NA aicina apturēt Stūra mājas izsoles procesu, piešķirot ēkai vēsturiska notikuma vietas statusu Ziņas

NA aicina apturēt Stūra mājas izsoles procesu, piešķirot ēkai vēsturiska notikuma vietas statusu

Otrdiena, 24 novembrī, 2020

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (NA) vērsusies Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldē ar priekšlikumu apturēt Stūra mājas izsoli un visai ēkai piešķirt īpašu statusu, aģentūru LETA informēja NA pārstāve Laima Melkina.

Partijas ieskatā būtu jāturpina ēkas izpēte un jāvērtē nama turpmākās izmantošanas un uzturēšanas iespējas.

"Stūra māja ir baiss Latvijas okupācijas liecinieks. Šajā vēsturiskajā ēkā pratināti, spīdzināti un nogalināti cilvēki, un daudzi mūsu līdzcilvēki šos laikus joprojām atceras. Šādus notikumus nekas nevar izdzēst," uzsver NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Politiķis norāda, ka ēkai jau ilgstoši nav izdevies atrast jaunu īpašnieku. Ja ēkas izsoles sākuma cena pārsniedza četrus miljonus, tad tagad to jau piedāvā par 2,8 miljoniem eiro, uzmanību vērš nacionālajā apvienībā.

"Stūra mājas pārdošana, mūsuprāt, nav pieļaujama. Uzskatām, ka izsoles process būtu jāaptur un jādiskutē par nama turpmāko izmantošanu un uzturēšanu," pauž Dzintars.

Daļai ēkas jau šobrīd piešķirts valsts nozīmes vēstures notikuma "Komunistiskā režīma represīvo iestāžu darbības vieta - "Stūra māja"" statuss. Turpinoties ēkas izpētei, atklājas aizvien jaunas vēstures liecības - oktobrī medijos izskanēja ziņa par patronu čaulīšu atrašanu kanalizācijas sistēmā, taču atradumu vieta neatrodas aizsargājamajā ēkas daļā, norāda NA. 

Tāpat pašlaik notiek Okupācijas muzeja rosināta Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra veikta izpēte, un gaidāms, ka tā nesīs jaunus atklājumus. Valsts interesēs būtu šo ēku turpināt pētīt, uzskata nacionālā apvienība/ Tādēļ tā vērsusies Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldē ar priekšlikumu piešķirt vēsturiska notikuma vietas statusu visai ēkai.

Dzintars iezīmē, ka Kultūras ministrijai dots uzdevums uzņemties vidutāja lomu pārrunās par Stūra mājas turpmāko izmantošanu. Viņš cer uz pārējo politisko partiju izpratni un atsaucību diskusijā par nama nākotni, jo Stūra māja, tās vēsture un atpazīstamība ir izceļama starp daudziem citiem valsts īpašumiem.

NA akcentē, ka ēka Rīgā, Brīvības ielā 61 ir valsts aizsardzībā esošs kultūras un arhitektūras piemineklis. Tas ir izcils 20.gadsimta otrās puses vēstures liecinieks ar augstu saglabātā autentiskuma pakāpi, kas to padara par unikālu objektu gan Latvijas, gan visas Austrumeiropas mērogā. Ēka kļuva plaši pazīstama un pieejama sabiedrībai kopš 2014.gada, kad Rīga bija Eiropas kultūras galvaspilsēta. Kopš tā laika daļu pirmā stāva un pagraba telpas aprūpē Latvijas Okupācijas muzejs, un ekspozīcija piesaista lielu Latvijas un ārvalstu tūristu interesi.

Kā ziņots, ņemot vērā nama Stūra mājas jeb Tetera nama pašreizējā lietotāja - Latvijas Okupācijas muzeja - sāktos izpētes darbus saistībā ar vēsturiskajiem atradumiem ēkā, VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) nama pārdošanu plāno atsākt ne agrāk kā novembra beigās.

Izsolē ēkas sākumcena noteikta 2 760 550 eiro. Izsoles solis - 5000 eiro.

  • Ainārs
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 15 dienu portālā
Bija online 07 aprīlī 18:12
Meklētājs būvniecības nozarē