Pārskatītas autoceļu ikdienas uzturēšanas prasības Ziņas

Pārskatītas autoceļu ikdienas uzturēšanas prasības

Pirmdiena, 11 janvārī, 2021

Pārskatītas autoceļu ikdienas uzturēšanas prasības, kā arī precizēta un noteikta kārtība, kā veicama šo darbu kontrole, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā.

Valdības apstiprinātie "Noteikumi par valsts un pašvaldību autoceļu ikdienas uzturēšanas prasībām un to izpildes kontroli" nosaka autoceļu ikdienas uzturēšanas prasības, lai nodrošinātu satiksmes drošību un autoceļu infrastruktūras ilgmūžību.

Pārskatīto noteikumu mērķis ir noteikt prasības valsts un pašvaldību autoceļu ikdienas uzturēšanai, kā arī precizēt un noteikt kārtību kā veicama šo darbu kontrole. Noteikumi paredz iespējamību autoceļu pārvaldītājiem noteikt augstākas ikdienas uzturēšanas prasības nekā noteiktas noteikumos, kā arī veikt dažādas preventīvas darbības satiksmes drošības uzlabošanai. 

Papildus iepriekš minētajam, noteikumos noteikta prasība autoceļa pārvaldītājam veikt pārvaldāmā autoceļu tīkla un tā uzturēšanai nepieciešamā finansējuma izvērtējumu, tādā veidā nodrošinot, ka ceļa īpašnieks, tostarp Satiksmes ministrija ir regulāri informēts par aktuālo autoceļu tīkla stāvokli un tā uzturēšanai nepieciešamo finansējumu.

Noteikumi stāsies spēkā 2021.gada 16.aprīlī, kad beigsies ikgadējā autoceļu ikdienas uzturēšanas darbu ziemas sezona un sāksies vasaras sezona.

"Iepriekšējie noteikumi bija spēkā 10 gadus un bija morāli novecojuši. Tamdēļ noteikumi tika pārstrādāti, uzsvaru liekot nevis uz tehnoloģiju vai veidu, kā autoceļa uzturēšana tiek nodrošināta, bet gan uz gala rezultātu, kas jāsasniedz, lai būtu droši par autoceļiem pārvietoties," skaidroja Satiksmes ministrijas Autotransporta departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns. 

Viņš informēja, ka jaunajos noteikumos papildus uzmanība vērsta uz autoceļu pārvaldītāja pienākumiem sekot līdzi autoceļu stāvoklim un informēt īpašnieku par uzturēšanai nepieciešamo finansējumu, kā arī izvērtēt to darbu veikšanu, kas nav paredzēti šajos noteikumos, bet ir sociāli nozīmīgi.

"Piemēram, mazas intensitātes ceļa tīrīšanu, pa kuru brauc skolēnu autobuss. Šāda īpašnieka informētība, mūsuprāt, nodrošinās, ka autoceļu uzturēšana tiek veikta lietderīgi un nepieciešamajā apmērā," pauda Vectirāns.

Jaunajos noteikumos autoceļu ikdienas uzturēšanas prasības, salīdzinot ar šobrīd spēkā esošo regulējumu, netiek mainītas - autoceļu uzturēšana tiks nodrošināta tādā pašā apmērā, kā līdz šim. 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 23 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē