Ar Latvijas tehnologu dalību radītas inovatīvas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas Ziņas

Ar Latvijas tehnologu dalību radītas inovatīvas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas

Otrdiena, 15 novembrī, 2016

Latvijas tehnologi, sadarbojoties ar Lietuvas konstruktoriem un inženieriem, radījuši inovatīvu ražošanas notekūdeņu un notekūdeņu bioloģiskās attīrīšanas iekārtas NAIS PRO CHEMI un NAIS PRO MBR.

Jaunā tehnoloģija uzņēmumiem, kas Latvijā nodarbojas ar ražošanu, pārstrādi, kur ir liels piesārņoto notekūdeņu daudzums, kā arī restorāniem, ļaus ievērojami ietaupīt pie iekārtu uzstādīšanas un ekspluatācijas.

Iepriekš Latvijā bija pieejamas zemē ierokamās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, kuru izmaksas ir ļoti augstas, nerunājot par problēmām, kas saistītas ar iekārtu uzstādīšanu – projekta izveide, būvatļaujas saņemšana, vietas izpēte, apgrūtināta būvprojekta saskaņošana.

Savukārt SIA “August Latvia Serviss” piedāvātās jaunās NAIS PRO CHEMI un NAIS PRO MBR iekārtas ir kompaktas, viegli uzstādāmas, ilgmūžīgas, taču galvenais – konstrukciju nav nepieciešams rakt zemē, tā ir ērti novietojama virszemē uz nelielas betona pamatnes.

Šāds risinājums radīts, lai maksimāli samazinātu iekārtas uzstādīšanas izmaksas, kā arī atbrīvotu iekārtas pircēju papildus birokrātiskajām procedūrām, jo iekārtas uzstādīšana ir salīdzinoši viegli saskaņojama un tā ir ērti integrējama jau esošajās inženierkomunikācijās.

Tāpat iekārtas ir siltinātas, tālab paredzētas arī bargas ziemas laikapstākļiem, kas Latvijas klimatā ir nozīmīgs faktors. Armands Urmons, SIA “August Latvia Serviss” tirdzniecības vadītājs: “Mūsu mērķis ir panākt, ka ieviest notekūdeņu attīrīšanas sistēmas ir izdevīgāk, nekā maksāt soda naudas Valsts vides dienestam.

Attīstoties notekūdeņu attīrīšanas tehnoloģijām un izejmateriālu kvalitātei, pasaulē parādās aizvien jauni tehnoloģiskie risinājumi notekūdeņu apstrādei. Mūsu mērķis ir iet līdzi laikmetam un piedāvāt tirgū visefektīvākās tehnoloģijas par samērīgām izmaksām. Runājot par NAIS PRO CHEMI un NAIS PRO MBR, viens no ļoti būtiskiem mūsu komandas panākumiem, ir attīrīto notekūdeņu augstie kvalitātes parametri, ko mums izdevies panākt.

Piemēram, ražošanas notekūdeņus NAIS PRO CHEMI iekārtā iespējams attīrīt līdz tādai pakāpei, ka tos var atgriezt atpakaļ ražošanā un izmantot tehniskajām vajadzībām, tādā veidā ekonomējot resursus un naudu uzņēmumam.” NAIS PRO MBR ir membrānas bioreaktors (mikrofiltrācijas un ultrafiltrācijas membrānu procesa kombinācija), kuru var izmantot līdz par 48 miljoni litru notekūdeņu attīrīšanai dienā.

Tātad lielākoties tas ir noderīgs tieši lieliem uzņēmumiem, kur notiek aktīva ražošana. Kad membrānas bioreaktoru izmanto sadzīves notekūdeņu attīrīšanai, tā procesā radītie attīrītie notekūdeņi sasniedz tik augstas kvalitātes rādītājus, lai tos varētu izvadīt piekrastēs, vai reģenerēt pilsētu apūdeņošanai. “Būtībā šī sistēma ir līdzīga tradicionāli aktīvo dūņu jeb CAS (conventionalactivatedsludge) sistēmai.

Taču, kamēr CAS savā procesā izmanto sekundāro attīrītāju vai tvertni cietā/šķidrā atdalīšanai, MBR šai funkcijai izmanto membrānas. Tas nodrošina labāku procesa kontroli un attīrīto notekūdeņu kvalitāti,” uzsver A.Urmons. 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē