JAUNĀ GRĪDA NO VECĀS GRĪDAS DĒĻIEM Aktuālie padomi

JAUNĀ GRĪDA NO VECĀS GRĪDAS DĒĻIEM

Svētdiena, 24 janvārī, 2021

Vecās grīdas izjaukšanas iemesls paneļu mājā, bija tās čīkstēšana staigājot. Uzsākot remontu atklājās, ka grīda nav līmenī. Tika nolemts to izjaukt. Ko tālāk? Ātrākais un lētākais variant – no vecās grīdas dēļiem saskrūvēt pamatu, kokskaidu plātēm (OSB). Tā arī darīsim!
1.)Sākam ar vecās grīdas izjaukšanu. Pirms to veicam, aizlīmējam pārējo istabu durvis un spraugas, jo demontāžas procesā būs ļoti daudz putekļu, kas mēģinās nokļūt blakusesošajās telpās. Kad vecā grīda ir demontēta, atbrīvojamies no nevajadzīgajiem materiāliem, gulšņiem preskartona loksnēm, atstājot grīdas dēļus, kurus izmantosim grīdas karkasa konstrukcijā.

2.)Grīdas karkasa izbūvi sākam ar atbrīvošanos no naglām, kas atrodas demontētajos grīdas dēļos (att.1). Kad esam atbrīvojušies no naglām, izvēlamies dēļus, kas kalpos mums kā gulšņi un novietojam tos uz grīdas gar telpas sienu ar apmēram 40-70cm distanci vienam no otra. Kad esam to paveikuši, sākam skrūvēt grīdas dēļus perpendikulāri iepriekšējiem grīdas dēļiem saistot tos kopā ar skrūvēm 20-30cm distanci, paredzot lokšņu platumu, lai to sānu malas atrodas grīdas dēļu vidusdaļā. Skrūves skrūvējam katrā krustpunktā pa divām, lai izvairītos no dēļu savērpšanās. (att.2) Dēļu galus liekam ar 2-3cm distanci no sienas, lai staigājot pa grīdu skaņa nepārvietotos sienās.

Kad pamats grīdas loksnēm ir izveidots, sākam līmeņošanu. Līmeņot sākam no telpas durvju puses, lai grīdas augstums būtu vienāds ar tai pieguļošo telpu, iepriekš izrēķinot ieklājamo lokšņu biezumu un grīdas seguma biezumu. Grīdas loksnes ieteicams ieklāt 20mm-25mm biezuma plāksnēm, lai grīda būtu izturīgāka pret deformācijām.
Grīdas līmeņošanu veicam ar koka tapiņu vai preskartona palīdzību tos novietojot zem gulšņiem ar 300-500mm lielu distanci, regulāri ar līmeņrādi pārbaudot grīdas līmeni. (att.3) (att.4) Kad tas ir paveikts, ik pēc posma  (≈1gb uz m²) grīdu piesaistām pie betona pamatnes ar dībeļu palīdzību, lai staigājot pa grīdu tā nečīkstētu un nekustētos.

 

Izmantojam dzenamos dībeļus 8-10mmØ , sākumā izurbjot caurumu caur grīdas dēļiem betonā (att.5). Varam veidot urbumu caur abām dēļu kārtām vai caur vienu kārtu. Iedzenam urbuma vietā dībeli (att.6)(att.7).

Kad viss ir sadībeļots, papildus stiprībai un skaņas izolācijai iepūšam zem pirmās dēļu kārtas montāžas putas (att.8) (att.9) Kad putas ir sapūstas, sākam ieklāt grīdas loksnes. Tās ieklājam no vienas malas un, lai būtu ērtāka darbošanās, pirmās ieklājam veselās loksnes, liekot tās pamīšus un pāris vietās pieskrūvējot. Pirms lokšņu ieklāšanas, otrās kārtas dēļu galu vidusdaļā uz sienas ievelkam līnijas.Tās norādīs uz dēļu atrašanās vietu, j pēc lokšņu ieklāšanas dēļus vairs nevarēs pamanīt.

(att.10). Plātnes liekam ar 10-20mm atstarpi no sienas. (att.11) Kad saliktas veselās loksnes, piezāģējam īsos lokšņu gabalus (att.12) (att.13). Loksnes pieskrūvējam pie karkasa (att.14) ar pašzeņķējošajām skrūvēm.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē