumīnija krāsas izskats… Par to kā iespējams šo izskatu uzlabot, varēsi izlasīt šajā rakstā…

Čuguna radiatoru atjaunošana

   Čuguna radiatori kādreiz tika krāsoti ar lieliski noturīgu eļļas krāsu, kura bija burvīgā alumīnija krāsas tonī, diemžēl nu jau kā vairākus gadus šī krāsa vairs nešķiet tik burvīga kā kādreiz, tādēļ neviļus radīsies jautājums (Kā noņemt veco krāsu no čuguna radiatoriem?)

   Mājas apstākļos šīs krāsas noņemšana prasa lielu pacietību, it īpaši ja radiatorus nolemjat nenoņemt. Ja krāsa uzklāta vairākās kārtās, tad pirmās kārtas ieteicams noņemt ar karstā gaisa fēnu, ar kura palīdzību krāsa tiek sakarsēta un atlūp no iepriekšējajām kārtām. Kad fēns vairs nepalīdz, uz radiatoriem uzklāj speciālu krāsas noņēmēju, to uzklāj šķidrā veidā, ar ķīmisku reakciju tas līdzīgi kā ar fēnu, liek uzburbt vecajai krāsai, kuru tad noņemam ar asa priekšmeta palīdzību. Pēdējās krāsas paliekas noņemam mehāniski ar  leņķa slīpmašīnu,kurai montēta drāšu saru birste.

   Kvalitatīvai radiatoru atjaunošanai ietiecams radiatorus pilnībā noņemt, veco krāsu viskvalitatīvāk noņems kādā no darbnīcām, kurā pieejami smilšu strūklas pakalpjumi. Tāpat arī jaunā krāsa vislabāk izskatīsies, ja tā tiks uzklāta ar pulverizatora palīdzību. Taču radiatorus nav tikai ieteicams demontēt, lai tiem būtu vieglāk noņemt un uzklāt krāsu, čuguna radiatorus nepieciešams arī izskalot. Gadu gaitā radiatoros sakrājas nogulsnes no metāla caurulēm, šīs nogulnes neļauj ūdenim brīvi cirkulēt caur radiatoru, kas tad arī ietekmē radiatora siltumatdevi.

   Lai radiators nebūtu tikai kā telpas sildelements, bet arī kaloptu kā interjera elements, radiatoru ieteicams krāsot kādā no matēto toņu krāsām, tas radiatoru padarīs retro klasiskā dizainā. Foto redzamais radiators krāsots melnā grafīta krāsas tonī.

Čuguna radiatori kādreiz tika nostiprināti pie sienas, montējot sienā izturīgus metāla stieņus. Mūsdienu būvmateriāli (reģipsis, vieglbetons, keramzīts, uc.) neatļauj vairs montēt pie sienām šādus smagumus, pirms tam īpaši paredzot un jau izveidojot būvniecības procesā stiprinājuma vietas radiatoram.

   Šādi sienas stiprinājumi nav arī nepieciešami, tāpat kā pirmskara laika čuguna radiatori un patreiz nopērkamie stāv uz zemes ar radiatoru sekcijās izlietām čuguna kājām. Čuguna metinātas kājas pie radiatoru sekcijas izskatās labi, taču čuguna metināšana izmaksās dārgi. To izmaksas iespējams samazināt izmantojot metāla detaļas, izveidojot precīzu metāla krēslu, uz kuru tad arī montējam radiatoru. Lai padarītu čuguna radiatora kājas skaistākas izmantojam dekoratīvos žogu elementus, tie nopērkami dažādas formas un izmēra, atliek tikai  izvēlēties.

 

Vladimirs Klujevs @rubric
Руководитель проекта
5 gadu 3 mēneši 19 dienu portālā
Bija online 19 jūlijā 09:50
Meklētājs būvniecības nozarē