Stūra mājas pārdošanu VNĪ varētu atsākt novembra beigās Ziņas

Stūra mājas pārdošanu VNĪ varētu atsākt novembra beigās

Otrdiena, 10 novembrī, 2020

Ņemot vērā nama Stūra mājas jeb Tetera nama pašreizējā lietotāja - Latvijas Okupācijas muzeja - sāktos izpētes darbus saistībā ar vēsturiskajiem atradumiem ēkā, VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) nama pārdošanu plāno atsākt ne agrāk kā novembra beigās, aģentūru LETA informēja VNĪ Nomas un pārdošanas pārvaldes direktore Anita Feldmane.

Oktobra beigās ēkas notekcaurulē atrastas šaujamieroču patronu čaulītes. Netīšais atradums noticis ēkas pagrabā, pārbaudot lietus ūdens kanalizācijas caurules.

Pagaidām aktīva vietas izpēte nenotiek. Atradums noticis telpā, kas ietilpst vēsturiskā notikuma telpu kompleksā un kam ir valsts aizsardzības statuss, bet šīs telpas nav Latvijas Okupācijas muzeja īrēto telpu skaitā. Okupācijas muzeja vēsturnieks Jānis Goldšmits gatavo oficiālu ziņojumu Nacionālajai kultūras mantojumu pārvaldei un ēkas apsaimniekotājam, tomēr pastāv šaubas, vai jautājumi par iespējamiem noziegumiem pret Latvijas iedzīvotājiem, par kuriem liecina šautuves sienās atrastās lodes un lielais skaits patronu čaulīšu ēkas kanalizācijas caurulēs, jārisina īpašumu apsaimniekotājam, kultūras pieminekļu sargiem vai sabiedriskai organizācijai.

Iepriekš bija paredzēts, ka nākamā ēkas Brīvības ielā 61, Rīgā, izsole sāksies pirmdien un un ilgs līdz 9.decembrim. Izsolē ēkas sākumcena noteikta 2 760 550 eiro. Izsoles solis - 5000 eiro.

Feldmane pavēstīja, ka interese par Stūra mājas jeb Tetera nama iegādi saglabājas un VNĪ turpina pārrunas ar potenciālajiem pretendentiem par iespējamajiem nama tālākajiem attīstības plāniem.

Stūra mājas jeb Tetera nama ēkas sākumcena pirmajā izsolē, kas noslēdzās šogad 14.septembrī, bija 4,247 miljoni eiro, bet otrajā izsolē, kas noslēdzās 21.oktobrī, sākumcena bija 3 397 600 eiro.

VNĪ norādīja, ka ēkas, kuras kopējā platība pārsniedz 8000 kvadrātmetru, pagraba stāvā un pirmajā stāvā kopumā apmēram 700 kvadrātmetru platību aizņem ekspozīcija par čekas vēsturi Latvijā, un šīs telpas izmanto Latvijas Okupācijas muzejs.

Tā kā īpašums valsts funkciju nodrošināšanai nav nepieciešams, VNĪ pērn rīkoja vairākas izsoles, paredzot iespēju ēku uz tuvākajiem 30 gadiem nodot privātā nomnieka rokās, saglabājot to valsts īpašumā. Taču nomas izsoļu gaitā tika secināts, ka privātajiem attīstītājiem tā ilgtermiņa noma nav saimnieciski pievilcīga, jo termiņš ieguldījumu atmaksai ir par īsu, tādēļ, apzinot potenciālos lietotājus no publiskā sektora, privātos nomniekus un investorus, VNĪ pieņēma lēmumu ēku pārdot, saglabājot vietu muzejam.

Ēka ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis, tādēļ, lai saglabātu ēkas autentisko skatu un uzlabotu pilsētvides arhitektonisko pievilcību, VNĪ 2015.gadā namam veica fasādes atjaunošanu. Lai saglabātu ēkas vēstures liecības, ēkas atjaunošanas projekta izstrādes un būvdarbu veikšanas gaitā pircējam būs jāievēro Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas norādes.

Ēka celta 1912.gadā pēc arhitekta Aleksandra Vanaga projekta kā īres - tirgotāju nams ar veikaliem un galerijām. Tajā savulaik atradās Ķeizariskās krievu Mūzikas sabiedrības mūzikas skola, bibliotēka un grāmatu veikals, saldumu un augļu, piena produktu, puķu veikali, kā arī Tautas labklājības ministrijas aptieka. Pagājušā gadsimta 20. un 30.gados daļu no ēkas izmantoja Iekšlietu ministrija. Ēkā dažādos laika periodos atradusies sabiedrisko lietu ministrija, Valsts statistiskā pārvalde, Mežu departaments, krājaizdevu kases. Tā ir bijusi mājvieta Latvijas Pretalkohola biedrībai, dažādām laikrakstu redakcijām, vēlāk arī Izglītības un kultūras ģenerāldirektorātam, Mākslas un sabiedrisko lietu departamentam, Baznīcu un konfesiju departamentam un citām iestādēm.

Savukārt no 1940. līdz 1941.gadam un no 1944. līdz 1991.gadam namā bija Iekšlietu tautas komisariāts, vēlāk Valsts drošības komiteja jeb čeka. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas ēku sāka izmantot Valsts policija, kas tur atradās līdz 2008.gada jūlija vidum. Kopš 2015.gada sākuma daļā ēkas atrodas Okupācijas muzeja ekspozīcija par čekas vēsturi Latvijā un namam ir piešķirts valsts nozīmes vēstures notikuma "Komunistiskā režīma represīvo iestāžu darbības vieta - "Stūra māja" statuss.

VNĪ dibināta 1996.gadā, un tās vienīgā īpašniece ir Finanšu ministrija.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē