Jelgavas novada Nākotnē ieguldīs 194 445 eiro jaunu sadzīves notekūdeņu attīrīšanas iekārtu izbūvē Ziņas

Jelgavas novada Nākotnē ieguldīs 194 445 eiro jaunu sadzīves notekūdeņu attīrīšanas iekārtu izbūvē

Ceturtdiena, 25 februārī, 2021

 Jelgavas novada pašvaldība, iesaistoties projektā "Life GoodWater" par 194 445 eiro izbūvēs jaunas sadzīves notekūdeņu attīrīšanas iekārtas Nākotnes ciemā, aģentūru LETA informēja pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone.

Pašvaldība noslēgusi sadarbības līgumu ar SIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" (LVĢMC) kā vadošo partneri Eiropas Komisijas (EK) līdzfinansētam projektam. Vietvara ir viena no 19 projekta partneriem.

Īstenojot projektu, tiks izbūvētas jaunas sadzīves notekūdeņu attīrīšanas iekārtas Nākotnes ciemā. Projekts nodrošinās līdzfinansējumu notekūdeņu attīrīšanas iekārtu projektēšanai un būvniecībai. Pēc pašvaldības paustā, tā ir jaunas lappuses atšķiršana Glūdas pagasta Nākotnes ciema iedzīvotāju dzīves komfortam attiecībā gan uz smaku novēršanu, gan Auces upes ūdens piesārņojuma samazināšanu pašreizējo attīrīšanas iekārtu apkārtnē.

Kopējās projekta izmaksas ir teju 14,5 miljoni eiro, projekta ieviešanas ilgums - astoņi gadi, līdz 2027.gada nogalei. Katram no 19 saistītajiem partneriem ir sava apņemšanās konkrēto aktivitāšu ieviešanā.

Jelgavas novada projekta realizēšanai kopējās projekta izmaksas ir 194 445 eiro, no kurām EK finansējums ir 53 668 eiro, Latvijas vides aizsardzības fonda administrācijas līdzfinansējums 120 595 eiro, savukārt pārējais - pašvaldības budžeta līdzekļi.

Kaņepone skaidroja, ka Nākotnes notekūdeņu attīrīšanas iekārtas ir būvētas 1980.gadā. Iekārtu rekonstrukcija nav veikta, līdz ar to tās ir fiziski novecojušas, daļa pat bojātas, un tehnoloģiskie risinājumi vairs neatbilst mūsdienu prasībām.

"Gadiem ilgie mēģinājumi risināt ar Nākotnes notekūdeņu attīrīšanas iekārtām saistītās problēmas - mazināt nepatīkamo smaku un atbilstoši prasībām attīrīt Nākotnes ciema ieplūstošos notekūdeņus, lai neradītu piesārņojumu videi, līdz šim nav snieguši gaidīto rezultātu," atzina pašvaldības pārstāve.

Ņemot vērā iedzīvotāju sūdzības, ir pieņemts lēmums par jaunu - tehnoloģiski modernu un mūsdienīgu - notekūdeņu attīrīšanas iekārtu izbūvi un veco iekārtu demontāžu, lai veicinātu ūdens kvalitātes uzlabošanos Auces upē un tajā pašā laikā sasniegtu citus projektā izvirzītos mērķus.

Pašvaldības apsaimniekotajās notekūdeņu attīrīšanas iekārtās visus šos gadus pieņemti attīrīšanai ne tikai ciema sadzīves notekūdeņi. Papildu slogu rada arī notekūdeņi no rūpnieciskā uzņēmuma SIA "Gaļas pārstrādes uzņēmums "Nākotne". Starp pašvaldību, SIA "Jelgavas novada KU" un "Gaļas pārstrādes uzņēmumu "Nākotne" pērn noslēgta trīspusēja vienošanās, ka pēc jauno notekūdeņu attīrīšanas iekārtu izbūves šajās iekārtās tiks novadīti un attīrīti tikai Nākotnes ciema iedzīvotāju radītie sadzīves notekūdeņi.

"Savukārt gaļas pārstrādes uzņēmums savus ražošanas notekūdeņus attīrīs uzņēmuma esošajās attīrīšanas iekārtās atbilstoši normatīvajām prasībām," skaidroja pašvaldības izpilddirektore Līga Lonerte.

Jaunās iekārtas, pamatojoties uz piegādātā dzeramā ūdens un novadītā sadzīves notekūdeņu apjomu datiem, tiek plānotas ar jaudu 100 kubikmetri diennaktī. Kā viena no projekta aktivitātēm ir plānota arī notekūdeņu attīrīšanas iekārtas darbības prototipa izveide turpat Nākotnes ciemā, lai ikvienam, kuru interesē šie tehnoloģiskie procesi, varētu demonstrēt, kā reāli darbojas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, un kas savā rīcībā jāievēro, lai saudzētu dabu.

Šogad noritēs plānoto notekūdeņu attīrīšanas iekārtu būvprojekta izstrāde, konsultējoties ar tehnologiem un speciālistiem par efektīvākajiem un pareizākajiem risinājumiem, lai 2022.gadā, būvprojektu īstenojot, jaunās iekārtas varētu jau izbūvēt. Jelgavas novada pašvaldība šī gada budžetā projekta līdzfinansēšanai un ar projektēšanu saistītajām aktivitātēm paredzējusi 20 180 eiro.

Pašvaldībā uzsver, ka ārkārtējās situācijas dēļ tiek bremzēta arī Jelgavas novada jaunā teritorijas plānojuma sabiedriskās apspriešanas procedūra, kas līdz ar to apdraud notekūdeņu attīrīšanas iekārtu izbūvi atbilstoši grafikam.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 23 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē