Zemes fonds septembrī sasniedzis līdz šim lielāko darījumu apmēru viena mēneša laikā Ziņas

Zemes fonds septembrī sasniedzis līdz šim lielāko darījumu apmēru viena mēneša laikā

Ceturtdiena, 22 oktobrī, 2020

"Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ("Altum") pārvaldītais Latvijas Zemes fonds septembrī sasniedzis līdz šim lielāko darījumu apmēru viena mēneša laikā, noslēdzot darījumus par kopumā vairāk nekā 10 miljoniem eiro, aģentūrai LETA pavēstīja "Altum" pārstāvji.

Institūcijas pārstāvji norādīja, ka Zemes fonds septembrī noslēdzis darījumus ar vairākām saimniecībām, kopumā iegādājoties 2000 hektāru lauksaimniecības zemes ar nomas un atpakaļpirkuma tiesībām.

"Septembra rekordlielo apmēru sekmējuši reversās nomas darījumi," pauda Zemes fonda vadītāja Ina Alksne, piebilstot, ka reversās nomas darījumā iegūtos resursus klienti visbiežāk izmanto, lai iegūtu naudu lauksaimniecības zemes vai tehnikas iegādei, līdzdalības maksājumiem Lauku atbalsta dienesta projektos, apgrozāmajiem līdzekļiem un citiem mērķiem, ja konkrētajā laikā resursi tam kādu iemeslu dēļ nav pieejami bankā. 

Šogad visaktīvāk par Zemes fonda īpašumu nomu interesējas vidējas un lielas saimniecības, kas pārstāv graudkopības vai jauktās lauksaimniecības nozares.

Fonda portfeļa kopējais apmērs 2020.gada septembra beigās sasniedza 63 miljonus eiro, no kuriem aptuveni 29 miljoni eiro ir reversās nomas darījumi. Zemes fonda īpašumā septembra beigās bija 976 īpašumi 19 200 hektāru platībā. Vienlaikus vairāk nekā 95% iegādāto īpašumu ir iznomāti lauksaimniekiem.

"Prognozējam, ka pieprasījums pēc fonda pakalpojumiem saglabāsies augsts, un atkarībā no tirgus intereses, augs arī Zemes fonds," atzīmēja Alksne.

Latvijas Zemes fonds sāka darbību 2015.gada 1.jūlijā. Fonds tika izveidots, lai valstiskā līmenī veicinātu lauksaimniecības zemes resursu aizsardzību un pieejamību, racionālu, efektīvu un ilgtspējīgu izmantošanu, kā arī lauksaimniecībā izmantojamās zemes platību saglabāšanu lauksaimnieciskās ražošanas vajadzībām. Kopš 2017.gada oktobra Latvijas Zemes fonds piedāvā lauksaimniekiem arī iespēju pārdot fondam lauksaimniecības zemi ar nomas un atpakaļpirkuma tiesībām pārdevējam jeb tā saucamo reversās nomas pakalpojumu.

"Altum" ir valsts kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros, papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

"Altum" 40% akciju turētājs ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētājs - Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētājs - Zemkopības ministrija. "Altum" obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 22 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē