REĢIPŠA GRĪDAS BŪVNIECĪBA Ziņas

REĢIPŠA GRĪDAS BŪVNIECĪBA

Pirmdiena, 5 aprīlī, 2021

Šoreiz varat apskatīt kā tiek mainīta vecā grīda pret jaunu, kurā par plātņu materiāliem izmantotas reģipša grīdas loksnes. Šoreiz par raksta materiāla iesūtīšanu pateicamies Jurim, kurš nolēma padalīties ar informāciju arī ar citiem mūsu lasītājiem.

 
Kad vecā grīda mājās bija sapuvusi un līka, bija laiks pienācis to mainīt pret jaunu un par labu grīdas plātnēm nosliecāmies uz reģipša grīdu. Vecā grīda bija grīdas brusas kuras uzliktas uz plikas smilts ar uzsistu spundēto grīdas dēļu slāni, kura padomju laikos pārklāta ar skaidu plaksnēm un vairākas reizes krāsota.
Sākām ar skaidu plākšņu noplēšanu kas nenācās viegli, jo kā jau kārtīgs padomju laika remonts, kurā naglas nebija tikušas žēlotas, tad nu skaidu plāksnes nāca nost tikai maziem gabaliņiem (1.att). Noplēšot skaidu plāksnes, atklājās diezgan nepatīkams skats (bija gaidīts kas labāks), dēļi ar brusām satrupējuši un no grīdas tikai palicis pāri vien nosaukums (2.att). Metam visu ārā pa logu (3.att), ceturtajā attēlā redzama daļa no grīdas brusas, nenoliedzami, zari saglabājušies labi (4.att).
Nedaudz iztrūka foto materiāla, jo nebija laika fotogrāfēt- jāstrādā, bet tika izmests viss liekais, noņemts smilts slānis 10cm biezumā, uz smilts uzliktas cementa plāksnes un savstarpēji nolīdzinātas, tām pa virsu visā telpas platumā noklāta plēve (5.att).

Uz plēves vietās kur atrodas betona plāksnes uzliktas brusas 80x50mm stāvus, vidū savstarpēji saskrūvētas (6.att). Brusas saliktas pa 60-70 cm attālumu (7.att), un uz tām ar 10 cm atstarpi ieklāti un pieskrūvēti pie brusām 150x25mm dēļi (8.att). Grīdas reģipsi skrūvējam pie latām (9.att), plēves sāni uzlocīti augšā (10.att).

Kad viss reģipsis saskrūvēts (11.att), laiks skrūvēt otru kārtu, kā lasījām to iesaka salīmēt ar pirmo kārtu, ar pva līmi, tā nu arī darījām un plēves sānus ielocījām un ielīmējām starp kārtām (12.att). Līmi uz reģipša uzziedām ar špakteles lāpstu (13.att). Protams otra reģipša kārta tika ieklāta krustām pirmajai (14.att).
Pirms līmējām reģipsi kopā ar pva līmi tika izmeiģināts, pārbaudes līmējiens ar mazākiem gabaliņiem, atraut vienu no otra neizdevās. Pabeigta grīda pārsteidza ar savu stiprību un klusumu (15.att), it kā staigātu pa betonu, nav tukšuma sajūta zem kājām, kā ieklājot  koka skaidu plākšnu materiālus.
Plēvi ieklājām tādēļ lai nenāktu mitrums no zemes, pie reģipša un grīdas kokmateriāliem, bet ir vēl viens pluss, telpā ir kļuvis siltāks, tātad ar plēvi apakšā ir izveidojusies noslēgta gaisa kabata, kas darbojas kā siltumizolācija.
No sākuma bija šaubas par reģipša grīdu, bet tā ieklāta divās kārtās sanāk mazliet lētāk par osb un kokskaidu plāksni, ir biezāka un klusāka, arī kas nav mazsvarīgi uz grīdas pa taisno var līmēt flīzes. Arī nākošās telpās ja mainīsim ieklāsim reģipša grīdu, bet protams jāskatās vai telpās nav pārāk mitrs.

Vladimirs Klujevs @rubric
Руководитель проекта
5 gadu 3 mēneši portālā
Bija online 19 jūlijā 09:50
Meklētājs būvniecības nozarē